Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Τα απόνερα μιας θυελλώδους συνεδρίασης

 




Πώς διαμορφώνεται το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ μετά τα όσα εκρηκτικά ακούστηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο και στην Κ.Ο. ● Τα στρατόπεδα φανέρωσαν χαρτιά, κρατούν όμως και κρυμμένους άσους, αναμένοντας πλέον την Κεντρική Επιτροπή και το πώς θα υλοποιηθεί η υπόσχεση Ανδρουλάκη για ενωτικές πρωτοβουλίες.

Η επόμενη ημέρα της θυελλώδους συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ βρίσκει άπαντες να μελετούν τις δικές τους νέες κινήσεις και να επιχειρούν να διαγνώσουν τα βήματα του αντιπάλου.

Παρά τις αντιπαραθέσεις που καταγράφηκαν και το κύμα αμφισβήτησης που εκφράστηκε προς το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, κοινός τόπος, όπως αναγνωρίστηκε από τους περισσότερους συμμετέχοντες στο άτυπο κοινό όργανο, ήταν ότι επρόκειτο για μια διαδικασία βαθιά πολιτική και παραγωγική.

Τα όσα ακούστηκαν –πλην ορισμένων λεκτικών ακροτήτων– ήταν ουσιαστικά και απολύτως χρήσιμα στην προσπάθεια να αναζητηθούν τα σωστά και τα λάθη στη μέχρι τώρα στρατηγική και να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις στη συνέχεια. Δεν ήταν δε λίγοι όσοι έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι αν η συνεδρίαση είχε διεξαχθεί αρκετά νωρίτερα, ενδεχομένως την προηγούμενη εβδομάδα, πολλά από όσα ειπώθηκαν στα ΜΜΕ ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί.

Από την άλλη, αυτό δεν σημαίνει ότι κλείνει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της ηγεσίας και μιας αξιοσημείωτης ομάδας στελεχών που στέκει απέναντί. Μάλιστα, το άδειασμα από ιστορικά στελέχη με ειδικό βάρος, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Πέτρος Ευθυμίου, προκάλεσε ένα ξάφνιασμα στις κορυφές της Χαριλάου Τρικούπη, φέρνοντάς τη σε πιο δύσκολη θέση απ’ ό,τι ανέμενε προ της έναρξης της συνεδρίασης.

Το χάσμα

Και όπως προβλέπουν έμπειροι παρατηρητές, δεν αποκλείεται το προχθεσινό χάσμα να εξελιχθεί σε ρήγμα, αν η προεδρική πλευρά δεν προβεί στις ενέργειες εκείνες για τις οποίες δεσμεύτηκε ο κ. Ανδρουλάκης στη δευτερολογία του.

Σίγουρα όχι όλοι, αλλά πάντως πολλοί αναμένουν να δουν να γίνεται πράξη η αναφορά για την κατάθεση μιας πρότασης στην Κεντρική Επιτροπή της μεθεπόμενης Κυριακής «όσο γίνεται πιο ενωτικής», με νέα πρόσωπα και πολιτικές και προφανώς με έναν όσο το δυνατόν πιο συμβιβαστικό οδικό χάρτη για την εκλογή αρχηγού, ώστε να φαίνεται ότι το μήνυμα έχει ληφθεί…

Σε αυτό συνηγορούν και οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου Θανάση Γλαβίνα, ο οποίος ανέφερε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης άκουσε όλες τις απόψεις, απάντησε σε όσα ακούστηκαν, έκανε αυτοκριτική και με ευθυκρισία και ευθύτητα δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να φέρει μια πρόταση η οποία θα συγκεράσει, θα αφουγκραστεί και τις αγωνίες των μελών του Πολιτικού Συμβούλιου και τις αγωνίες των μελών της παράταξης. Ολα πρέπει να γίνουν με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό» (Παραπολιτικά).

Στο μεταξύ, με νέες παρεμβάσεις τους στελέχη που έχουν ζητήσει εκλογή ηγεσίας το συντομότερο δυνατόν επέμειναν στη γραμμή τους. «Οσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι διαδικασίες τόσο το καλύτερο διότι μετά όλο αυτό σαπίζει», εκτίμησε ο Παύλος Γερουλάνος (Πρώτο Πρόγραμμα), εκλογές πρέπει να γίνουν εντός του ’24, το φθινόπωρο, υποστήριξε η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε (Action24): «Εγώ θέλω το επόμενο εξάμηνο να πάμε σε μια διαδικασία όπου θα μιλήσουν οι υποψήφιοι και να έρθει πολύς κόσμος, να ξεπεράσουμε τις 350 χιλιάδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.