Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Δημήτρης Νότας : Βαρύτητα στα αρδευτικά δίκτυα

 


 

 Για τα έργα που είναι σε εξέλιξη, όσα σχεδιάζονται και είναι υπό διεκδίκηση μιλά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.»  ο δήμαρχος Εμ. Παπά Δημήτρης Νότας.

Πρώτιστη προτεραιότητα για τον ίδιο και την δημοτική του αρχή είναι ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων, που θα δώσει την δυνατότητα στους ασχολούμενους με τον πρωτογενή τομέα να παραγάγουν, με καλύτερους όρους, τα προϊόντα τους και να βελτιώσουν τα εισοδήματα τους.

Ο δήμαρχος μιλά, επίσης, για την στελέχωση του Δήμου με προσωπικό αλλά και την πρόσφατη επικράτηση του Λάζαρου Κυρίζογλου  και την εκλογή του στην προεδρία της ΚΕΔΕ.

Ποια έργα προγραμματίζετε, σχεδιάζετε στο Δήμο σας και ποια υλοποιούνται;

 Έχουμε ρίξει το βάρος σε έξι έργα που είναι σε πλήρη εξέλιξη, δυο είναι τα αρδευτικά του Παραλιμνίου και της Μονόβρυσης. Η επιδίωξή μας, παρά  τα όποια προβλήματα που υπάρχουν στη ροή της χρηματοδότησης τους,  είναι για την αρδευτική καλλιεργητική περίοδο του καλοκαιριού του 2024 να αποδοθούν στους χρήστες τους, δίνοντας περίπου 4500 χιλιάδες στρέμματα  αρδευόμενης έκτασης.

Ένα τρίτο έργο που τρέχει και περιμένουμε να ολοκληρωθεί με την αλλαγή του καιρού και την  άνοδο της θερμοκρασίας είναι αποπεράτωση των εργασιών στην  πλατεία του Χρυσού.

Έχει απομείνει να γίνει το ασφαλτικό, ώστε να κλείσει το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του Χρυσού.

Οι εργασίες αυτές απαιτούν υψηλότερες θερμοκρασίες.

Ένα άλλο έργο είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός του Νέου Σουλίου που εκτιμούμε ότι θα είναι έτοιμος τον Σεπτέμβριο του 2024, προκειμένου να φιλοξενηθούν τα παιδιά από το Νέο Σούλι και το Άγιο Πνεύμα, δίνοντας μία λύση στο πρόβλημα της στέγασης των νηπίων.

Επίσης, αυτό το διάστημα, είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα έργο αλλαγής όλων των ηλεκτρομηχανικών εγκαταστάσεων  σε όλες υδρευτικές μας γεωτρήσεις που υδρεύουν τον Δήμο μας,   ύψους  2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο εξελίσσεται ομαλά.

Αυτά τα πέντε έργα, είναι έργα σε εξέλιξη και θεωρώ ότι μέσα στο 2024 θα ολοκληρωθούν.

Έχουμε μπροστά μας το έργο της ύδρευσης στο Νέο Σούλι που έχει ήδη ξεκινήσει μέσα στο Μάρτιο καθώς έχουμε υπογράψει σύμβαση με τον ανάδοχο. Το έργο ξεπερνά το 1.5 εκατομμύρια ευρώ σύν το ΦΠΑ.

Θα αλλάξει όλο το δίκτυο ύδρευσης στο Νέο Σούλι. Θα μπουν αγωγοί πολυαιθυλενίου τρίτης γενιάς που διασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια των καταναλωτών  του πόσιμου νερού.

Είμαστε επίσης πολύ κοντά στο να υπογράψουμε σύμβαση για ένα πολύ σημαντικό έργο άρδευσης 4, 4 εκατομμυρίων ευρώ  μέσα από το οποίο θα αλλάξουμε όλες τις αντλίες και τον  ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό σε όλα τα αντλιοστάσια άρδευσης που είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου και την αρμοδιότητα του ΤΟΕΒ Ν. Σκοπού και του μεγάλου ΤΟΕΒ Ψυχικού- Πεθελινού. Έχουμε βρει τον ανάδοχο, έχουμε στείλει  για προσυμβατικό έλεγχο στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού συνεδρίου, πριν υπογράψουμε τη σύμβαση με τον ανάδοχο.

Θα αλλάξουν όλες οι αρδευτικές  αντλίες, το μόνο που θα μείνει στα αντλιοστάσια άρδευσης, τόσο του Δήμου όσο και των δυο ΤΟΕΒ, θα είναι μόνο τα κτήρια όλα τα άλλα θα αλλαχθούν, θα γίνουν καινούργια. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την μείωση της κατανάλωσης του ρεύματος, αφού οι νέες αντλίες και τα συστήματα ισχύος και ελέγχου καταναλώνουν πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα θα  έχουμε και πολύ μεγαλύτερη απόδοση σε ποσότητα νερού την οποία θα μεταφέρουν προς τα δίκτυα και τους αγρότες για να ποτίσουν τα αγροκτήματα τους.

«Κυνηγούμε» αυτή την στιγμή ένα πολύ μεγάλο αρδευτικό έργο ύψους 10, 2 εκατομμυρίων ευρώ, έχουμε κάνει μία πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης  μαζί με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, καθώς αυτή είναι δυνητική δικαιούχος και όχι οι Δήμοι, και σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Σερρών και τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα καταθέσαμε αυτή την πρόταση. Θα δοθεί η δυνατότητα να αρδευτούν περίπου 7 χιλιάδες στρέμματα στο αγρόκτημα του Ψυχικού.

Νομίζω ότι αυτό θα είναι ένα έργο κατά βάση αναπτυξιακό που αν πετύχουμε την ένταξη του στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα βοηθήσει πολύ τους ανθρώπους στο Ψυχικό να ρίξουν το κόστος παραγωγής.

Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στο να βοηθήσουμε στην παραγωγή πλούτου στο σερραϊκό κάμπο με παραγωγή αγροτοδιατροφικών προϊόντων, αλλά  για να γίνει αυτό θα πρέπει κατά βάση να επενδυθούν χρήματα στον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών μας δικτύων.

Αυτό είναι  το   όραμα μας – μας έδωσε την δυνατότητα η λαϊκή ετυμηγορία να το πετύχουμε για  άλλα πέντε έτη-  να παραδώσουμε πολλά  σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα κλειστού τύπου που θα αρδεύουν τον κάμπο μας και θα  εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος στην παραγωγή αγροτοδιατροφικών προϊόντων, δίνοντας ένα ικανοποιητικό εισόδημα στις αγροτικές μας οικογένειες.

Παράλληλα θα συνεχίσουμε να προετοιμάζουμε έργα ενεργειακής αναβάθμισης μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την θέρμανση κτιρίων. Μετά το Λύκειο της Πεντάπολης που έχει ολοκληρωθεί, το κλειστό Γυμναστήριο του Νέου Σκοπού που έχει ολοκληρωθεί, το παλιό Δημοτικό Σχολείο του Πεθελινού που έχει ολοκληρωθεί, θα κάνουμε μελέτες για τα Δημοτικά Σχολεία του Νέου Σουλίου, του Νέου Σκοπού, του Βαλτοτοπίου και του Ψυχικού και το Γυμνάσιο του Αγίου Πνεύματος. Θα αναζητήσουμε χρηματοδοτικό πλαίσιο στήριξης για ενεργειακή αναβάθμιση όλων αυτών των κτιρίων, γιατί τα θέματα της Παιδείας μαζί με τα θέματα του Πρωτογενή τομέα και τις βασικές υποδομές, δηλαδή τα αρδευτικά δίκτυα, την ύδρευση και την άρδευση είναι θέματα άμεσης προτεραιότητας για την δημοτική μας αρχή.

Ακούγεται ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασίες προσλήψεων επιστημονικού προσωπικού στους Δήμους. Επίκειται κάποια πρόσληψη στο Δήμο σας; Ποια είναι η κατάσταση, από πλευράς, στελέχωσης στο Δήμο σας;

Εμείς τα τελευταία χρόνια ζητάμε να γίνουν προσλήψεις στις θέσεις των μηχανικών. Έχει έρθει ένας μηχανικός  το τελευταίο εξάμηνο  και τον επόμενο μήνα θα έρθει και ένας δεύτερος μηχανολόγος μηχανικός και  θα στελεχώσει  την τεχνική μας υπηρεσία.

Εκτιμώ ότι μέσα στο 2024 μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ θα έρθει στο Δήμο μας ένας πληροφορικάριος, ένας χημικός μηχανικός και ένα ηλεκτρολόγος μηχανικός  για να υποστηρίξουν την νέα σύγχρονη μονάδα  επεξεργασίας λυμάτων άλλα και για να μπορέσει να στελεχωθεί η υπηρεσία, καθώς είμαστε στην έναρξη μίας προγραμματικής περιόδου, αυτής του ΕΣΠΑ 2021-2027, και υπάρχει πληθώρα προσκλήσεων  σε διαφόρους τομείς της οικονομίας.

Συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει το προσωπικό για να μπορέσουμε να καταθέσουμε ώριμες και ολοκληρωμένες μελέτες για να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά πλαίσια εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων  κυρίως όπως το  ΕΣΠΑ αλλά και το leader και το Interreg για την περίοδο 2021-2027, η οποία ανοίγει  στην ουσία από φέτος το 2024.

Συνεπώς η στελέχωση των Δήμων είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη. Εμείς με την προσθήκη των δυο νέων  μηχανικών,  συν τους τέσσερις που έχουμε και τους τρείς που υπάρχουν, από τη θέση των ειδικών συνεργατών του δημάρχου,  ενδυναμωνόμαστε σημαντικά.

Διαμορφώνεται μία τεχνική υπηρεσία που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει τόσο για την εξυπηρέτηση της  καθημερινότητας όσο και στην ωρίμανση μελετών για να εντάξουμε νέες χρηματοδοτήσεις για το Δήμο Εμ. Παπά.

Πως εξελίχθηκαν οι εκλογές στην ΚΕΔΕ και πως σχολιάζετε τα εκλογικά αποτελέσματα;

Παρακολουθώ χρόνια τις εξελίξεις στο ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θεωρώ ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε αυτό που έπρεπε στον Λάζαρο Κυρίζογλου, έναν άνθρωπο που έχει δώσει όλη του τη ζωή στο χώρο αυτό.

Εκτός από το γεγονός ότι εκλέχθηκε για 6η φορά δήμαρχος στο Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, ήταν για 8 μήνες Πρόεδρος στην ΚΕΔΕ διαδεχόμενος τον Δημήτρη Παπαστεργίου, μετά την υπουργοποίηση του.

Θεωρώ ότι η εκλογή στη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ πρόσφατα, απέναντι στον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, ήταν κάτι που του το χρωστούσε η οικογένεια  της  τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ποσοστό που έλαβε δείχνει τη μεγάλη δυναμική που είχε ο Λάζαρος Κυρίζογλου και η ομάδα η οποία τον στήριξε. Πιστεύω ότι είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει την τοπική Αυτοδιοίκηση καλύτερα από τον καθένα. Είναι μαχητής, δεν  ακολουθεί, ως είθισται, την τακτική των  ισορροπιών απέναντι στην κεντρική εξουσία.

Εκτιμώ ότι θα βοηθήσει την τοπική Αυτοδιοίκηση στην  δύσκολη περίοδο που διανύει η τελευταία, εδώ και 14 χρόνια.

 

 https://sertharros.gr

Δ.Ν.

1 σχόλιο:

  1. Ωραία τα δελτία, ωραία όλα , ξέρουμε ότι κανείς δουλειά.... Να είσαι γερός να βάλεις το 2028 στον δήμο Σερρών για να μαθαίνουν οι άσχετοι - άχρηστοι πως παίρνουν 65% από την πρώτη Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.