Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Και τι είναι αυτό που τελικά χαρακτηρίζει έναν καλό δήμαρχο ?????

 


 

Και τι είναι αυτό που τελικά χαρακτηρίζει έναν καλό δήμαρχο;

Δύσκολη απάντηση, καθώς δεν είναι ένα αλλά πολύ περισσότερα τα χαρακτηριστικά, τα προσόντα και οι αρετές που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να χαρακτηριστεί καλός  δήμαρχος.  Η απάντηση μάλλον βρίσκεται κρυμμένη σε κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, στην ικανότητα που έχει (ή δεν έχει) κάποιος να ασκεί επιρροή και να εμπνέει τους γύρω του, δημιουργώντας τους εν τέλει την επιθυμία να τον ακολουθήσουν σε κάθε του προσπάθεια, όσο δύσκολη κι αν φαντάζει αυτή. Αυτή η ικανότητα είναι πάλι αποτέλεσμα μιας σειράς χαρακτηριστικών, που όλα μαζί συνθέτουν μια ακέραιη ηγετική προσωπικότητα.

Μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών είναι η αξιοπιστία. 

 Η αξιοπιστία όσο δύσκολα κερδίζεται, τόσο εύκολα χάνεται. Επιπλέον, αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία πάνω στο οποίο βασίζεται η επιτυχία κάθε υγιούς ομάδας / οργανισμού. Με αυτά τα δεδομένα, ο ηγέτης οφείλει να είναι πάντα ειλικρινής προς τους υφισταμένους του και να σέβεται τις υποσχέσεις που τους δίνει.

Επόμενο κύριο χαρακτηριστικό  η εντιμότητα, που διασφαλίζει το ότι ο δήμαρχος  δεν υπηρετεί αλλότρια συμφέροντα και λογικές κάτι που φυσικά συνεπάγεται την καθαρότητά του από οικονομικές ατασθαλίες ή τη συγκάλυψή τους. Καθαρά δηλαδή χέρια, τόσο τα δικά του όσο και των συνεργατών του.

Άλλο χαρακτηριστικό είναι η ετοιμότητα να συγκρουστεί με το κατεστημένο: Αν η καθαρότητα αρχίζει και τελειώνει στο πρόσωπο του δημάρχου, η ετοιμότητα να συγκρουστεί με το κατεστημένο επεκτείνεται και πέραν αυτού.

 Ένας δήμαρχος είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με αρκετές προκλήσεις εντός και εκτός του Δήμου. Πρακτικές που δεν συνάδουν (απόλυτα) με τη νομιμότητα, αλλά έχουν παγιωθεί και εδραιωθεί μέσα στον χρόνο, αποφάσεις βάσει προσωπικών σχέσεων και συμφερόντων αντί του γενικού    καλού, ενέργειες με το άρωμα της συνδιαλλαγής παρά του ορθολογισμού, είναι μόνο μερικά από τα κατάλοιπα του κατεστημένου που (πιθανόν να) έχει να αντιμετωπίσει ένας δήμαρχος. Και απλώς και μόνο, λόγω του ότι ένας δήμαρχος έχει εκλεγεί ζητώντας την ψήφο των δημοτών του, δεν έχει το δικαίωμα να σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στο κατεστημένο, έστω και αν ο ίδιος (ενδεχομένως) να μην είναι ενεργά μέρος αυτού… Η τυχόν ανοχή του, όμως, αυτόματα εξυπακούεται συμμετοχή!

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό καλού δημάρχου είναι η ικανότητά του να επικοινωνεί. Η αρετή αυτή τα τελευταία χρόνια έχει παρεξηγηθεί, έχει αλλοιωθεί, καθώς πλέον η επικοινωνιακές αρετές του δημάρχου μετριούνται με τις δημόσιες εμφανίσεις του στα καφενεία και στις πλατείες, με τη χαλαρή ψιλοκουβεντούλα, με τις πολλές φωτογραφίες, δηλώσεις και δελτία τύπου για τα οποία φροντίζει το επικοινωνιακό επιτελείο που στελεχώνεται από ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες στα θέματα προβολής και επικοινωνίας.

Η  ουσιαστική επικοινωνία έχει να κάνει με την ικανότητα του δημάρχου να περνά το μήνυμα της αποτελεσματικής και χρηστής διοίκησης σε όλα τα επίπεδα ξεκινώντας από την ομάδα του και φτάνοντας σε όλους τους υπαλλήλους του δήμου. Και η ικανότητα της επικοινωνίας δεν περιορίζεται μόνο στο να δίνει το μήνυμα αλλά και να ελέγχει κατά πόσο το μήνυμα αυτό γίνεται καθημερινά πράξη. Όταν το εσωτερικό περιβάλλον του δήμου έχει εκλάβει σωστά το μήνυμα, αυτό φτάνει και στο εξωτερικό περιβάλλον, σε προμηθευτές, σε εργολάβους αλλά και  στους δημότες, που πάντα πιέζουν για την προσωπική εξυπηρέτηση.

Δεν είναι τα μόνο χαρακτηριστικά που κάνουν τον καλό δήμαρχο, αποτελούν όμως τη βάση για μια αποτελεσματική θητεία, για μια περίοδο που ο δήμος θα λειτουργεί σωστά και η κοινωνία θα απολαμβάνει έργα και υπηρεσίες που κάνουν πιο ποιοτική την καθημερινότητά.

 

 https://nafsweek.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.