Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Δήμος Σερρών : Παύλος Μυστακίδης -Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης των στρατοπέδων

 


 

 

 

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των στρατοπέδων Σερρών
Διαφωτιστικές απαντήσεις δίνει στο «Σ.Θ.» ο Παύλος Μυστακίδης
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Με αφορμή το συμβάν της ανάρτησης, εκ μέρους του στρατού, πινακίδων στα στρατόπεδα των Σερρών για το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, ζητήσαμε από τον πρώην Αντιδήμαρχο Σερρών Παύλο Μυστακίδη να μας πει την άποψη του για το Θέμα. 
 Ιδού η ενδιαφέρουσα απάντησή του στο «Σ.Θ.» γι αυτό το ζήτημα, για το οποίο είχε ασχοληθεί για μεγάλο διάστημα και με ιδιαίτερη επιμονή:
Με αφορμή τη συζήτηση που προέκυψε, λόγω των εξελίξεων στο θέμα των στρατοπέδων , θεωρώ χρέος μου να ενημερώσω τους συμπολίτες μας, αλλά και τους αρμοδίους για τα πραγματικά γεγονότα σχετικά με το θέμα αυτό, καθότι το μελέτησα λεπτομερώς και εργάστηκα σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου για την ευόδωση του, προς όφελος των Σερραίων.
 
Και ξεκινώ από το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
 
Ακούγονται οι απόψεις ότι το στρατόπεδο Παπαλουκά ανήκει στο Δήμο Σερρών , βασισμένες στο γεγονός ότι δηλώθηκε από πλευράς του Δήμου στο Κτηματολόγιο σαν περιουσία του Δήμου και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε από πλευράς του Στρατού αντίδραση με σκοπό τη διεκδίκησή του. 
Εδώ έχω να επισημάνω ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να το κάνει ( περίπου 2 χρόνια ) και είμαι πεπεισμένος ότι θα το κάνει.
 
Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, θεωρώ ότι η ασφαλέστερη και συντομότερη οδός απόκτησης και του Στρατοπέδου Παπαλουκά και των υπολοίπων ( Εμμανουήλ Παππά και Αποθήκες Πυρομαχικών Λευκώνα ), είναι να « πιάσουμε το νήμα » από το σημείο στο οποίο το αφήσαμε στη θητεία μας . 
Βάσει του Νόμου 2745 του 1999 η συμφωνία που επιτύχαμε αφορά τα εξής : 
 
1. Από τα 306 περίπου στρέμματα της συνολικής έκτασης των στρατοπέδων , ο Στρατός παίρνει 45 περίπου στρέμματα ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΜΕΝΑ στο Στρατόπεδο Εμμανουήλ Παππά
 
2. Ο Δήμος Σερρών καρπούται τα υπόλοιπα 261 περίπου στρέμματα, δηλαδή το υπόλοιπο της έκτασης του Στρατοπέδου Εμμανουήλ Παππά , ολόκληρη την έκταση του Στρατοπέδου Παπαλουκά και ομοίως όλη την έκταση των Αποθηκών Πυρομαχικών Λευκώνα.
 Το ποσοστό δηλαδή που αναλογεί στο Δήμο Σερρών αντιστοιχεί στο 85 % της συνολικής εκτάσεως.
Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε σχεδόν μέχρι το τέλος της ,δηλαδή μέχρι την τελική υπογραφή , η οποία δυστυχώς δεν μπήκε ποτέ. 
Η διαδικασία δεν ήταν ούτε απλή , ούτε γρήγορη παρ΄ όλο που κινηθήκαμε τάχιστα. 
Συγκεκριμένα τα βήματα περιελάμβαναν :
 
- Έγκριση του σχεδίου της συμφωνίας από την Επιτροπή Διαβούλευσης
 
- Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και αποδοχή από το Στρατό, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με υπουργό τότε τον κ. Αβραμόπουλο
 
- Σύνταξη μελέτης Πολεοδόμησης από τις Υπηρεσίες του Δήμου
 
- Έγκριση μελέτης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας 
 
- Έγκριση μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων Αμφισβήτησης (ΚΕΣΥΠΟΘΑ)
 
- Έκδοση ΦΕΚ περί της πολεοδόμησης των στρατοπέδων.
 
Απέμεινε λοιπόν η τελική υπογραφή, το νόημα της οποίας είναι ότι : 
 ΝΑΙ τηρήθηκαν οι όροι της συμφωνίας από πλευράς του Δήμου Σερρών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρεί στην παραχώρηση των 261 στρεμμάτων των Στρατοπέδων, σύμφωνα με τη δέσμευσή του.
 
Δυστυχώς όμως , όπως είναι συχνό το φαινόμενο στην Ελληνική πραγματικότητα, μία αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέτρεψε άρδην τα δεδομένα. 
 
Συγκεκριμένα, ο νέος Υπουργός κ. Καμμένος εξέφρασε την αντίθεσή του ως προς την παραχώρηση των ανενεργών στρατοπέδων στους Δήμους με βάση τον Νόμο 2745 του 1999.
 
Ωστόσο, σε ομιλία του στη Βουλή, διευκρίνισε ότι εξαιρείται η περίπτωση του Δήμου Σερρών στον οποίο η Πολεοδόμηση ολοκληρώθηκε και εκδόθηκε και το ΦΕΚ και άρα η συμφωνία θα έπρεπε να τηρηθεί .
 Τελικά όμως δεν τηρήθηκε και οι εξαγγελίες αυτές ήταν κενές περιεχομένου.
Έτσι, σχεδόν εκβιαστικά, άρχισε ένας νέος κύκλος εντελώς άστοχων διαπραγματεύσεων μεταξύ Δήμου Σερρών και Στρατού με πρωτοβουλία του Υπουργείου . 
Κατά τη γνώμη μου, κάθε νέα προσέγγιση του θέματος ήταν απαγορευτική, διότι στην ήδη διαμορφωμένη κατάσταση και στο βαθμό που είχε προχωρήσει η διαδικασία, αν άλλαζε έστω και ένας όρος της αρχικής συμφωνίας θα επιβαλλόταν ακύρωση όλων των πεπραγμένων . Αυτό όμως στο κομμάτι της πολεοδόμησης δεν θα ήταν εφικτό.
 
Στο σημείο αυτό έμεινε η υπόθεση . Στη διάρκεια της θητείας την παρούσας Δημοτικής Αρχής δεν έγινε καμία προσπάθεια ανακίνησης και προώθησης του θέματος, παρόλο που, λόγω, αφ΄ ενός της ωριμότητας του θέματος και αφ΄ ετέρου της πολιτικής σύμπνοιας της Δημοτικής Αρχής με την Κυβέρνηση, πιθανόν να είχε γρήγορη εξέλιξη προς το επιθυμητό τέλος .
 
Από την όλη προσπάθεια, όπως πολλές φορές έχω διευκρινίσει δημόσια, υπήρξε μονομερές όφελος του Στρατού, καθότι με την πολεοδόμηση αναβαθμίστηκε η αξία των εκτάσεων των στρατοπέδων , οι οποίες από αγροτεμάχια έγιναν οικόπεδα, με προφανές μέγιστο όφελος υπέρ του Στρατού. 
Ενώ λοιπόν ο Δήμος τήρησε τα συμφωνηθέντα και παρόλο που υπήρξε καταπάτηση της συμφωνίας από πλευράς Υπουργείου, το οποίο δεν αποδίδει στο Δήμο Σερρών τα συμφωνηθέντα περίπου 261 στρέμματα , το ΦΕΚ της πολεοδόμησης δεν αίρεται.
 
Όσο για οποιοδήποτε άλλο δρόμο απόκτησης των στρατοπέδων, δηλώνω κατηγορηματικώς ότι είναι μια δύσβατη, χρονοβόρα, κοστοβόρα οδός και κυρίως με αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Θα χρειαστούν άπειρες προσφυγές στα δικαστήρια, με την γνωστή σε όλους καθυστέρηση , χωρίς εγγύηση δικαίωσης του Δήμου και ενώ τα χρόνια που περνούν μόνο φθορά και εγκατάλειψη επιφέρουν. 
 
Μια τελευταία αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς νομίζω ότι επιβάλλεται, διότι ακούγονται πολλές αίολες εικασίες. 
Σύμφωνα λοιπόν με Νόμο του 1929, ό,τι έχει καταλάβει ο Στρατός για την αεράμυνα , περιέρχεται στην ιδιοκτησία του , ανεξαρτήτως του προηγούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος. 
 
Εκφράζω την ελπίδα η όποια Δημοτική Αρχή τώρα και μετά, να εργασθεί προς την μόνη μη αδιέξοδη οδό , δηλαδή την ολοκλήρωση της συμφωνίας. 
Άλλωστε είναι η μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα που προχώρησε τόσο και έφτασε σχεδόν στο τέλος. 
 
Απαιτείται λοιπόν αποκατάσταση της δικαιοσύνης, όσον αφορά την μεγάλη αδικία εις βάρος του Δήμου Σερρών ο οποίος εργάστηκε με όλες τις δυνάμεις ( πολιτικές και υπηρεσιακές ) , για την προώθηση του θέματος και δυστυχώς όλος αυτός ο αγώνας φαίνεται να πέφτει στο κενό.
 
 https://sertharros.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.