Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Σέρρες : Η ρουλέτα των εδρών στις δεύτερες εκλογές

 


 

Η Βουλή με τη σύνθεση που θα προκύψει από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα έχει διαφορετικό «πρόσωπο» συγκριτικά με αυτή της «μίας ημέρας» που ανέδειξαν οι κάλπες της απλής αναλογικής την περασμένη Κυριακή.

Με διατήρηση των ίδιων ποσοστών η Ν.Δ. αυξάνει τη δύναμή της έως και 25 έδρες, εις βάρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους δημιουργούνται –λόγω λίστας– υποψήφιοι δύο ταχυτήτων: εκείνοι που ελπίζουν βάσιμα, παρότι δεν εξελέγησαν την 21η Μαΐου, και εκείνοι που αγωνιούν ότι μπορεί να μείνουν εκτός.

O μύθος για το όφελος του πρώτου κόμματος

Του Πάνου Σταθόπουλου*

Στις εκλογές του Ιουνίου θα εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος του λεγόμενου «μεταβλητού μπόνους», ο οποίος, όπως είναι γνωστό, πριμοδοτεί σχετικά το πρώτο κόμμα. Υπολογίζοντας την κατανομή εδρών ανά εκλογική περιφέρεια σύμφωνα με τον νέο νόμο στα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου και συγκρίνοντας με όσα απέδωσε η εφαρμογή αναλογικής, διαπιστώνουμε πρώτα απ’ όλα συνολική μεταφορά 25 εδρών υπέρ του πρώτου κόμματος.

Τις έδρες αυτές παραχωρούν όλα τα κόμματα που κερδίζουν έδρες (ποσοστό από 3% και πάνω) σε αναλογία με την εκλογική τους δύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραχωρεί 11 έδρες, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 7, το ΚΚΕ 4 και η Ελληνική Λύση 3. Σημειώνοντας ότι το πρώτο κόμμα διαθέτει εκλογικό ποσοστό πάνω από 40%, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου λαμβάνει πριμ 50 εδρών, με την έννοια ότι οι υπόλοιπες 250 έδρες κατανέμονται αναλογικά. 


Eχουμε επομένως ένα πρώτο συμπέρασμα στο οποίο πρέπει να δώσουμε σημασία γιατί καταρρίπτει φανερά τον μάλλον διαδεδομένο μύθο ότι «χαρίζονται» στο πρώτο κόμμα 50 έδρες. Στην πράξη, το όφελος του πρώτου κόμματος είναι μόνο 25 έδρες. Το πριμ των 50 εδρών είναι απλώς και μόνο τεχνικό – ονομαστικό, δεδομένου ότι το πρώτο κόμμα δικαιούται έτσι ή αλλιώς ένα σημαντικό μέρος από τις 50 έδρες της πριμοδότησης ανάλογα με το εκλογικό ποσοστό του. 

Η μεταβολή αυτή των 25 εδρών αφορά συνολικά 20 (από 59) εκλογικές περιφέρειες και εντοπίζεται στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο γράφημα. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο αφορά πεντακομματική Βουλή και πάντως ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό εκτός αντιπροσώπευσης (16%) που παίζει ρόλο για την κατανομή των εδρών, εκτός από το εκλογικό ποσοστό του πρώτου (κανένας άλλος παράγοντας δεν επηρεάζει, όπως θα μπορούσε να είναι π.χ. η εκλογική διαφορά του πρώτου από τα υπόλοιπα κόμματα).

Επομένως, αν υποθέσει κανείς ότι στην επόμενη Βουλή εισέλθουν περισσότερα από πέντε κόμματα ή εν γένει μειωθεί το ποσοστό εκτός αντιπροσώπευσης, το πρώτο κόμμα θα δικαιούται στην πράξη λιγότερες έδρες από αυτές που παρουσιάζονται και είναι σαφές ότι οι απώλειες αυτές θα εντοπίζονται κατά βάση στις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες πληθυσμιακά. Δεδομένου ότι ο εκλογικός νόμος παραχωρεί έδρες μετά την α΄ κατανομή σύμφωνα με τον αριθμό των ψήφων (και όχι των ποσοστών).
 
* Ο κ. Πάνος Σταθόπουλος είναι ειδικός εκλογικός αναλυτής.

 

 

 https://www.kathimerini.gr/politics/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.