Οι εντολές που δόθηκαν από το επιχειρησιακό κέντρο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για την περιφρούρηση των διαδηλώσεων, που έλαβαν χώρα την 16η Μαρτίου στην Αθήνα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με αποτέλεσμα την αιφνιδιαστική καρατόμηση του τέως αρχηγού του Σώματος, Κωνσταντίνου Σκούμα.
Όπως έγραψε σε προηγούμενα ρεπορτάζ του το ieidiseis, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αποπέμψει τον κ. Σκούμα από τον περασμένο Ιανουάριο, κάτι που δεν έγινε γιατί συνυπολογίστηκε το πολιτικό κόστος μίας τέτοιας απόφασης. Ο κ. Σκούμας θεωρείτο ότι ανήκει στην ίδια «δεξαμενή» αξιωματικών, για τους οποίους υπήρχε «ειλημμένη απόφαση» για αποστρατεία από το Μέγαρο Μαξίμου.
Η απόφαση για το «ξήλωμα» των αξιωματικών αυτών (στους οποίους συγκαταλεγόταν ο κ. Σκούμας) συνέπεσε χρονικά με την «αποδυνάμωση» του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, ο οποίος μέχρι την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών ήταν ο ισχυρός άντρας της λεωφόρου Κατεχάκη.
Τον Ιανουάριο αποστρατεύτηκαν οι εν λόγω αξιωματικοί, όχι όμως και ο κ. Σκούμας. Ωστόσο, ο υπόγειος «πόλεμος» και οι εσωτερικές συγκρούσεις στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου «ξεχείλισαν το ποτήρι» και έφεραν το χθεσινό ΚΥΣΕΑ που «ξήλωσε» τον αρχηγό.
Αποκορύφωμα οι διαδηλώσεις της 16ης Μαρτίου
Αποκορύφωμα ήταν οι διαδηλώσεις της 16ης Μαρτίου. Καλά πληροφορημένες πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι την ημέρα εκείνη το κλίμα στο επιχειρησιακό κέντρο ήταν «τοξικό». Άλλες ήταν οι εντολές που έδινε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνος Σκούμας, και άλλες αυτές που έδινε ο Γαδάρχης, ο οποίος ταυτιζόταν στον τρόπο διαχείρισης των διαδηλώσεων με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο.
Ρόλο στη διαχείριση των διαδηλώσεων είχε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνονται ακόμα πιο… περίπλοκα. Κάποιες από τις εντολές του κ. Σκούμα θεωρήθηκαν από την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ότι ήταν εκτός του πλαισίου που είχε προσυμφωνηθεί για την αντιμετώπιση των ομάδων κουκουλοφόρων.
Η εσωτερική σύγκρουση έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου που έκρινε ότι αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Το αποτέλεσμα ήταν να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και να αποστρατεύσει τον κ. Σκούμα. Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι ήταν η πρώτη φορά στις 16 Μαρτίου που ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. είχε τέτοια «διάσταση», όσον αφορά στις εντολές προς τις αστυνομικές δυνάμεις, με τον Γαδάρχη, ο οποίος ανέκαθεν είναι ο αξιωματικός που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας την περιφρούρηση των διαδηλώσεων. Η «εικόνα» που δόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι ο κ. Σκούμας υπονομεύει με τις κινήσεις του τον υπουργό και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση. Αυτό που δεν έχει απαντηθεί ακόμα, εντούτοις, είναι τι άλλαξε από πέρυσι το Μάρτιο όταν η ίδια κυβέρνηση έκρινε τον κ. Σκούμα ως τον καταλληλότερο για να αναλάβει τα ηνία της Αστυνομίας.
Από εδώ και πέρα ένας ακόμα «πονοκέφαλος» για την ηγεσία της Κατεχάκη είναι η τελετή παράδοσης-παραλαβής. Η καθιερωμένη δηλαδή εκδήλωση που πρέπει να γίνει για να παραδώσει τα ηνία ο κ. Σκούμας στον νέο αρχηγό, Λάζαρο Μαυρόπουλο. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Σκούμας μετά την «καρατόμησή» του έριξε τα βέλη του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ενώ άφησε πολλά υπονοούμενα για αδιαφάνεια στις κρίσεις των αξιωματικών. Έτσι, η τελετή παράδοσης-παραλαβής σίγουρα δεν θα μοιάζει με τις προηγούμενες. Για το λόγο αυτό προκρίνεται η λύση να γίνει πιο «σεμνά και διακριτικά» σε σχέση με το παρελθόν.
https://www.ieidiseis.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.