Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Δήμος Σερρών : Συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του Πράσινου σημειου

 



Για τον Δήμο Σερρών προβλέπεται ένα Πράσινο Σημείο συλλογής σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου με επιτρεπόμενες χρήσεις γης. Σύμφωνα με τον καθορισμό των κατηγοριών και των προδιαγραφών των Πράσινων Σημείων που γίνεται στην νομοθεσία 18485/2017, το προτεινόμενο πράσινο σημείο θα είναι σταθερό πράσινο σημείο μεγάλου μεγέθους με απαίτηση επιφάνειας γηπέδου τουλάχιστον 1.000m2.
Στο Μεγάλο Πράσινο Σημείο δύνανται να συλλέγονται όλα τα υλικά με τους κωδικούς ΕΚΑ του πίνακα 2 της νομοθεσίας 1412/2017, ενώ θα αποθηκεύονται προσωρινά τα πράσινα και τα ογκώδη απόβλητα, αλλά και τα λοιπά ανακυκλώσιμα που συλλέγονται από τις Γωνίες Ανακύκλωσης και τους κάδους ανακύκλωσης του συστήματος Διαλογής στη Πηγή, για τη μεταφόρτωση τους στο Κ.Δ.Α.Υ. Σερρών ή την περαιτέρω διάθεση τους.
Το Πράσινο Σημείο θα συνίσταται ουσιαστικά από έναν περιφραγμένο υπαίθριο χώρο με
μεταλλικά κοντέινερ αποθήκευσης υλικών, ένα στεγασμένο χώρο περί τα 623m2 όπου θα γίνεται η συλλογή μικρών υλικών η διαλογή τους και προσωρινή αποθήκευση τους καθώς και η συμπίεση του ρεύματος χαρτιού - χαρτονιού. Επίσης περιλαμβάνεται υπαίθριος χώρος περί τα 375m2, συλλογής και διαχείρισης πράσινων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένου και στεγάστρου 60m2 για τον εξοπλισμό τεμαχισμού.
Η προτεινόμενη διαρρύθμιση του πράσινου σημείου έγινε εκτιμώντας λειτουργικά αλλά και
αισθητικά θέματα, όπως η οπτική απομόνωση των ογκωδών- αδρανών και πρασίνων υλικών, ώστε να μην υπάρχει οπτική ή άλλη επιβάρυνση των πολιτών που θέλουν να επισκεφτούν το πράσινο σημείο, ενώ επίσης προβλέπεται για λόγους ασφαλείας και αποφυγής κυκλοφοριακής φόρτισης, η κίνηση των μεγάλων οχημάτων μεταφόρτωσης να γίνεται σε ξεχωριστή διαδρομή, από την κίνηση των ΙΧ.
Το οικόπεδο εντός του οποίου πρόκειται να κατασκευαστεί η εν λόγω μονάδα, βρίσκεται στο
υπ΄ αριθ. 4404 αγροτεμάχιο του Αγροκτήματος Σερρών, στη θέση «Λάσκαρη», είναι εκτός σχεδίου εκτός οικισμού του Δήμου Σερρών, είναι κατά κανόνα άρτιο και σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Στην συγκεκριμένη περιοχή επιτρέπεται από τις χρήσεις γης, αυτή η εγκατάσταση Τα Πράσινα Σημεία (ΠΣ), σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, (ΕΣΔΑ) αποτελούν πλέον σε τοπικό επίπεδο ένα από τα βασικά στοιχεία του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων, όπου θα παρέχεται η δυνατότητα στους χρήστες, κυρίως στους πολίτες / δημότες, να παραδίδουν οργανωμένα και με ασφάλεια χρήσιμα υλικά όπως χαρτί / χαρτόνι, γυάλινες και μεταλλικές συσκευασίες, βρώσιμα λίπη και έλαια, ογκώδη υλικά, πράσινα απόβλητα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, κ.α. Σήμερα αποτελούν σημαντικό τμήμα των συστημάτων ανακύκλωσης που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και σε όλο τον κόσμο. Τα ΠΣ εντάσσονται στο πλαίσιο
μιας σειράς δράσεων με βασικό στόχο:
α) την εναρμόνιση με τις:
•αρχές της αειφορίας (βιώσιμη ανάπτυξη)
•στρατηγικές και πολιτικές της ΕΕ
•επιταγές της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας
β) την προώθηση της ιεράρχησης διαχείρισης των αποβλήτων και ειδικότερα:
•την προώθηση της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και τη μείωση της ποσότητας των
παραγόμενων αποβλήτων και της επικινδυνότητάς τους
•την αύξηση των ποσοτήτων συγκεκριμένων χρήσιμων υλικών, που οδηγούνται προς
επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση
•τη μείωση των παραγόμενων υπολειμμάτων που εκτρέπονται σε χώρους υγειονομικής
ταφής (ΧΥΤΑ) και την ασφαλή διάθεση τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.