Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Η μαφία… εκσυγχρονίζεται

 


 

 

 Για τη μαφία, αποτελεί παγίως στόχευση να προσαρμόζεται και να εκμεταλλεύεται τις τάσεις της κάθε εποχής.

Πολλώ μάλλον στην Ιταλία, όπου οι..

πανίσχυρες ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος συμπεριφέρονται εδώ και δεκαετίες σαν επιχειρήσεις.

«Όταν οι γόνοι της μαφίας έκαναν σημαντικές δωρεές σε θρησκευτικές πομπές, μπροστά στα μάτια όλων, το έκαναν για διαφήμιση», εξήγησε σε προ ημερών σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Νικόλα Γκρατέρι, εισαγγελέας κατά της μαφίας στη νότια Ιταλία και από τους κορυφαίους στόχους του οργανωμένου εγκλήματος.

«Ήταν μια επίδειξη δύναμης και ισχύος, παρόμοια με την απόκτηση προπονητών και ομάδων ποδοσφαίρου κατά τη δεκαετία του 1960», προσέθεσε μιλώντας στο δίκτυο La 7.

Συν τω χρόνω, οι μαφιόζικες ομάδες εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν διαρκώς νέες μεθόδους για τις παράνομες δραστηριότητές τους, μέχρι και για τη στρατολόγηση νέων μελών.

Κάπως έτσι λοιπόν η κινηματογραφική μορφή του «Νονού» Ντον Βίτο Κορλεόνε έχει γίνει πια πολύ… ρετρό, καθώς νέες γενιές μαφιόζων έρχονται στο προσκήνιο και το οργανωμένο έγκλημα εφαρμόζει νέες τακτικές.

Στους καιρούς της επικοινωνιακής παντοκρατορίας των social media, τα νεαρά αφεντικά της μαφίας ανεβάζουν βιντεάκια προβάλλοντας τον χλιδάτο τρόπο ζωής τους και «πουλώντας» τον εύκολο πλουτισμό σε απογοητευμένους νέους.

Στην αρχή το έκαναν μέσω του Facebook, έπειτα μέσω του Instagram και τώρα μέσω του TikTok, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους εφήβους.

Κι έτσι, ανάμεσα σε βίντεο με χορευτικές φιγούρες και συμβουλές για μακιγιάζ, εμφανίζονται πλέον όλο και πιο συχνά βίντεο με μαφιόζους να φορούν ακριβά ρούχα και κοσμήματα.

Να ζουν σε επαύλεις και να οδηγούν πολυτελή αυτοκίνητα. Να απολαμβάνουν χλιδάτες διακοπές και πάρτι με σαμπάνια, παρέα με  όμορφες γυναίκες.

«Λουστράρουν» έτσι τη δημόσια εικόνα τους, αυξάνοντας την απήχηση και την επιρροή τους. «Με έναν σμπάρο»… πολλά «τρυγόνια»

«Το TikTok είναι η πιο χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης του όχλου», παρατηρεί ο εισαγγελέας Γκρατέρι.

Και «είναι εκεί που ο κόσμος του εγκλήματος μπορεί να προσελκύσει αδαείς και νέους, που το μόνο που θέλουν είναι να αποκτήσουν χρήματα και στερούνται ήθους και ηθικής».

Το αποτέλεσμα είναι να στρατολογούν στα εγκληματικά τους δίκτυα  ανήλικους έως και 14 ετών, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές.

Παράλληλα, καταφέρνουν να επεκτείνουν αβίαστα την πελατεία τους και τη λίστα των θυμάτων τους στις τάξεις των νέων.

Κατά τον Γκρατέρι και την ομάδα του, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν συμβάλλει στην εφιαλτική διάδοση των ναρκωτικών, σε ένα νοσηρό φαινόμενο που «ξεπερνά τα κράτη και την πολιτική».

Καταγράφεται τρομακτική αύξηση στην κατανάλωση συνθετικών ναρκωτικών επειδή είναι φθηνά, όπως η φαιντανύλη, που σκοτώνει χιλιάδες νέους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και μετατρέπει εκατομμύρια άλλους σε «ζόμπι».

Στον ίδιο κατάλογο έχει πλέον μπει και η «ροζ κοκαΐνη» που παράγεται κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και έχει πλέον αρχίζει να κατακλύζει και την Ευρώπη.

Άλλα βίντεο των νεαρών αφεντικών της μαφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κρύβουν εν τω μεταξύ άλλα κρυφά μηνύματα ή στοχεύσεις.

Μπορεί να έχουν στόχο την οριοθέτηση της περιοχής ελέγχου τους, ως προειδοποίηση προς άλλες εγκληματικές ομάδες.

Να δίνουν κωδικοποιημένο σήμα για βεντέτες ή για τη σύναψη μαφιόζικων συμμαχιών.

Ή ακόμη και να αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό των διωκτικών αρχών από τον εντοπισμό τους.


Στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς των Ιταλών μαφιόζων έχουν πλέον χιλιάδες ακολούθους (Photo: Unsplash/Alexander Shatov)

Μια ψηφιακή «αυτοκρατορία του εγκλήματος»

Εξαιτίας και της επιθετικής επικοινωνιακής τακτικής της μαφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η στρατολόγηση όλο και πιο νέων μελών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σημαίνοντας συναγερμό στις ιταλικές αρχές.

Η μέση ηλικία τους μειώνεται σταθερά, σε σχέση με το παρελθόν.

Παλαιότερα, ο μέσος όρος ήταν 40 ετών και άνω.

Πλέον είναι μεταξύ 18 και 40 ετών.

Η ανεργία, και δη των νέων στον ιταλικό νότο, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος. Σε αυτό το πλαίσιο τώρα, δε, προστίθεται και η κρίση κόστους ζωής.

Κι ενώ αυτό το θέμα άπτεται της κυβερνητικής πολιτικής, ως προς την εργαλειοποίηση των social media από τη μαφία δεν υπάρχουν πολλά που να μπορούν να κάνουν οι διωκτικές αρχές.

Στα βίντεο οι μαφιόζοι δεν καταγράφουν εγκληματικές ενέργειες, αλλά επιδεικνύουν πλούτο και εξουσία.

Μπορεί να έχει αποκτηθεί παράνομα, είναι ωστόσο κάτι που θα πρέπει να αποδειχθεί.

Σχετικές έρευνες δεν έχουν δώσει θεαματικά αποτελέσματα, τουλάχιστον προσώρας.

Όμως ο εισαγγελέας Γκρατέρι είναι από αυτούς που πιστεύει ακράδαντα ότι το ιταλικό κράτος πρέπει να κινηθεί άμεσα και πολυεπίπεδα.

Υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου.

Εκφράζει επίσης απογοήτευση για την έλλειψη κρατικών επενδύσεων στον τεχνολογικό τομέα, στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

Σήμερα στην Ιταλία, λέει, «η μαφία είναι πιο ενημερωμένη από εμάς».

«Υπάρχουν ομάδες οργανωμένου εγκλήματος ικανές να συνεργάζονται με ξένους χάκερ για τη δημιουργία συστημάτων επικοινωνίας εκτός κρατικού ελέγχου».

Εξ ου και, παράλληλα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «επενδύουν» στα «άδυτα» του Διαδικτύου και στην αφάνεια του dark web.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.