Τρίτη 7 Απριλίου 2020

ΠΑΜΕ Σερρών : Σπάμε την σιωπή μας


Εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέες και νέοι,

Η κυβέρνηση, έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγμένου προσπάθεια, να μετατοπίσει όλες τις ευθύνες για τη έκβαση της πανδημίας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη ή με άλλα λόγια στους εργαζόμενους και στον λαό. Δεν αρνούμαστε την ατομική ευθύνη, αλλά αυτή αποκτά υπόσταση όταν ένα κράτος αναλαμβάνει την δική του πρωταρχική ευθύνη.
Από την πρώτη στιγμή έξαρσης του κορονοϊου τα σωματεία και οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ βρεθήκαμε μέσα στους χώρους δουλείας, δίπλα στους εργαζόμενους, από το σύνολο των κλάδων της περιοχής μας. Αναδείξαμε την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Είναι γνωστό ότι η εργασία σε μία σειρά κλάδους όπως στις Βιομηχανίες άλλα και στα Super Market δεν έχουν ανασταλεί όπως συμβαίνει στους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι, με κίνδυνο την μεγαλύτερη διασπορά του ιού, εξαιτίας των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας,  αλλά και ρισκάροντας ακόμα και για την ίδια τους την ζωή.
Τις τελευταίες μέρες μάλιστα αυξάνονται αυτές οι φωνές που κάνουν λόγω για ανεπαρκή μέτρα προστασίας σε μία σειρά χώρους δουλειάς. Η πραγματική κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική επίβλεψη και έλεγχος για την εφαρμογή των μέτρων.
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, το ΣΕΠΕ, υπολειτουργούν και λόγω της υποστελέχωσης ενώ τώρα είναι και με προσωπικό ασφάλειας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει κανένας επιτόπιος έλεγχος και η όποια παρέμβαση να περιορίζεται μόνο στις τηλεφωνικές συστάσεις.
Από την άλλη πριν ο «αλέκτωρ λαλήσει τρις» η μεγαλοεργοδοσία σαν έτοιμη από καιρό, σαν να γνώριζε το περιεχόμενο των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου της Κυβέρνησης, σπεύδει να τις αξιοποιήσει στο έπακρο.
Ήδη τέτοια φαινόμενα έχουμε και στον Νομό μας, μεγάλες επιχειρήσεις που τα προηγούμενα χρόνια έσκασαν από τα κέρδη έχουν προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας είτε στο σύνολο τους, είτε τμημάτων τους. Άλλες έχουν προχωρήσει την εκ περιτροπής εργασία του 50%, άλλες έχουν προχωρήσει σε αρκετές απολύσεις εργαζομένων. Παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις αξιοποιώντας το μαστίγιο και το καρότο αναγκάζουν τους εργαζόμενους να παραιτηθούν. Ενώ έχει αυξηθεί και η εργασία από το σπίτι.
Τέλος οι εκβιασμοί από τους εργοδότες πάνε και έρχονται για να τους πάρουν πίσω την επιδότηση των 800 ευρώ. Είτε τους ζητάνε να δώσουν μέρος ή όλο το ποσό των 800€ όπως γίνεται με τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων. Είτε να αποδεχθούν αρνητικές μεταβολές στις ατομικές τους συμβάσεις, είτε να δουλέψουν «κρυφά» σε λειτουργίες επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή (π.χ. να φτιάξουν αποθήκες, δουλεία από το σπίτι κλπ).
Σε όλη αυτή την κατάσταση η Κυβέρνηση, έχει αφήσει εκτεθειμένο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με τους υγειονομικούς, να δίνουν μια πραγματικά άνιση μάχη. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους, δεν είναι δυνατόν να ανταπεξέλθουν στις τρομακτικές ελλείψεις και στην ανάλγητη πρακτική της κυβέρνησης, που δεν παίρνει άμεσα τα ανάλογα μέτρα ενίσχυσης των υγειονομικών δομών. 
Είναι επικίνδυνοι, παίζουν με την υγεία του λαού και φυσικά των ίδιων των υγειονομικών που είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση.  Είναι επικίνδυνοι γιατί στο παρελθόν έκλειναν νοσοκομεία, ΜΕΘ, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις στις δομές υγείας να ξεπερνάνε σήμερα τις 30.000 και συνεχίζουν τώρα να μην παίρνουν τα ανάλογα μέτρα για την προστασία του λαού μας. Γιατί έβαλαν το χεράκι τους στην διάλυση και υποβάθμιση των δημόσιων δομών και στην ανάπτυξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών στο τομέα της υγείας δηλαδή στην όλο και περισσότερο εμπορευματοποίηση της. 
Τούτες τις μέρες, καταρρέει ο μύθος ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά. Η κερδοσκοπία των ιδιωτικών κέντρων έχει φτάσει στο αποκορύφωμα, αφού για να κάνει κάποιος το τεστ πρέπει να δώσει από 120- 350 ευρώ. Ταυτόχρονα σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες, η κυβέρνηση ¨ενοικιάζει¨ τις ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων σε διπλή τιμή από πριν, την ίδια ώρα που οι υγειονομικοί δεν έχουν μάσκες και αντισηπτικά!!. Μας λένε ότι η μάχη θα κριθεί από το αν θα πειθαρχήσουμε στα μέτρα. Ο κόσμος στη μεγάλη πλειοψηφία πειθαρχεί στα μέτρα. Η κυβέρνηση γιατί δεν ακούει τις εκκλήσεις των υγειονομικών; Αν, η κατάσταση επιδεινωθεί τις επόμενες βδομάδες, ποιος θα φταίει τελικά;
Καλούμε, τώρα, σήμερα, την κυβέρνηση να κάνει αυτό που έπρεπε να είχε κάνει από χθες, να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Να προχωρήσει σε πλήρη επίταξη, άνευ όρων, κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμό εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να προμηθεύσει ΜΑΠ – Μέσα Ατομικής Προστασίας όλους τους υγειονομικούς.
Να προχωρήσει στην κάλυψη όλων αναγκών  των Κέντρων Υγείας όλης της χώρας και του Ν. Σερρών, ώστε αυτά να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία. 
Να καταργηθούν τα μέτρα των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που τσακίζουν τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τους εργοδότες στους χώρους εργασίας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Να γίνονται τα test σε όλους τους εργαζόμενους που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.
Στεκόμαστε δίπλα στο υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας της χώρας μας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, ενώνουμε την φωνή μας με την φωνή τους, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία.
Πιο συγκεκριμένα στηρίζουμε την αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ν. Σερρών που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στον χώρο του Νοσοκομείου.

ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΑΠΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.