Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Δήμος Εμμανουήλ Παππά : Μνημόσυνο για τον Δοβιστιανό Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Κυδωνιών Αρσένιο Μενεξέ


 

 

 

Στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του δημοτικού διαμερίσματος Εμμανουήλ Παππά, τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγο αρχιερατικό μνημόσυνο στη μνήμη του Δοβιστιανού εθναπόστολου Αγίου πρωτοσύγκελλου της μαρτυρικής Μητρόπολης Κυδωνιών Αρσένιου Μενεξέ, κατά κόσμον Κωνσταντίνου το γένος Κούτλη (1873-1923).
Ο Αρσένιος Μενεξές υπήρξε αρχιμανδρίτης και στενός συνεργάτης του εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτη Κυδωνιών αγίου Γρηγορίου (Ωρολογάς), την περίοδο 1908-1922. Ο Μητροπολίτης και ο Αρχιμανδρίτης είχαν καταβάλει τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση του χριστιανικού πληθυσμού στο Αϊβαλί.

 

Για την εξέχουσα αυτή μορφή της Δοβίστας πραγματοποιήθηκε μετά το μνημόσυνο ομιλία στο Σχολαρχείο, το ιστορικό κτίριο των εκπαιδευτηρίων της Ελληνορθόδοξης κοινότητας Δοβίστης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διδάκτωρ Θεολογίας Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης κ.κ. Θεολόγος και ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας.

Ο Αρσένιος Μενεξές εκοιμήθη οσιακώς σε ηλικία μόλις 50 ετών τον Οκτώβριο του 1923. Τάφηκε στη Μυτιλήνη με μέριμνα της Επιτροπής Προσφύγων Κυδωνιών-Μοσχονησίων. Η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε την φιλανθρωπική προσφορά, την φιλεύσπλαχνη δράση και τον πατριωτισμό που επέδειξε ο Αρσένιος προς το Γένος, και τον τίμησε με τον αργυρό Σταυρό των ιπποτών του τάγματος του Σωτήρος. Τιμητική διάκριση είχε λάβει και από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

 Ένα ακόμη άξιο τέκνο της ιστορικής γενέτειρας του ήρωα του 1821 Εμμανουήλ Παπά. Ευχόμαστε να πραγματοποιηθεί σύντομα η μετακομιδή των οστών του Αρσένιου Μενεξέ στη γενέτειρά του.
Να σημειωθεί ότι το Εγκόλπιο Ημερολόγιο της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης για το 2024 είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αρσένιου Μενεξέ (Κούτλη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.