Ο σοφός λαός συνηθίζει να λέει πως όταν χτίζεται ένα σχολείο, κλείνει μία φυλακή. Στην περίπτωση όμως της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε στο τμήμα Μεταγωγών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών υπερισχύει η ελπίδα πως, «όταν χαρίζεις ένα βιβλίο, μπορεί να ανθίσει μία ψυχή». Αυτή την ελπίδα θέλησε να ενισχύσει και η διοικήτρια του τμήματος Μεταγωγών Ευαγγελία Δούμα που μαζί με τους συναδέλφους της προχώρησαν στη δημιουργία της πρώτης δανειστικής βιβλιοθήκης στο τμήμα. Μια πρωτοβουλία που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στην τοπική κοινωνία των Σερρών, με αποτέλεσμα να έχει υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση απλών πολιτών, μαθητών αλλά και οργανωμένων συλλόγων και φορέων της πόλης.
Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη του παραρτήματος Σερρών της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος επισκέφθηκαν το τμήμα Μεταγωγών προκειμένου να συνεισφέρουν έμπρακτα σε αυτή την αξιόλογη πρωτοβουλία.
Στο κάλεσμα για συγκέντρωση βιβλίων, προκειμένου να συνδράμουν στην υλοποίηση της πρώτης δανειστικής βιβλιοθήκης για τους κρατούμενους υπήρξε θερμή ανταπόκριση τόσο από τα μέλη της Ένωσης Γυναικών όσο και από τις εθελόντριες στο «Σπίτι της Γυναίκας».
Η πρόεδρος της ΕΓΕ Σερρών Διαμάντω Φραγγεδάκη με την ευκαιρία της παράδοσης των βιβλίων συζήτησε με τη διοικήτρια για τις δράσεις εθελοντισμού στο «Σπίτι της Γυναίκας» και ζήτησε τη συνδρομή της σε πρωτοβουλίες του παραρτήματος, αναφορικά με κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον ευαίσθητο τομέα του γυναικείου κινήματος.
“ΔΩΡΕΑ ΒΙΒΛΙΩΝ” και από τη σχολική κοινότητα του 5ου Γυμνασίου Σερρών,
Η σχολική κοινότητα του 5ου Γυμνασίου Σερρών, ευαισθητοποιημένη σε θέματα συμπερίληψης και προσφοράς, δεν θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κ. Evangelia Douma , Διοικήτριας του Τμήματος Μεταγωγών – Δικαστηρίων Σερρών, για δημιουργία βιβλιοθήκης στους χώρους κράτησης.
Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου το πρωί, αντιπροσωπεία μαθητών, με την
συνοδεία της Διευθύντριας κ. Κερασία Ντίκογλου και της κ. Katerina
Kloura , Υποδιευθύντριας, επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών
και παρέδωσε 28 τίτλους βιβλίων που συγκεντρώθηκαν για την ενίσχυση της
δανειστικής βιβλιοθήκης.
“Με την πεποίθηση ότι το σχολείο πρέπει να
είναι ανοιχτό και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας
και γνωρίζοντας πως η επαφή με το λογοτεχνικό βιβλίο μπορεί να ανοίξει
νέους δρόμους, να καλλιεργήσει την κριτική ικανότητα και να αποτελέσει
εργαλείο επικοινωνίας και μεταμόρφωσης της σκέψης, με τη δράση μας αυτή
επιδιώκουμε να δώσουμε στους συνανθρώπους μας την ευκαιρία της άμεσης
επαφής με τη λογοτεχνία και να ανακαλύψουν νέους κόσμους μέσα από τις
σελίδες ενός βιβλίου”, τόνισαν
Πως γεννήθηκε η ιδέα της δανειστικής βιβλιοθήκης
Η κ. Δούμα αναφέρθηκε στο σκεπτικό της υλοποίησης της δανειστικής βιβλιοθήκης, λέγοντας πως υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η ιδέα για τη δημιουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης μέσα στο τμήμα Μεταγωγών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών γεννήθηκε, παρατηρώντας η κ. Δούμα όλα αυτά τα χρόνια τους κρατούμενους – αλλοδαπούς και μη- στα κρατητήρια να μην έχουν αντικείμενο να περάσουν τις ώρες τους πίσω από τα κάγκελα.
«Αρχικά τους πήγα κάποια βιβλία αγγλόφωνα δικά μου», τόνισε σε δηλώσεις της, «με εξέπληξε το γεγονός ότι τα διάβασαν αμέσως και μάλιστα περίμενε ο ένας τον άλλον να ολοκληρώσει την ανάγνωση για να το διαβάσει. Απευθύνθηκα αρχικά στη Ελληνική Λέσχη βιβλίου όπου η ανταπόκρισή τους ήταν θετική και θερμά τους ευχαριστώ».
«Κάπως έτσι ξεκινήσαμε την υλοποίηση της ιδέας μας. Η απήχηση που είχε στον κόσμο ήταν μεγάλη. Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται να συνδράμουν μπορούν να φέρουν βιβλία στο τμήμα Μεταγωγών στον 1ο όροφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών. Ένα βιβλίο μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για ένα ξεκίνημα διαφορετικό για όποιον άνθρωπο περνά το κατώφλι του κρατητηρίου», κατέληξε η κ. Δούκα.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.