Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Π.Ε Σερρών : Έχουν θορυβηθεί οι φορείς του Νομού από την κάθετη πτώση του πληθυσμού


 

 

Έχουν θορυβηθεί πληροφορούμαστε οι φορείς του τόπου μας από τα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού του Νομού μας .

Δεν περίμεναν ότι θα υπήρχε τέτοια μεγάλη συρρίκνωση του πληθυσμού και ειδικά στα χωριά όπου υπάρχει κάθετη πτώση – πολλά χωριά έχουν χάσει περίπου το μισό πληθυσμό τους.

Απολύτως φυσιολογικά και αναμενόμενα όλα αυτά – τα αναδεικνύαμε με σημειώματα μας εδώ και τρία χρόνια. Η δυσμενής εξέλιξη έχει την εξήγησή της:

Η υπογεννητικότητα που υπάρχει, η αναλογία γεννήσεων και θανάτων και η αλματώδης αύξηση των ανθρώπων που επέλεξαν την εργένικη ζωή, τη ζωή χωρίς ευθύνες, αποτέλεσμα της ευδαιμονίας, του ατομισμού που έχει κυριαρχήσει στο σώμα της κοινωνίας. (Σ.Σ. Η φυγή στο εξωτερικό και στα αστικά κέντρα πάντα υπήρχε και θα υπάρχει ως παράμετρος του φαινομένου).

Πάντα υπήρχαν εργένηδες θα πεί κανείς, αλλά σίγουρα δεν ήταν σε αυτό το βαθμό. Δεκάδες νέοι σε κάθε χωριό να μην κάνουν οικογένεια.

Οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται σκληρά στην εποχή μας σε όλα τα επίπεδα.

Δυστυχώς η κοινωνία των Σερρών θα ζήσει θλιβερές καταστάσεις έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Και μετά θα αναζητούμε ευθύνες, θα μεταφέρουμε τις δικές μας ευθύνες στους άλλους όπως συμβαίνει πάντα. Κρίμα.

Θα επαναλάβουμε για μία ακόμα φορά το ερώτημα που δεν απασχολεί, δυστυχώς, τον δημόσιο διάλογο: είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε, σε 20 χρόνια, χωρίς χωριά; Να υπάρχουν στο νομό μόνο οι πρωτεύουσες των επαρχιών και 10 κεφαλοχώρια.

Αν θεωρούμε ζοφερή την παραπάνω πραγματικότητα, ας δράσουμε τώρα. Και όχι να καταστρώνουμε, όταν πλέον θα είναι πολύ αργά, «πλάνα ανασυγκρότησης της υπαίθρου».

 

Δ.Ν.

https://sertharros.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.