Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

O αναρχος ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ κατερρευσε..

 


 

 

Η απροσδόκητη κατάσχεση δύο τραπεζών σε τρεις ημέρες από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέτεινε τους φόβους για μια ευρύτερη οικονομική κρίση, οδηγώντας σε ελεύθερη πτώση τις μετοχές περισσότερων από δώδεκα τραπεζών τη Δευτέρα, παρόλο που ο Πρόεδρος Biden διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό και ότι χρήματα των καταθετών είναι ασφαλή.

Από τους Stacy Cowley, Rob Copeland και Anupreeta Das/New York Times

Τράπεζες διαφόρων μεγεθών σε διάφορα μέρη της χώρας -από την First Republic Bank με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έως την Zions Bank με έδρα το Σολτ Λέικ Σίτι- βρέθηκαν να μάχονται με την αναταραχή της αγοράς καθώς οι πελάτες τους έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και οι επενδυτές, ανησυχώντας για περισσότερες πτωχεύσεις, έκαναν ντάμπινγκ σε τραπεζικές μετοχές τους.

Σε μια σύντομη τηλεοπτική δήλωση από τον Λευκό Οίκο, λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές των ΗΠΑ, ο Biden ανέφερε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται αποφασιστικά στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank με τρόπους που θα προστατεύουν τους καταθέτες χωρίς να ανταμείβουν στελέχη και επενδυτές που είχαν αναλάβει το ρίσκο. «Οι Αμερικανοί μπορούν να είναι σίγουροι ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι ασφαλές –οι καταθέσεις σας είναι ασφαλείς», είπε ο πρόεδρος. «Επιτρέψτε μου επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα σταματήσουμε εδώ, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Οι δηλώσεις Biden δεν φάνηκαν να καθησυχάζουν άμεσα τους επενδυτές, καθώς οι μετοχές των μεγάλων και μικρών τραπεζών έκλεισαν την ημέρα στο κόκκινο, με τον δείκτη KBW Bank, του κλάδου, να υποχωρεί σχεδόν κατά 12%. Την ημέρα που ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 έμεινε σταθερός, οι μετοχές της First Republic υποχώρησαν 60% και της Western Alliance σημείωσε πτώση 45%.


Παρά τους απόηχους της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, όταν 465 τράπεζες δεν τα κατάφεραν μέσα σε τέσσερα χρόνια, μερικές φορές δεκάδες σε ένα μήνα, οι ρυθμιστικές αρχές και οι τραπεζικοί αξιωματούχοι έσπευσαν να επιμείνουν ότι ο τρέχων πανικός είναι πολύ πιο συγκρατημένος και ότι οι τράπεζες των οποίων οι μετοχές πάτωσαν έχουν αρκετά κεφάλαια προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Silvergate, μια τράπεζα που εστιάζει σε κρυπτονομίσματα, δήλωσε ότι θα κλείσει. Μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής, η κυβέρνηση ανέλαβε τη διαχείρηση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Τη Δευτέρα, η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει επανεξέταση της εποπτείας της Silicon Valley Bank. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Silicon Valley Bank, Gregory Becker, είναι υπεύθυνη πλέον για την εποπτεία της χρεοκοπημένης τράπεζας.

«Τα γεγονότα γύρω από τη Silicon Valley Bank απαιτούν μια ενδελεχή, διαφανή και ταχεία αναθεώρηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Jerome H. Powell, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν και την Signature Bank αφού «απέτυχε να παράσχει αξιόπιστα δεδομένα και δημιούργησε έλλειψη εμπιστοσύνης ως προς την ηγεσία της τράπεζας», δήλωσε η Adrienne A. Harris, επικεφαλής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

«Όλοι αναπνέουν δύσκολα σήμερα, και ίσως μου λείπει, αλλά νομίζω ότι όλα πρέπει να ηρεμήσουν», είπε ο Lloyd Blankfein, ο οποίος ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, σε συνέντευξή του.

Ήταν δύσκολο να πει κανείς τη Δευτέρα αν οι μέτοχοι αντέδρασαν για πραγματικές ευπάθειες που εντόπισαν στα οικονομικά στοιχεία αυτών των ιδρυμάτων ή στην πιθανότητα ότι θα είχαν την ίδια μοίρα με εκείνους της Silicon Valley και της Signature.


Ούτε υπήρξε προφανής λόγος για τον οποίο εταιρείες τόσο μεγάλες όπως η Charles Schwab, με καταθέσεις περίπου 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και τόσο μικρές όσο η Western Alliance, με καταθέσεις 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είχαν τεράστιες απώλειες. Η Silicon Valley Bank είχε περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις πριν από την περασμένη εβδομάδα και η Signature είχε κάτω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια πριν κλείσει.

«Η Schwab έχει γίνει τεράστια και το ερώτημα είναι: Έκαναν εκεί τα ίδια λάθη που έκανε η SVB;» αναρωτήθηκε ο Robert Siegel, λέκτορας σε σχολή επιχειρήσεων στο Στάνφορντ.

Η Schwab δημοσίευσε μια δήλωση τη Δευτέρα λέγοντας ότι είναι «σε καλή θέση προκειμένου να συνεχίσει την πορεία της στο τρέχον περιβάλλον» και αποκάλεσε τον εαυτό της «ασφαλές λιμάνι σε μια καταιγίδα».

Προβλέποντας ένα λουτρό αίματος τη Δευτέρα, η First Republic, η 14η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, είχε ανακοινώσει μία μέρα νωρίτερα ότι θα μπορούσε να βρει 70 δισεκατομμύρια δολάρια εάν τα χρειάζονταν, από πηγές όπως η Federal Reserve και η JPMorgan Chase, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας από άποψη ενεργητικού. Ωστόσο, οι μετοχές της εξακολουθούσαν να χάνουν σχεδόν τα τρία πέμπτα της αξίας τους τη Δευτέρα —κάποια στιγμή αγγίζοντας τα 30 δολάρια, ένα χαμηλό που δεν είχαν αγγίξει από τα τέλη του 2010.

Η PacWest Bancorp, μια τράπεζα του Λος Άντζελες που δανείζει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προσπάθησε επίσης να καταπνίξει τις ανησυχίες για τη σταθερότητά της, τονίζοντας τη Δευτέρα ότι είχε πρόσβαση σε κεφάλαια 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω ενός μείγματος μετρητών, εύκολα πωλήσιμων τίτλων, μιας πιστωτικής γραμμής από την Federal Home Loan Bank of San Francisco (Ομοσπονδιακή Τράπεζα στεγαστικών δανείων του Σαν Φρανσίσκο) και πρόσβαση στο παράθυρο έκπτωσης της Federal Reserve, ένα πρόγραμμα δανεισμού που παρέχει γρήγορη ρευστότητα.

Η τράπεζα δήλωσε σε μια κανονιστική κατάθεση τη Δευτέρα ότι οι πελάτες της είχαν αποσύρει περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αφήνοντας την PacWest με 33,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις και 41 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Οι μετοχές της PacWest υποχώρησαν σχεδόν 60% πριν ανακάμψουν για να κλείσουν την ημέρα στα 9,75 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 21% από το κλείσιμο της Παρασκευής.

«Στους επενδυτές τραπεζικών μετοχών δεν αρέσει η αβεβαιότητα, και υπάρχει αρκετή αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Jason Goldberg, αναλυτής της Barclays. «Πρέπει να ανησυχουμε για το ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο χρηματιστήριο οδηγεί σε έλλειψη εμπιστοσύνης των καταθετών».

Ακόμη και αν η τιμή της μετοχής μιας τράπεζας δεν συσχετίζεται άμεσα με την ισχύ του ισολογισμού της, ανέφερε ο Goldberg, οι επενδυτές και οι καταθέτες συχνά καταλήγουν να χρησιμοποιούν την απόδοση της αγοράς ως δείκτη οικονομικής υγείας. Έτσι, η απώλεια της εμπιστοσύνης των καταθετών θα μπορούσε να σημαίνει μαζικές αναλήψεις, οι οποίες θα μπορούσαν να παρασύρουν μια τράπεζα.


«Ας ελπίσουμε ότι όλες οι περιφερειακές τράπεζες θα ξεπεράσουν το πρόβλημα με τη βοήθεια αυτής της νέας διευκόλυνσης της Fed», τόνισε ο Goldberg, αναφερόμενος στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας που προσφέρει στις τράπεζες ευνοϊκά δάνεια ενός έτους σε αντάλλαγμα για εξασφαλίσεις, «και ότι αύριο θα επικρατήσει ψυχραιμία».

Οι αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες -ακόμη και ορισμένες με εθνική παρουσία- μπορεί να μην είναι τόσο γνωστές όσο τα τραπεζικά μεγαθήρια JPMorgan Chase και Bank of America, ωστόσο, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο, όπως δικηγορικά γραφεία, εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, γραφεία κτηνιάτρων, καταστήματα λιανικής και εστιατόρια. Πολλές τράπεζες παρέχουν επίσης υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας και ιδιωτικών τραπεζικών υπηρεσιών και χρησιμεύουν ως η κύρια τράπεζα για μεμονωμένους αποταμιευτές.

Η Zions, μια τράπεζα του Σολτ Λέικ Σίτι της οποίας η μετοχή έπεσε κατακόρυφα τη Δευτέρα, ήταν ένας μεγάλος πάροχος δανείων κυρίως μέσω του προγράμματος προστασίας της μισθοδοσίας της Διοίκησης Μικρών Επιχειρήσεων προκειμένου να βοηθά τις τοπικές επιχειρήσεις που αγωνίστηκαν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το απόγευμα της Δευτέρας, στελέχη της Zions πραγματοποίησαν ιδιωτική ενημέρωση στους αναλυτές για να κατευνάσουν τις ανησυχίες τους ότι θα μπορούσαν να είναι οι επόμενοι που θα καταρρεύσουν. Ωστόσο, η τράπεζα απέρριψε τα αιτήματά τους να παράσχει επίσημη ενημέρωση σχετικά με το εάν οι καταθέτες απέσυραν τις καταθέσεις τους, σύμφωνα με στέλεχος της τράπεζας που δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια.

Οι μικρότερες τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον οικονομικό πανικό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ιδρυμάτων που επικεντρώνονται σε ορισμένες ομάδες πελατών. Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank την Παρασκευή, ακολουθούμενη από το κλείσιμο της Signature Bank από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση την Κυριακή, το ανέδειξε αυτό.

Η Silicon Valley εξυπηρετούσε κυρίως την κοινότητα των νέων τεχνολογικών επιχειρήσεων και η Signature Bank ήταν ένας μεγάλος δανειστής στη νομική βιομηχανία και τη βιομηχανία ακινήτων της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, δεν βοήθησε το γεγονός ότι η Signature Bank έκανε επίσης μεγάλο παιχνίδι όσον αφορά τις καταθέσεις σε κρυπτονομίσματα, σε έναν τομέα στον οποίο πολλές μεγάλες τράπεζες είναι επιφυλακτικές να εισέλθουν ή εμποδίστηκαν να το κάνουν λόγω των αυστηρών κανονισμών. Όταν έσκασε η φούσκα των κρυπτονομισμάτων, η αξία των καταθέσεων των πελατών δισεκατομμυρίων δολαρίων έπεσε, αφήνοντας την Signature σε επικίνδυνο έδαφος.

Σε διάφορες τράπεζες, οι καταθέτες -ειδικά εκείνοι με επαγγελματικούς λογαριασμούς που έχουν πάνω από 250.000 $- ανησυχούν επίσης ότι θα έχαναν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους επειδή η Federal Deposit Insurance Corporation ασφαλίζει καταθέσεις έως και 250.000 $. Την Κυριακή η F.D.I.C. είπε ότι όλοι οι πελάτες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank με καταθέσεις άνω των 250.000 $ θα πληρωθούν.

Η Jamie Dupree, δικηγόρος από το Σαν Φρανσίσκο με επταψήφιους λογαριασμούς στην First Republic, είπε ότι πέρασε ώρες συζητώντας με τον τραπεζίτη της εκεί για το πώς να προχωρήσει. Αν και η Dupree δεν ήθελε να συμβάλει στον πανικό, ένιωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να μεταφέρει μερικά από τα χρήματά της σε ένα μεγαλύτερο ίδρυμα. «Προσωπικά, δεν ήθελα να συμμετάσχω σε ένα bank run, αλλά δεν θα ήθελα επίσης να είμαι οικονομικά ευάλωτη», τόνισε η ίδια, η οποία τελικά μετέφερε μέρος των χρημάτων της.

*Οι Matthew Goldstein, Peter Baker και Joe Rennison συνέβαλαν στο ρεπορτάζ.

κουρδιστο πορτοκαλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.