Για την «υγειονομική βόμβα» της Θεσσαλίας μίλησε στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, αναλύοντας τις σοβαρές ασθένειες που ελλοχεύουν στα... νερά από τις πλημμύρες καθώς και τα υγειονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μάλιστα, παρομοιάζει την εικόνα της Θεσσαλίας με το πέρασμα του φονικού και καταστροφικού τυφώνα Κατρίνα.
Αρχικά, ο καθηγητής αναφέρει: «Πρόκειται για μια απέραντη υγρή χωματερή και ένα απέραντο νεκροταφείο ζώων που ελλοχεύει ο κίνδυνος για διάφορα λοιμώδη νοσήματα και όχι μόνο, στην ευρύτερη περιοχή. Η όλη εικόνα προσομοιάζει με τον τυφώνα Κατρίνα. Μπορούν να υπάρξουν πάρα πολλά περιστατικά γαστρεντερίτιδας αλλά και τυφοειδούς πυρετού ακόμα και δυσεντερίας. Αυτό που πρέπει να προλάβουμε είναι να μην υπάρχει μεγάλη έξαρση και επιδημία από διάφορα τέτοια νοσήματα. Θεωρητικά, μπορεί ακόμα και χολέρα να εκδηλωθεί. Δεν μπορεί κανένας να το αποκλείσει. Περιμένουμε μια εκτίμηση κινδύνου για αυτές τις περιοχές και μια βάση για το ποια νοσήματα ενδημούν σε αυτές τις περιοχές. Περιμένουμε και νοσήματα που ενδημούν στην Ελλάδα και μεταφέρονται από τρωκτικά, όπως τα ποντίκια. Από τα ούρα των ποντικών μπορεί να μολυνθεί ο άνθρωπος από ένα μικρόβιο, ιδιαίτερα παθογόνο όπως είναι η λεπτόσπειρα. Μεταδίδεται ακόμα και με το άγγιγμα του νερού και αν υπάρχουν αμυχές. Για αυτό δεν πρέπει να εκθέτουμε μέρος του σώματός μας, τα πόδια μας. Να φοράνε γαλότσες και γάντια όσοι εκτίθενται στο νερό».
Όπως αναφέρει ο ειδικός από την λεπτοσπείρωση μπορεί να πεθάνει κάποιος ή να έχει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του.
«Τα νεκρά ζώα πρέπει να θαφτούν σε ασφαλές μέρος» - Φόβοι ότι θα αυξηθούν τα ψυχικά νοσήματα
Για το τι πρέπει να γίνει με τα νεκρά ζώα είπε πως πρέπει να θαφτούν σε κατάλληλο και ασφαλές μέρος και πρέπει να υπάρχουν ειδικές μονάδες που γνωρίζουν για να κάνουν την μεταφορά των ζώων και να μην την κάνουν οι πολίτες.
Επίσης, οι κάτοικοι, όπως προειδοποιεί ο καθηγητής πρέπει να προμηθευτούν με σπρέι, λοσιόν αντικουνουπικά καθώς πολλά νοσήματα μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μάλιστα ενδημεί στη Θεσσαλία.
Ο κ. Τσακρής σχολίασε και την εικόνα που παρουσιάστηκε στην εκπομπή με τη λίμνη από πετρέλαιο που έχει σχηματιστεί στον Παλαμά. «Η χημική αυτή μόλυνση επιδεινώνει περισσότερο την κατάσταση καθώς προστίθεται στην μικροβιακή μόλυνση», είπε.
«Πρέπει να δούμε και τα ψυχικά νοσήματα, για το πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Στον Κατρίνα, τα ψυχικά νοσήματα ανέβηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα επόμενα χρόνια ενώ ακόμα υπάρχει ερημοποίηση πολλών περιοχών στη Νέα Ορλεάνη, κάτι που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν και στη Θεσσαλία. Μπορούμε να δούμε χωριά ερημοποιημένα», προειδοποίησε.
Τέλος, ο κ. Τσακρής τονίζει πως πρέπει να σπίτια που πλημμύρισαν «να αεριστούν πολύ καλά καθώς θα υπάρχουν πολλοί μύκητες, υγρασία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.