Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Κοίτα να μαθαίνεις : Ψίχουλα για τις επισκευές των σχολικών κτηρίων

 




Στις 6 Ιουνίου 2024 ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβανιος υπέγραψε απόφαση με την οποία κατανέμει, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», ποσό ύψους τριάντα εκατομμυρίων ευρώ (30.000.000,00 €) στους Δήμους της Χώρας, αποκλειστικά για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και συντήρησης σχολικών τους κτιρίων, σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα.


Η κατανομή των ποσών στους δήμους της ΠΕ

 Σερρών είναι:

ΔΗΜΟΣΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ12.700
ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ33.400
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ25.800
ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ35.800
ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ18.100
ΣΕΡΡΩΝ232.200
ΣΙΝΤΙΚΗΣ46.300
ΣΥΝΟΛΟ ΠΕ ΣΕΡΡΩΝ404.300

Για την Π.Ε.

 Σερρών αντιστοιχεί το συνολικό ποσό των 404.300€ το οποίο αποτελεί ψίχουλα σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σχολικές υποδομές.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι στον Δήμο Σερρών υπάρχουν 99 σχολικές μονάδες, η πλειονότητα των οποίων μετρά πάνω από μισό αιώνα ζωής. Δηλαδή ο μέσος όρος των χρημάτων που αντιστοιχεί σε κάθε σχολείο για επισκευές είναι 2.400€!!!

Να θυμίσουμε πως μόνο η επισκευή του Δημοτικού Σχολείου στον Προβατά, που πρόσφατα έκλεισε, επειδή έπεσαν σοβάδες 90 κιλών από το ταβάνι, θα κοστίσει στον Δήμο Σερρών 57.000€!!!

Ο Υπουργός δεν παραλείπει να… τρολλάρει στην απόφασή του, αφού καταλήγει με την… παράγραφο: Τυχόν αδιάθετο από την παρούσα κατανομή ποσό, διατίθεται από τον δικαιούχο Δήμο για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών του κτιρίων κατά το επόμενο έτος.

Να υπενθυμίσουμε πως πριν μερικά χρόνια η επισκευή των σχολικών μονάδων ήταν ευθύνη της εκάστοτε Κυβέρνησης. Με νόμο η ευθύνη αυτή μεταβιβάστηκε στους Δήμους, χωρίς όμως την απαραίτητη μεταφορά των κονδυλίων που απαιτούνται για την συντήρηση. Η δε Κυβέρνηση κλείνει κατανέμει τα ποσά ισόποσα ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του κάθε Δήμου ή τα αιτήματα που υπάρχουν από αυτόν.

 https://www.anexartitos.gr

1 σχόλιο:

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.