Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος Σερρών : Σε Κλίμα συναίνεσης η πρώτη λογοδοσία της δημάρχου

 




Δυο ήταν  τα καυτά  θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών που είχε ως αντικείμενο την λογοδοσία της Δημάρχου για το πρώτο δίμηνο του 2024.

Το πρώτο αφορούσε το αν ενσωματώθηκαν ομαλά στο Δήμο Σερρών οι οργανισμοί του ΟΠΑΠΚΑ και της ΚΕΔΗΣ οι οποίοι καταργήθηκαν βάσει της κείμενης νομοθεσίας και της απόφασης που είχε ληφθεί στις αρχές του έτους.

Η συζήτηση και οι τοποθετήσεις που έγιναν έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ύψος των οφειλών του ΟΠΑΠΚΑ που καλείται να πληρώσει ο Δήμος στο εξής, αφού το Νομικό πρόσωπο δεν υφίσταται πλέον.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση το ύψος των οφειλών που κληροδότησε ο ΟΠΑΠΚΑ στο Δήμο αγγίξει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της οφειλής είναι προς την ΔΕΥΑΣ ( λίγο πάνω από 600 χιλιάδες), τα  300 χιλιάδες ευρώ προς την ΔΕΗ και οι άλλες 100 χιλιάδες ευρώ σε τρέχουσες υποχρεώσεις σε προμηθευτές της.

Η αναφορά από την πλευρά της δημοτικής αρχής  ότι απειλήθηκε αλλά ευτυχώς αποφεύχθηκε  η διακοπή  ηλεκτροδότησης στους παιδικούς σταθμούς  ήταν η αιτία να δοθεί  απάντηση από την πλευρά της «Συμμαχίας Σερραίων».

Ειπώθηκε ότι η οφειλή του ΟΠΑΚΠΑ έρχεται από το μακρινό παρελθόν και «αυξήθηκε» ακόμη  περισσότερο  όταν τοποθετήθηκαν υδρόμετρα σε αθλητικές εγκαταστάσεις και στάλθηκαν λογαριασμοί από την ΔΕΥΑΣ και ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις στο κοινό.

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι η ενεργειακή κρίση συνέβαλε αποφασιστικά στην αύξηση της οφειλής προς την ΔΕΗ ενώ η ρύθμιση που είχε γίνει δεν μπόρεσε να διεκπεραιώνεται κανονικά, λόγω μη καταβολής της έκτακτης επιχορήγησης που θα ελάμβανε ο ΟΠΑΠΚΑ από τον Δήμο Σερρών.

(Σ.Σ.  Ο ΟΠΑΠΚΑ όταν λειτουργούσε είχε μοναδικό αιμοδότη τον Δήμο)

Τελικώς όλοι κατανόησαν ότι το θέμα έχει βαθιές ρίζες και για αυτό κράτησαν  χαμηλούς τόνους.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό   θέμα που απασχόλησε την λογοδοσία αφορούσε την απένταξη του έργου της επεξεργασίας λυματολάσπης από τον Βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΣ , γεγονός που οφείλεται -όπως και για την απένταξη  πολλών άλλων έργων – στην αναγκαιότητα  να αντιμετωπιστούν οι εκτεταμένες ζημιές στη Θεσσαλία από το φαινόμενο Daniel.

Eπι του θέματος τοποθετήθηκαν ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος και η δήμαρχος Σερρών και πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Βαρβάρα Μητλιάγκα.

Ειπώθηκε ότι θα επιδιωχθεί η ένταξη του έργου σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε η ΔΕΥΑΣ να μειώσει το κόστος των εξόδων της αφού τώρα η επεξεργασία στοιχίζει στην επιχείρηση περί τις 600-700 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Δ.Ν.

https://sertharros.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.