Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Δήμος Αμφίπολης : Στο Παρά..... Ένα ,......ψήφισαν προυπολογισμο

 


 

 Ψηφίστηκε τελικά έστω και με μεγάλη καθυστέρηση ο προυπολογισμος του δήμου Αμφιπολης.

Διαβάστε το δελτίο τύπου της παράταξης του Μπαχάρη Μπαχαροπουλου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/03/2024
 
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29/03/2024, συζητήθηκαν:
 
1. Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να συζητηθεί ο Προϋπολογισμός Εσόδων – Εξόδων 2024 ως κατεπείγον.
 
Ως παράταξη, επισημάναμε τη μεγάλη καθυστέρηση με την οποία έρχεται ο προϋπολογισμός.
 
Για άλλη μια χρονιά, δεν έχουν τηρηθεί έγκαιρα οι διαδικασίες που προβλέπονται. 
 
Φτάσαμε σήμερα να συνεδριάζουμε ως κατεπείγον το θέμα της ψήφισης του Προϋπολογισμού, με τη δικαιολογία ότι ο κόμβος διαλειτουργικότητας του ΥΠ. Εσωτερικών είχε πρόβλημα.
 
Βέβαια το σχέδιο του Προϋπολογισμού 2024, θα μπορούσε να είχε ανέβει στον κόμβο διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών από τον Αύγουστο του 2023, ώστε μέχρι 20 Σεπτεμβρίου να έχουμε τις παρατηρήσεις και τη γνώμη από το Παρατηρητήριο, στη συνέχεια να πάει στην Δημοτική Επιτροπή για την σύνταξη του Τελικού Αναλυτικού Σχεδίου του Προϋπολογισμού, έπειτα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τέλος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έλεγχο και επικύρωση.
 
Τονίσαμε στον κ. Δήμαρχο ότι, είναι σημαντικό να τηρούνται απαρέγκλιτα οι ημερομηνίες, γιατί ο Δήμος εξαιτίας των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων υπολειτουργεί, αφού χωρίς Προϋπολογισμό εδώ και τρεις μήνες, μπορεί να διενεργεί μόνο συγκεκριμένες δαπάνες με αδυναμία εκτέλεσης έργων. Η κατάσταση θα γίνει ακόμα δυσκολότερη, αν μέχρι 31 Μαρτίου δεν έχουμε Προϋπολογισμό, τότε από 1η Απριλίου θα γίνονται πληρωμές ΜΟΝΟ μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών και καμία άλλη δαπάνη.
 
Επειδή, παρόλο που η δυσχερής θέση στην οποία βρισκόμαστε είναι αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Εμείς, ως Παράταξη ψηφίσαμε ΝΑΙ για το κατεπείγον, για να διευκολύνουμε σε ότι μας αναλογεί, τη λειτουργία του Δήμου μας.
 
2. Η έγκριση του Προϋπολογισμό ΕΣΟΔΩΝ - ΕΞΟΔΩΝ 2024:
 
Τονίσαμε ότι η απουσία νέων έργων, η μη αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, η έλλειψη μελετών, τα χρέη που ξεπερνούν τα 2.000.000 ΕΥΡΩ, αποτυπώνουν έναν προϋπολογισμό που δείχνει ότι δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική στο Δήμο Αμφίπολης. 
 
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Καμία πρόβλεψη δαπάνης για μελέτη ή έργο στην κατεύθυνση ενίσχυση της οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου μας, μέσα από την πρόβλεψη έργων για τη μείωση των δαπανών για ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να ρυθμιστούν οι τεράστιες ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουμε προς τη ΔΕΗ. Την ίδια περίοδο οι περισσότεροι δήμοι εκτελούν έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων και έργα εξοικονόμησης ενέργειας.
 
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ. Αξιοποίηση Δημοτικής Περιουσίας. Καμία πρόβλεψη δαπάνης για μελέτη, κανένα ποσό για τη συντήρηση - βελτίωση της Αγροτικής Οδοποιίας. Τα 42.000 ΕΥΡΩ που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό, τα χρωστάμε για την αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων από την θεομηνία στις 25-06-2022. Οι αγροτικοί δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση και οι αγρότες ταλαιπωρούνται για να πάνε στα χωράφια τους.
 
ΑΡΔΕΥΣΗ. Καμία πρόβλεψη δαπάνης για μελέτη ή έργο για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων των ποταμών του Στρυμόνα και Αγγίτη. Ενώ άλλοι όμοροι Δήμοι συμβασιοποιούν σημαντικά αρδευτικά έργα από εθνικούς πόρους από το Υπουργείο Υποδομών αλλά και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ. Με εξαίρεση την κατασκευή ενός μικρού πεζοδρομίου, καμία πρόβλεψη δαπάνης για μελέτη ή έργο ανάπλασης και πρασίνου στο Δήμο Αμφίπολης.
 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Καμία πρόβλεψη δαπάνης για την στήριξη δράσεων των πολιτιστικών και άλλων Συλλόγων. Καμία μέριμνα για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.
 
Έχουμε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στην Ελλάδα και δεν υπάρχει βούληση σχετικά με την προβολή και ανάδειξή του, καμία πρόβλεψη δαπάνης για μελέτη - κατασκευή δρόμου για την πρόσβαση στο μνημείο του Τύμβου Καστά, για την αξιοποίηση του Φαραγγιού Αγγίτη και του ορεινού όγκου του Παγγαίου Όρους. 
 
Κλείνοντας, είναι ολοφάνερο ότι ο Προϋπολογισμός του 2024 είναι ένας πλασματικός Προϋπολογισμός. Ένας θνησιγενής προϋπολογισμός, που είναι βέβαιο ότι στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να τον αναμορφώσει. 
 
Αποτυπώνει την προχειρότητα και την έλλειψη οράματος που χαρακτηρίζει τη Δημοτική Αρχή και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του τόπου μας.
 
Για τους λόγους αυτούς καταψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.