Σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών που αναρτήθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση .
Πράγματι η πρόταση -η λύση που δίνει το νομοσχέδιο δεν ικανοποιεί την πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου μας και ιδιαίτερα τους κάτοικους των Ν Κερδυλιων .
Να θυμίσουμε ότι πριν τρία περίπου χρόνια ήδη η Κτηματικη υπηρεσια Σερρων είχε προχωρήσει σε έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών στα Ν Κερδυλια ( « καταπατητές» για την εν λόγω υπηρεσια).
Το Κτηματολόγιο όμως στην πρωτη ανάρτηση του,δικαίωσε σχεδόν το σύνολο των κατοίκων των Κερδυλλιων ( όσοι φυσικά υπέβαλαν δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο)αναγνωρίζοντας τους ως ιδιοκτήτες, και εν συνέχεια η Κτηματικη Υπηρεσια Σερρων υπέβαλε ενστάσεις υπέρ του Δημοσίου .
Μετά από συντονισμένες ενέργειες( ομόφωνη απόφαση του ΔΣ το 2018 του Δήμου Αμφιπολης και πιέσεις πολιτικών παραγόντων )γίνανε προσπάθειες να παγώσει η διαδικασία αυτή και η λύση να δοθεί από το Κτηματολόγιο .
Μάλιστα σε σύσκεψη που συμμετείχαμε στο υπουργείο οικονομικών , με τον υφυπουργό οικονομικών κ Βεσυροπουλο Απόστολο ( Νοέμβριο του 2019), ο υφυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Κερδυλλιων θα λυθεί με την ψήφιση νομοσχεδίου που θα φέρει στην Βουλή .
Το νομοσχέδιο λοιπόν ήρθε ,μετά από τρία περίπου χρόνια και βρίσκεται σήμερα στην διαβούλευση , όπου αναφέρει τις περιπτώσεις και τους όρους που δύναται να εξαγοραστούν εκτάσεις του Δημοσίου , αλλά και αυτές που εξαιρούνται από την δυνατότητα αυτή ( εικόνα 1).
Το νομοσχέδιο βέβαια αφορά όλη την Ελλάδα.
Αναφέρει λοιπόν ότι δεν δύναται η εξαγορά εκτάσεων που βρίσκονται εντός αιγιαλού και εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπει την εξαγορά εκατοντάδων στρεμμάτων που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του λιμανιού αλλά και στις όχθες του ποταμού Στρυμώνα ως το ύψος της παλιάς γέφυρας του Στρυμώνα ( σιδερένια γέφυρα).
Δεν είναι επι του παρόντος να αναλύσουμε γιατί πριν από 15 χρόνια χαρακτηρίσθηκε η περιοχή ( εικόνα 2), ως δημόσια έκταση και γιατί ο παλαιός αιγιαλός βρέθηκε να αγγίζει την σιδερένια γέφυρα , κατά την διαδικασία εκσυχρονισμου των εγκαταστάσεων του λιμένα αμφιπολης το 2007.
Αυτή την στιγμή προέχει να πιέσουμε συντονισμένα όλοι μαζί το υπουργείο οικονομικών , ώστε να δώσει την δυνατότητα στο τμημα του παλαιού αιγιαλού να μπορούν οι κάτοικοι των Κερδυλλιων να εξαγοράσουν τις εκτάσεις, που στην ουσία τους ανήκουν και θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί το δημόσιο από οποιαδήποτε διεκδίκηση.
Κι αυτό γιατί είναι ένα μαρτυρικό χωριό ,με την καταστροφή των δυο οικισμών καταστράφηκαν όλα τα αρχεία της κοινότητας που αποδεικνυότανε η κατοχή των εκτάσεων από τους κατοίκους.
Εξάλλου δεν ζητάμε εξαγορά παραθαλάσσιων οικοπέδων ούτε εκτάσεις εντός του νέου αιγιαλού . Οι κάτοικοι θέλουν να εξασφαλίσουν τις εκτάσεις τους , που ούτως η άλλως είναι δικές τους.
Είναι τα χωράφια που καλλιεργούν και συντηρούν τις οικογένειες τους.
Δεν είναι δυνατόν για παραλείψεις και λάθη του παρελθόντος , να υποστούν οι κάτοικοι σήμερα αυτήν την τραγική κατάσταση .
Η Κτηματικη υπηρεσια αρπάζει στην ουσία τη γη που κληρονόμησαν από τους γονείς τους , όπως παρόμοια έπραξαν όλοι οι γηγενείς κάτοικοι των υπολοίπων οικισμών σε όλη την χώρα. Χωρίς τίτλους , χωρίς επίσημα έγγραφα , έτσι κατέχονταν όλες οι εκτάσεις των πολιτών.
Είναι ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων των Ν Κερδυλλιων που ακόμη και με την δυνατότητα της εξαγοράς δύναται τουλάχιστον μια λύση, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να το στερήσει αυτό.
Υ.Γ Σε αντίθεση με την περιοχή του παλαιού αιγιαλού , στο υπόλοιπο τμημα των Νέων Κερδυλλιων ( περιοχή Εγνατιας)και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου Αμφιπολης, το νομοσχέδιο δινει μια πολύ καλή λύση σε χρόνια προβλήματα αγροτεμαχίων και οικοπέδων , με δυνατότητα εξαγοράς με έκπτωση μέχρι και 80% της αντικειμενικής τους αξίας.
Τί θα πει το δημόσιο έχει διεκδικήσεις και δεν ξέρω γω τί; Αν θέλει το δημόσιο να κατέχει κάτι, να μάθει να δίνει χρήμα, όχι να κάθεται να δημιουργεί μόνο του παραθυράκια και τεχνάσματα!! Ισότητα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημοσίευσε