Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Λαγκάδι Βισαλτίας :Έθιμο κατάλοιπο αρχαίας Θρακικής λάτρειας

Το έθιμο που αναβιώνει στο Λαγκάδι Σερρών στο ιερό παρεκκλήσι
της Αγίας Παρασκευής περιγράφει ο περιφερειακός Σύμβουλός και Βισάλτης στην καταγωγή κ Αθ  Μασλαρινός

Το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι του κ Μασλαρινού


ΛΑΓΚΑΔΙ ΣΕΡΡΩΝ. Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΤΗΣ "ΠΑΡΤΑΛΩΣ", ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΕΓΑΜΕ ΜΙΚΡΟΙ. ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΚΡΕΜΑΝΕ ΕΝΑ ΡΟΥΧΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΑ ΙΚΕΤΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ, ΚΑΙ.... ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΔΕΝ ΑΡΓΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ!!!



ΛΑΓΚΑΔΙ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΘΙΜΟ ΚΑΤΑΛΟΙΠΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΤΩΝ ΠΛΕΙΑΔΩΝ, 
Η ΑΓΡΙΟΑΧΛΑΔΙΑ Ή ΓΚΟΡΤΣΙΑ, ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΛΕΝΕ, ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΣΚΛΗΡΟ ΞΥΛΟ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΣΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΑ ΜΑΝΤΕΙΑ.
ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΙΓΡΙΤΑΣ - ΣΩΧΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ, ΤΟ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΤΩΝ ΡΟΥΧΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ. ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΚΡΕΜΟΥΝ ΣΕ ΣΧΟΙΝΙ-ΑΠΛΩΣΤΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΑΪΔΡΙΟΥ.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΣΤΡΑΒΩΝ, ΜΕ ΧΡΗΣΜΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΜΕΤΑΣΤΑΘΜΕΥΣΕ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΤΤΟΥΣΑ ΣΤΗ ΔΩΔΩΝΗ, ΟΤΑΝ ΚΑΗΚΕ ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΔΕΝΤΡΟ. 
ΙΧΝΗ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΣΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΝΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΑΥΤΟ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ. 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ "ΗΡΩΑ" ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΥΔΟΥΝΑ ΣΤΗΝ ΝΗΣΟ ΠΡΙΓΚΗΠΟ. ΤΟΝ Α;ΓΙΟ ΤΟΝ ΤΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΡΕΜΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΝΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.