Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Δήμος Σερρών : ¨¨Θα είναι μια ευχάριστη πενταετία ¨¨¨

 



 Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Οι υψηλοί τόνοι και το συγκρουσιακό σκηνικό μεταξύ της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης επικράτησαν στη διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών,  το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου.

Τόσο στο θέμα της έγκρισης του προϋπολογισμού του 2024, το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία ( δεν το ψήφισε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»), όσο και στην τακτική συνεδρίαση, στην οποία ορίστηκαν μέλη σε δημοτικές επιχειρήσεις και διοικητικά συμβούλια, καταγράφηκαν σφοδρές αντιπαραθέσεις  γεγονός που, ίσως, προϊδεάζει για το κλίμα που θα επικρατήσει στο Δήμο Σερρών την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο.

Χρέωσε ολιγωρία ο Π. Πουλιάκας

Στο θέμα της έγκρισης του προϋπολογισμού του 2024 ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης  Παύλος  Πουλιάκας κατηγόρησε την απελθούσα δημοτική αρχή και αποπειράθηκε να της αποδώσει ολιγωρία για την καθυστερημένη εισαγωγή του  στα αρμόδια όργανα του Δήμου. Ισχυρίστηκε, δε, ότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα  και δυσλειτουργίες σε καθημερινές, αλλά αναγκαίες λειτουργίες του Δήμου Σερρών.

Προσπάθησε, μάλιστα, να επικαλεστεί την υπηρεσιακή του εμπειρία, καθότι ο ίδιος είναι υπάλληλος της Περιφέρειας.

«Είσαι αδιάβαστος, θα μάθεις» απάντησε ο Μισιρλής

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών Σπύρου Μισιρλή οποίος χαρακτήρισε τον κ. Πουλιάκα αδιάβαστο.

Επικαλέστηκε έγγραφο του παρατηρητηρίου του Υπουργείου Εσωτερικών   που ήρθε στις 21 Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη  προ των Χριστουγέννων, στο Δήμο Σερρών  (για την οικονομική αυτοτέλεια του προϋπολογισμού του Δήμου Σερρών) και το οποίο ζητούσε δυο διορθώσεις.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι  κινήθηκε ταχύτατα μέσα στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια λίγων εργάσιμων ημερών μέσα στις γιορτές, έγιναν οι ζητούμενες διορθώσεις και  το θέμα ήλθε προς έγκριση στην οικονομική επιτροπή. Δεν υπήρχε, όμως, άλλη εργάσιμη μέρα για να τεθεί και να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός από το Δ.Σ., δεδομένου ότι  ένα τέτοιο θέμα (βαρύνουσας σημασίας) δεν μπορεί να έρθει προς ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος. Έτσι ήταν αναπόφευκτο να έρθει προς ψήφιση στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, όπως και ήρθε.

Δήλωσε ότι η καθυστέρηση αυτή δεν επηρεάζει την λειτουργία του Δήμου καθ ότι για το πρώτο δίμηνο, κατά την νομοθεσία, προχωρούν μόνο τρέχοντα ζητήματα του Δήμου, για την αντιμετώπιση των οποίων η απερχόμενη διοίκηση φρόντισε και υπάρχουν στο ταμείο του  Δήμου επαρκή χρηματικά διαθέσιμα.  Δήλωσε ότι κατανοεί την απειρία των νέων δημοτικών συμβούλων, αλλά δεν μπορεί να δεχτεί την επιθετική συμπεριφορά ενός νέου δημοτικού συμβούλου όταν μάλιστα γίνεται με επίκληση θεμάτων τα οποία αγνοεί.

Αντιπαράθεση Μητλιάγκα- Χρυσάφη

Εξίσου σφοδρή- ίσως και σφοδρότερη- ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ της νεοεκλεγείσας δημάρχου Β. Μητλιάγκα και του πρώην δημάρχου Αλ. Χρυσάφη,  με αφορμή την συγκρότηση των Δ.Σ. των νομικών προσώπων.

Η εξάντληση της δυνατότητας του νόμου να προτείνει η δήμαρχος Σερρών  Β. Μητλιάγκα τον μέγιστο αριθμό  μελών από την παράταξη της  στα Δ.Σ. των νομικών προσώπων πυροδότησε το κλίμα της  συνεδρίασης και ανέβασε στα ύψη την  πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δυο δημοτικών παρατάξεων.

« Ενημερώθηκα  καθυστερημένα δεν μπορούσα να ήμουν ανακόλουθη»

Η Βαρβάρα Μητλιάγκα  αρχικά αιτιολόγησε την στάση της  στη συνεδρίαση λέγοντας ότι το μεσημέρι της μέρας που θα διεξαγόταν η συνεδρίαση πληροφορήθηκε από τον  συνεργάτη της Ν. Κουφοτόλη (είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην αντιδήμαρχο Σ. Μισιρλή) την επιθυμία  της πρώην δημοτικής αρχής να  υπάρχει μία πιο αντιπροσωπευτική- αναλογικότερη  εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια των νομικών προσώπων αλλά η ίδια είχε, ήδη, δεσμευτεί σε συνεργάτες της για την συμμετοχή τους και δεν μπορούσε να είναι ανακόλουθη.

Στη συνέχεια επικαλέστηκε για την στάση της  το γεγονός της μη ομαλής μετάβασης στο Δήμο Σερρών από την πρώην στην νύν δημοτική αρχή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτό οφείλεται στην ένσταση που έχει καταθέσει για το εκλογικό αποτέλεσμα  ο συνδυασμός της «Συμμαχίας Σερραίων».

«Η δημοτική αρχή με αμυδρή πλειοψηφία πρεσβεύει το απόλυτο»

 Ο πρώην δήμαρχος Σερρών Αλ. Χρυσάφης ακούγοντας την τοποθέτηση της δημάρχου εξαπέλυσε σφοδρά πυρά καταλογίζοντας αναλγησία και έλλειψη σεβασμού στη λαϊκή βούληση.

Υποστήριξε ότι πριν 4 χρόνια, παρά την ευρεία πλειοψηφία που είχε η παράταξη του  στην εκλογική αναμέτρηση του 2019 ( πάνω από 5000 ψήφους σε σχέση με τον δεύτερο συνδυασμό), υιοθέτησε μία συναινετική πολιτική  που ξεπερνούσε τις προβλέψεις του νόμου και επέτρεψε σε μέλη άλλων συνδυασμών να συμμετέχουν  στα Δ.Σ. και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου.

Και αυτό έγινε, όπως είπε, όχι στη βάση της απλής αναλογικής, του εκλογικού νόμου που εφαρμόστηκε τότε,  αλλά της βούλησης της δημοτικής αρχής και των αρχών της «Συμμαχίας Σερραίων».

«Σήμερα ζούμε αυτό που πρεσβεύει η νέα δημοτική αρχή όσον αφορά την συναίνεση και την δημοκρατική αποτύπωση στα Δ.Σ. των νομικών προσώπων του Δήμου.

Πρεσβεύει το απόλυτο, την φιλοσοφία του μόνο εμείς υπάρχουμε και κανένας άλλος.

Είδαμε σήμερα μία δημοτική αρχή ανάλγητη, λέει ότι ο νόμος μου λέει αυτό και δεν δίνω ούτε μία επιπλέον θέση στα νομικά συμβούλια που κατά παράδοση δινόταν και από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τις προηγούμενες και σε μία αντιπολίτευση που είναι αντιπολίτευση με οριακή διαφορά- γιατί και αυτό παίζει τον ρόλο του- άρα η αναλογικότητα που θα πρέπει να κυριαρχεί στο Δ.Σ. για να έχουμε ομαλή πορεία πηγαίνει περίπατο».

Υποστήριξε ότι με τη σημερινή της στάση η κυρία Μητλιάγκα απέδειξε ότι είναι κενού περιεχομένου οι  πομπώδεις εκφράσεις περί σεβασμού της αντιπολίτευσης,  φανερώνοντας ουσιαστικά ποιά θα είναι η συνέχεια.

Θεώρησε μάλιστα την αναφορά της περί μη  ομαλής μετάβασης του Δήμου ως τιμωρία  στην αναλογικότερη εκπροσώπηση στα Δ.Σ των  νομικών προσώπων,  γιατί η «Συμμαχία Σερραίων» έχει προσφύγει στα  δικαστήρια για την εγκυρότητα του οριακού  εκλογικού αποτελέσματος και δεν κάθεται «φρόνιμα».

«Το απόλυτο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα»

Λίγη ώρα αργότερα ο Αλ. Χρυσάφης  δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης  «ότι θα πρέπει να καταλάβουν αυτοί που έχουν αυτή την στιγμή- μέχρι την εκδίκαση της απόφασης του δικαστηρίου- τα ηνία του Δήμου ότι θα πρέπει να πρεσβεύουν τη φιλοσοφία της συναίνεσης , του σεβασμού της λαϊκής ετυμηγορίας η οποία έβγαλε αυτό το οριακό αποτέλεσμα.

Το απόλυτο, το έτσι αποφασίζω και έτσι κάνω δεν έχει θέση σε αυτό το Δ.Σ και προφανώς θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα. Η δική μας θέση, που ήταν να έχει πλειοψηφία η δημοτική αρχή αλλά να υπάρχουν περισσότερα πρόσωπα από την αντιπολίτευση, είναι κάτι που είναι απαίτηση αν όχι όλου τουλάχιστον του μισού κόσμου που ψήφισε την «Συμμαχία Σερραίων».

«Το πολιτικό κλίμα, η άγαρμπη μετάβαση» μας οδήγησε εδώ

Η δήμαρχος Σερρών  Βαρβάρα Μητλιάγκα  δίνοντας διευκρινιστικές απαντήσεις στα πυρά του Αλ. Χρυσάφη  ήταν πιο αποκαλυπτική.

Τοποθετήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης στα μέσα ενημέρωσης δηλώνοντας τα εξής:

«Το Δ.Σ. Σερρών το 2019 είχε παραταξιακή εκπροσώπηση βάση της αναλογικότητας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η παράταξη του κ. Χρυσάφη να μην έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στο Δ.Σ.

Για να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες  στην οικονομική επιτροπή, όπου είχε αυξημένη πλειοψηφία η δημοτική αρχή.

Η γενναιοδωρία του κ. Χρυσάφη περιορίστηκε σε ορισμένα όργανα που έπρεπε να λειτουργήσουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Ήταν μία προσπάθεια πολιτικού εξευμενισμού του Δ.Σ σε όργανα που έτσι και αλλιώς υπήρχε πλειοψηφία για να υπάρχει αυτό το καλό κλίμα στο Δ.Σ.

Αυτή ήταν η πολιτική επιλογή του κ. Χρυσάφη. Ακούω και   αποδέχομαι αυτά που είπε αλλά όσον αφορά τους κανόνες της Δημοκρατίας όλοι κρινόμαστε στην πράξη και όχι στα λόγια.

Στα λόγια είμαστε όλοι πολύ εύκολοι και ειδικά οι πολιτικοί έχετε συνηθίσει από εμάς να ακούτε εύκολα και μεγάλα λόγια.

Νομίζω ότι αυτό που έχει σημασία –  αυτό από το οποίο θα κριθούμε και θέλουμε να κριθούμε, είναι η ουσία και οι πράξεις, άνθρωποι που επιλέχθηκαν να πλαισιώσουν αυτές τις επιτροπές, οι πολίτες που επιλέχθηκαν είμαι σίγουρη ότι θα επιτελέσουν τον ρόλο τους όπως αρμόζει σε αυτά τα νομικά πρόσωπα και τις επιτροπές.

Η μετάβαση από τη μία δημοτική αρχή στην άλλη δεν γίνεται στις πιο ομαλές συνθήκες και δεν μπορεί να συγκριθεί με την μετάβαση που έγινε στον κ. Χρυσάφη από την προηγούμενη δημοτική αρχή και κάποια πράγματα είχαν μία απρόσκοπτη συνέχεια.

Αυτό που συμβαίνει είναι μία άγαρμπη μετάβαση η οποία δυσκολεύει όλους μας ακριβώς γιατί η πλευρά της «Συμμαχίας Σερραίων» δεν έχει αποδεχθεί το αποτέλεσμα και η όποια προσπάθεια συζήτησης και συνεννόησης πέφτει το κενό.

Δεν πρόκειται για τιμωρία, όπως είπε ο κ. Χρυσάφης, αλλά για αποτύπωση του πολιτικού κλίματος το οποίο βιώνουμε από τις 9  Οκτωβρίου και μετά στο Δήμο Σερρών. Είναι μία απόφαση που έχει να κάνει με την εξασφάλιση της ομαλότητας και της μετάβασης με τους πολιτικούς όρους που ουσιαστικά η «Συμμαχία Σερραίων» έχει θέσει, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Θα δούμε στην πορεία πως θα διαμορφωθεί το κλίμα και πως θα λειτουργήσουν τα νομικά πρόσωπα και είμαστε ανοικτοί να κάνουμε τις οποιαδήποτε αλλαγές εφόσον δούμε ότι υπάρχει διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας προς όφελος του αποτελέσματος και όχι μόνο για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις και το μπράβο στα λόγια που θα πούμε.»

Απαντώντας σε ερωτήματα η κυρία Μητλιάγκα έκανε γνωστό ότι σύντομα θα καλέσει τα μέσα ενημέρωσης και θα εξηγήσει με τους αντιδημάρχους πως ήταν η μετάβαση στο Δήμο Σερρών από την δημοτική αρχή Χρυσάφη.

Κατηγόρησε τον πρώην δήμαρχο ότι ούτε στο γραφείο της αλλά ούτε σε αυτό του  Γ. Γραμματέα υπήρχαν κάποιοι φάκελοι όπως τους είχε υποσχεθεί ο κ. Χρυσάφης.

«Υπήρχαν κάποια άδεια ντοσιέ που προφανώς έπρεπε να ψάξουμε τα αναγκαία στοιχεία και ακόμη προσπαθούμε  να τα βρούμε.

Τα ζητήσαμε και οι υπηρεσίες μας τα δίνουν σιγά- σιγά.

Δεν εννοώ ότι ο κ. Χρυσάφης πήρε κάποια έγγραφα μαζί του.

Είμαι στο Δήμο Σερρών από το διάστημα μετά τις εκλογές, σε μία προσπάθεια να ενημερωθώ πλήρως και προσπάθεια σεβασμού στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η μετάβαση αυτή δεν υπήρξε εδώ και τρείς μήνες, ούτε ομαλή ήταν ούτε υπήρξε αγαστή συνεργασία. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τη δική μας θέση. Εμείς θέλαμε να αναλάβουμε και να είμαστε έτοιμοι γιατί ο Δήμος έχει μία συνέχεια, ασχέτως με το ποιος κάθεται στις καρέκλες. Δεν εισπράξαμε ότι ήμασταν καλοδεχούμενοι, κάτι που προφανώς έχει να κάνει με την αδυναμία του κ. Χρυσάφη να αποδεχθεί το αποτέλεσμα.

Από την 1η Ιανουαρίου προσπαθούμε να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα, για το τι συμβαίνει και τι παραλάβαμε. Όταν είμαστε έτοιμοι, και δεν θα αργήσει, θα σας ενημερώσουμε τι έχουμε παραλάβει σε κάθε τομέα. Γιατί από αυτό θα εξαρτηθεί πως θα προχωρήσουμε από εκεί και πέρα», ανέφερε στην τοποθέτηση της.

 https://sertharros.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.