Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Μπορεί το παιδί να αποτελεί αντικείμενο δικαιώματος ομόφυλων ενηλίκων;

 





ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΜΑ GR (18-1-2024)

ΕΠΙΛΟΓΗ  ΘΕΜΑΤΟΣ  APOLITIC

..............................................................................................................................
Μία αδιαμφισβήτητη ανισότητα στη Φύση είναι το ότι μόνο η γυναίκα
(και, γενικά, το θηλυκό) έχει τη δυνατότητα να κυοφορεί. Έτσι, η φυσική
λειτουργία της αναπαραγωγής προϋποθέτει  τη σύμπραξη δύο ατόμων 
διαφορετικού  φύλου, πράγμα  που αποτελεί  μειονέκτημα  για  ένα
 ομόφυλο ζευγάρι  σε σχέση με ένα ετερόφυλο.

Ερχόμαστε έτσι στο πολυσυζητημένο θέμα των ημερών: την θεσμοθέτηση γάμου μεταξύ ομόφυλων ατόμων. Ένα ευαίσθητο όσο και περίπλοκο ζήτημα είναι το κατά πόσον ένας τέτοιος θεσμός θα πρέπει να προβλέπει την ύπαρξη παιδιών, όπως  συμβαίνει στην περίπτωση ετερόφυλου ζευγαριού. 

Το επιχείρημα που κατά κόρον  προβάλλεται από όσους υποστηρίζουν αυτή την  πρόβλεψη αναφέρεται εμφατικά στην προάσπιση των «δικαιωμάτων του παιδιού».
Μοιάζει όμως να κρύβει έναν  μεγάλο  βαθμό υποκρισίας…

Καταρχάς, όταν αναφερόμαστε σε δικαίωμα του παιδιού εννοούμε κατά κύριο λόγο την προστασία του παιδιού. Πράγματι τίθεται ζήτημα προστασίας για παιδιά του ενός συζύγου (βιολογικά ή υιοθετημένα) που τυχόν προϋπάρχουν του γάμου, και ο νόμος ορθώς θα επιτρέπει στον έτερο σύζυγο να συνεχίσει να ασκεί γονική μέριμνα στην περίπτωση που ο πρώτος σύζυγος φύγει από τη ζωή. Αποτρέπεται   έτσι το ζοφερό σενάριο  εγκλεισμού των παιδιών σε κάποιο ίδρυμα.

Και εδώ ολοκληρώνεται η όποια συζήτηση για τα δικαιώματα του 
παιδιού!!!

Γιατί, τόσο το ζήτημα  της  παρένθετης μητέρας (ο σχεδιαζόμενος  νόμος αποκλείει τη δυνατότητα), όσο και εκείνο της υιοθεσίας από ομόφυλο ζευγάρι, ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ  ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, (αφού  δεν  σχετίζονται με την προστασία του)  αλλά αντιπροσωπεύουν ένα διεκδικούμενο δικαίωμα ομόφυλων ενηλίκων  που υλοποιείται  μέσω  ενός  παιδιού...

΄΄Αναδύεται΄΄ επομένως ένα κρίσιμο και ουσιαστικό (όχι ρητορικό) ερώτημα:
 Είναι ηθικά  αποδεκτό  να  καθίσταται  ένα  παιδί  αντικείμενο  δικαιώματος 
 ομόφυλων  ενηλίκων;

Και, αξίζει να αναφερθεί, ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά, το ερώτημα για τις 
ενδεχόμενες συνέπειες- – κοινωνικές ή/και ψυχολογικές- – που θα μπορούσε 
να έχει η ένταξή τους σε ένα ομόφυλο σχήμα, κάτι  που  αποτελεί πολύ βασικό  αντικείμενο προβληματισμού, που δεν μπορούμε εύκολα να προσπεράσουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.