Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Ο Κασσελάκης στον Economist: Κρατικοδίαιτη η οικονομία και η ανάπτυξη - Σε κρίση στέγη, Παιδεία και Υγεία

 




Το κυβερνητικό αφήγημα για την ελληνική οικονομία και την εξασφάλιση επενδυτικής βαθμίδας αποδόμησε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για μία κρατικοδίαιτη οικονομία και ανάπτυξη ενώ διακρίνει κρίση στη Στέγη, την Υγεία και τέλος την Παιδεία.

«Πρόκειται για μια οικονομία που έχει τεράστιο δρόμο μπροστά της για να πετύχει την σύγκληση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το ΑΕΠ κατά κεφαλήν είναι λιγότερο από το 60% του μέσου όρου της ΕΕ. Μιλάμε για μια 15-ετία ανάπτυξης που έχει χαθεί – μια ολόκληρη γενιά», είπε ο κ. Κασσελάκης.

Advertisement

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μια οικονομία με άδικο φορολογικό σύστημα λέγοντας χαρακτηριστικά πως ένας στους δύο πολίτες δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος, «δημιουργώντας ένα δυσβάσταχτο φορτίο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους».

Διαπίστωσε ακόμα πως «παράλληλα με αυτό έχουμε και μια στρεβλή αναλογία έμμεσων με άμεσων φόρων, που πλήττει τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας». 

 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας τόνισε πως «γονατίζει τα νοικοκυριά στα σουπερμάρκετ και με τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς, και ενώ η ανάπτυξη του 2023 θα είναι 2,3%, οι φόροι το 2023 αναμένονται αυξημένοι κατά 8% σε σχέση με τους κυβερνητικούς στόχους!»

«Δεν χαρακτηρίζεις, λοιπόν, σε καμία περίπτωση την επενδυτική βαθμίδα της S&P ως διαχειριστικό θρίαμβο του Κυριάκου Μητσοτάκη», διαπιστώνει.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της Στέγης στην Ελλάδα ο Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε «και όμως, στην Ελλάδα της Επενδυτικής Βαθμίδας έχουμε το υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη». 

 

Αναφέρει συγκριμένα πως «ένας μέσος εργαζόμενος που δεν έχει δικό του σπίτι στην Αθήνα χρειάζεται σήμερα να δαπανήσει το 55,9% του εισοδήματός του για την πληρωμή του ενοικίου, από 42,4% το 2018».

Σε σχέση με την κατάσταση στην Υγεία ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως «η κοινωνία γνωρίζει την τεράστια υποστελέχωση που υπάρχει στο ΕΣΥ, παρά τα υπέρογκα ποσά από ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης για την πανδημία».
«Ενώ προχθές ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης την επανάστασή του για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, των πολιτικών διορισμών. Και τι κάνει; Δίνει υπερεξουσία στον εκάστοτε Υπουργό του να αξιολογεί, να προσλαμβάνει και να διώχνει τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Και ρωτάω με απλά Ελληνικά....είναι τόσο δύσκολο επιτέλους να βγάλουμε την κομματοκρατία από τις διοικήσεις στο ΕΣΥ;», ανέφερε

Τέλος, για την κατάσταση στην Παιδεία σχολίασε πως η Ελλάδα παρουσιάζει το «μικρότερο ποσοστό δαπανών για την παιδεία, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 27 . Η Ελλάδα με ποσοστό δαπανών 4%, βρίσκεται στη 18η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ».

Αναλυτικά η εισήγηση του στο συνέδριο του Economist:

«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συμπολίτες που μας ακούτε - 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.