Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Γιατί έχασε ο Ερντογάν - Τον «νίκησαν» η ακρίβεια και το υπέρογκο κόστος ζωής

 


 

 Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέστη σημαντικό πλήγμα την Κυριακή, καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το CHP (κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης) της χώρας σημείωσε συντριπτικές εκλογικές νίκες σε όλη τη χώρα.

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) διατήρησε ή κατέκτησε τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της χώρας στην ψηφοφορία της Κυριακής, η οποία είχε θεωρηθεί ως η στιγμή που θα έκανε την ανατροπή για ένα κίνημα που εξακολουθεί να ταλανίζεται από τη νίκη του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας τον Μάιο του 2023.

Το CHP είδε τον μεγαλύτερο θρίαμβό του στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Εκρέμ Ιμάμογλου επανεξελέγη δήμαρχος. Η μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης, η Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπεύει το 18% του πληθυσμού της Τουρκίας και το ένα τρίτο της οικονομίας της.
Στη νικητήρια ομιλία του αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις στο πολιτικό μέλλον της χώρας.

«Η Τουρκία θα ανθίσει σε μια νέα εποχή δημοκρατίας από αύριο. Η 31η Μαρτίου 2024 είναι η ημέρα που η δημοκρατική διάβρωση τελειώνει και η δημοκρατία αρχίζει να ανακάμπτει», είπε σε ένα μεγάλο πλήθος στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ιμάμογλου θεωρείται μελλοντικός αντίπαλος του Ερντογάν και η νίκη στην πόλη που εκτόξευσε τον σημερινό πρόεδρο στην εθνική προβολή όταν κέρδισε τη δημαρχία πριν από 30 χρόνια αποτελεί συμβολικό επίτευγμα.

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε την ήττα του και υποσχέθηκε να ακούσει το μήνυμα που του έδωσαν οι Τούρκοι ψηφοφόροι. «Η 31η Μαρτίου δεν είναι ένα τέλος για εμάς, αλλά ένα σημείο καμπής», δήλωσε.

Ο ηγέτης της Τουρκίας επί σειρά ετών - που βρίσκεται στη θέση του προέδρου ή του πρωθυπουργού από το 2003 - είχε ορκιστεί να ανακαταλάβει την εξουσία την πόλη όπου είχε κάνει την πολιτική του καριέρα και έστειλε όχι λιγότερους από 17 υπουργούς της κυβέρνησης να κάνουν προεκλογική εκστρατεία στην Κωνσταντινούπολη πριν από την ψηφοφορία.

Το CHP κέρδισε επίσης στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, καθώς και στη Σμύρνη, την Προύσα και τα Άδανα, ανεβάζοντας την υποστήριξή του στο 37,4% σε εθνικό επίπεδο με καταμετρημένο πάνω από το 90% των ψήφων.
Το ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν έμεινε πίσω με 35,7%, χάνοντας συντηρητικά προπύργια όπως το Αντιγιαμάν, το Αφιόν Καραχισάρ και το Ζονγκουλντάκ.

εκλογες τουρκια

Φωτογραφία: Υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο της Άγκυρας (AP Photo/Ali Unal)

Η Selin Nasi, επισκέπτρια συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του London School of Economics, δήλωσε ότι οι εκλογές υποδηλώνουν ότι οι οικονομικοί παράγοντες έχουν υπερισχύσει της ποικιλίας των πολιτικών ταυτότητας του Ερντογάν.
Η Τουρκία παλεύει με τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό εδώ και αρκετά χρόνια και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται κατά 67% ετησίως.

«Οι συντηρητικοί ψηφοφόροι τιμώρησαν το ΑΚΡ στην κάλπη για την κρίση του κόστους ζωής», δήλωσε η Nasi, προσθέτοντας ότι το CHP είχε επεκταθεί πέρα από τα παραθαλάσσια προπύργιά του, αυξάνοντας την ψήφο του στις εστίες της Τουρκίας στην Ανατολία.
Η Nasi πρόσθεσε ότι οι εκλογές όχι μόνο «θα δώσουν νέα ζωή στο CHP», αλλά και θα εδραιώσουν τη θέση του Ιμάμογλου, ο οποίος προηγουμένως κέρδισε δύο φορές τη δημαρχία της πόλης το 2019, αφού οι αρχές ακύρωσαν την αρχική του εκλογή.

«Είναι ο μόνος πολιτικός που κατάφερε να νικήσει τον Ερντογάν τρεις φορές», δήλωσε η Nasi.

Εκρεμ Ιμαμογλου, Τουρκια

Φωτογραφία: Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ή CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου, απευθύνεται σε υποστηρικτές έξω από το δημαρχείο στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας (AP φωτογραφία/Khalil Hamra)

Ο Ιμάμογλου σάρωσε την μεγαλούπολη με πάνω από το 51% των ψήφων, με τον υποψήφιο του ΑΚΡ Μουράτ Κουρούμ να υπολείπεται σχεδόν 10 μονάδες από αυτόν.
Μια νίκη στην Κωνσταντινούπολη -που θεωρείται ευρέως ως μικρόκοσμος της Τουρκίας- θα μπορούσε να δώσει στον Ερντογάν την πολιτική δυναμική και τους οικονομικούς πόρους για να προχωρήσει στην επίτευξη του στόχου του να τροποποιήσει το Σύνταγμα για να παρατείνει τη θητεία του.

Ο Utku Çakırözer, βουλευτής του CHP, χαιρέτισε το αποτέλεσμα ως προειδοποίηση των ψηφοφόρων προς το AKP του Ερντογάν.

«Οι ψηφοφόροι έδωσαν μια κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση», δήλωσε στο POLITICO, υποστηρίζοντας ότι με τη μαζική υποστήριξη πίσω από την αντιπολίτευση βλέπει τώρα τις πρόωρες εκλογές ως πιο πιθανές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.