Στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας, με κεντρικό σημείο αναφοράς την Βουλή, θα κυριαρχεί τις επόμενες ημέρες, μέχρι τα μέσα του μήνα, το νομοσχέδιο... για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η επεξεργασία και η συζήτηση του στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές αρχίζει σήμερα το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του από την Ολομέλεια το διήμερο 14-15 Φεβρουαρίου.
Ένα νομοσχέδιο που διαπερνά οριζόντια τα κόμματα και ήδη, πριν ακόμα κατατεθεί στη Βουλή, έχει «διαιρέσει» τις κοινοβουλευτικές ομάδες που μετρούν βουλευτές οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεση τους στις ρυθμίσεις. Μένει να διαπιστωθεί στην πράξη, εντός του κοινοβουλευτικού τερέν, η ένταση των αναταράξεων που θα προκληθούν τόσο στην κυβερνητική ΝΔ όσο όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.
Το… δύσκολο του νομοσχεδίου έχει φέρει ισχυρούς τριγμούς στο «γαλάζιο» στρατόπεδο με την συνοχή του να δοκιμάζεται έντονα. Οι τελευταίοι υπολογισμοί δείχνουν μια εικόνα περίπου του 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ να βρίσκεται απέναντι στο νομοσχέδιο είτε επιλέγοντας την καταψήφιση είτε επιλέγοντας την αποχή. Και αυτό καθώς για τη ΝΔ, διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Με το… ελευθέρας του πρωθυπουργού οι «γαλάζιοι» βουλευτές μπορούν να απέχουν από την ψηφοφορία όταν έρθει η ώρα της ψήφισης.
Το δεδομένο της υπόθεσης είναι, ωστόσο, πως για την κυβερνητική πλευρά υπάρχει, καταγράφεται και αποτυπώνεται, ισχυρό πολιτικό πρόβλημα από την στιγμή που κορυφαία στελέχη της διαφοροποιούνται. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος και πλέον θα διαπιστωθεί τις επόμενες ημέρες πόσοι υπουργοί και υφυπουργοί θα βρεθούν στην γραμμή του «κατά» απέναντι στο νομοθέτημα. Το πολιτικό πρόβλημα για το «γαλάζιο» στρατόπεδο οξύνεται περισσότερο από την στιγμή μάλιστα που ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έχει ταχθεί απέναντι στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.
«Πονοκεφάλους», ωστόσο, αισθάνονται και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Θα φανεί τις προσεχείς ημέρες αν αυτοί είναι δυνατοί ή όχι. Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει καταθέσει και την δική του νομοθετική πρόταση στην δημόσια συζήτηση, ερωτηματικό αποτελεί η στάση που τελικά θα κρατήσουν 3-4 βουλευτές ανάμεσά στους οποίους βρίσκεται ο Παύλος Πολάκης. Αυτό το σκηνικό στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφεται στον απόηχο μάλιστα του ζητήματος κομματικής πειθαρχίας που έθεσε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης για ένα «γαλάζιο» νομοσχέδιο.
Στο ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Την ίδια στιγμή, πάντως, η εικόνα που υπάρχει και για το ΠΑΣΟΚ είναι ενός διψήφιου αριθμού βουλευτών που δείχνουν να είναι απέναντι στο νομοθέτημα με την εκτίμηση της Χαριλάου Τρικούπη πως στο τέλος θα περιοριστούν σε κάτω από δέκα και θα εκφραστούν διά της αποχής και όχι της καταψήφισης.
Το ΚΚΕ οδηγείται, διά του δικού του πολιτικού σκεπτικού στην καταψήφιση του νομοσχεδίου, η Νέα Αριστερά δηλώνει με τον πλέον καθαρό τρόπο πως θα το υπερψηφίσει στηρίζοντας τις διατάξεις, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου.
Για τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά και δεξιότερα της ΝΔ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες, το νομοσχέδιο αποτελεί «αιτία πολέμου» με τη ΝΔ. Ελπίζουν, και οι τρεις, πως με την παρουσία τους κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση και την σύγκρουση τους με τη ΝΔ θα αποκομίσουν τα μεγαλύτερα πολιτικά οφέλη, τα οποία μεταφράζονται σε προσέλκυση εκλογικού κοινού από την συντηρητική δεξαμενή της «γαλάζιας» παράταξης.
https://www.ieidiseis.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.