Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Τάφος του Σπαρτιάτη Στρατηγού Βρασίδα ο Τύμβος της Αμφίπολης

 


 

Ο Τύμβος Καστά ή Τάφος της Αμφίπολης, είναι ένα «πολυάνδριο», ομαδικός τάφος, στον οποίο βρίσκονταν θαμμένοι οι Αθηναίοι και Σπαρτιάτες πολεμιστές από την μάχη της Αμφίπολης - Οι Καρυάτιδες, οι Λάκαινες κόρες από τις Καρυές της Λακωνίας, που κοσμούν το ιερό μνημείο δημιουργήθηκαν ασφαλώς για να τιμήσουν τον Λάκωνα Στρατηγό Βρασίδα

 

ΣΠΑΡΤΗ. «Κύριε διευθυντά, εδώ και χρόνια οι αρχαιολόγοι αμφισβητούν έντονα αν ο τάφος που βρέθηκε κάτω από το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφιπόλεως ανήκει στον Σπαρτιάτη Στρατηγό Βρασίδα ή σε κάποιο σημαντικό πρόσωπο Αμφιπολίτη.


Μια παρέμβαση αποκαλυπτική, που θα συζητηθεί, του αρχαιολόγου/ανασκαφέα Dr. Θεόδωρου Σπυρόπουλου, έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, στο Notospress, για να ανατρέψει τις μέχρι τώρα θεωρίες για τον τύμβο της Αμφίπολης στον κυκλικό λόφο Καστά.

Ο αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι ο Τύμβος Καστά ή όπως είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, Τάφος της Αμφίπολης, είναι ένα «πολυάνδριο», δηλαδή ομαδικός τάφος, στον οποίο βρίσκονταν θαμμένοι οι Αθηναίοι και Σπαρτιάτες πολεμιστές από την μάχη της Αμφίπολης. Ο Λέων στήθηκε στην κορυφή του λόφου ως ένδειξη Ηρωισμού και Θυσίας ανδρών, που έπεσαν σε μάχη. Παρόμοια μνημεία είναι το Λιοντάρι της Χαιρώνειας στην Βοιωτία και το Λιοντάρι του Πειραιά (Porto Leone), το οποίο κλάπηκε το 1687 από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι και κοσμεί σήμερα την είσοδο του ναυστάθμου της Βενετίας.

 

Επίσης ο κ. Σπυρόπουλος αμφισβητεί την χρονολόγηση κατασκευής του μνημείου και την τοποθετεί στο τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ. Οι Καρυάτιδες, οι Λάκαινες κόρες από τις Καρυές της Λακωνίας, που κοσμούν το ιερό μνημείο της Αμφίπολης δημιουργήθηκαν ασφαλώς για να τιμήσουν τον Λάκωνα Βρασίδα».

Με εκτίμηση Νίκος Μπακής

 Aκολουθεί η παρέμβαση του Αρχαιολόγου Θεόδωρου Σπυρόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.