Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Σέρρες : Πανηγύρισε το Ιερό Παρεκκλήσι της Αγίας Παρσκευής Ανω Ορεινής

 


 

 

Την Τρίτη και την Τετάρτη, 25 και 26 Ιουλίου, αντίστοιχα, πανηγύρισε το Ιερό Παρεκκλήσι της Αγίας Παρσκευής  Ανω Ορεινής. Πρόκειται  για ένα Παρεκκλήσι, το οποίο σύμφωνα με εξωτερική επιγραφή ανηγέρθη το έτος 1833!
Το απόγευμα της Τρίτης ετελέσθη κατανυκτικός Εσπερινός και Αρτοκλασία, από τον ιερέα π. Κωνσταντίνο, ο οποίος λίγο πριν από την απόλυση ευχαρίστησε τους πιστούς για τις προσφορές τους προς την εκκλησία του οικισμού, κυρίως για τις εργασίες ανακαίνισης του Ιερού Παρεκκλησίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο κεντρικός Ιερός Ναός της Ανω Ορεινής είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα.
Πρόκειται για έναν γραφικό λιθόκτιστο Ναό, ο οποίος ανηγέρθη τον 19ο αιώνα.

Όσο για το Ιερό Παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, βρίσκεται στη διασταύρωση Ανω και Κάτω Ορεινής. Διαθέτει ευρύχωρο αύλειο χώρο, με γκαζόν, όπου κάθε χρόνο, μετά τον καθιερωμένο Εσπερινό πραγματοποιείται γλέντι, με γκάιντες, κλαρίνα και χορό, ενώ για το φαγητό επιμελείται ο ιδιοκτήτης παρακείμενης ταβέρνας.
Φέτος, ένα θλιβερό γεγονός σκίασε την πανήγυρι του Ιερού Παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής Άνω Ορεινής. Ένας κτηνοτρόφος της Κάτω Ορεινής απεβίωσε αιφνιδίως στην περιοχή μεταξύ Προμαχώνα και Αγκίστρου.
Πρόκειται για έναν  73χρονο,  ο οποίος είχε βγάλει για βοσκή τα αιγοπρόβατα του. Το βράδυ, το κοπάδι γύρισε στο μαντρί, όχι ο ίδιος. Οι δικοί του ανέφεραν το γεγονός στις Αρχές, οπότε σχηματίστηκαν ομάδες από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την ΕΜΑΚ, πολλούς εθελοντές, ενώ συμμετείχαν στις έρευνες και εκπαιδευμένοι σκύλοι.
Τελικά βρέθηκε ο 73χρονος βοσκός αλλά χωρίς τις αισθήσεις του. Αργότερα, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν ήταν στη ζωή.
Κατόπιν τούτου, οι κάτοικοι της Άνω Ορεινής, σ’ ένδειξη σεβασμού προς τον νεκρό κτηνοτρόφο της Κάτω Ορεινής και προς τους πενθούντες οικείους του, ματαίωσαν τις μουσικές εκδηλώσεις. Περιορίστηκαν μόνο στο φαγητό.
Υπενθυμίζω ότι τις δεκαετίες του 1950, 1960 και 1970, η Άνω και η Κάτω Ορεινή ήταν δύο αυτόνομες  Κοινότητες. Αργότερα συνενώθηκαν σε μία, την Κοινότητα Ορεινής, ενώ με τη δημιουργία των διευρυμένων Δήμων, λόγω «Καλλικράτη», η Κοινότητα Ορεινής εντάχθηκε στο Δήμο Σερρών.

  https://www.eproodos.gr/

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.