Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Δήμος Βισαλτιας : Άλλη μια χαμένη θητεια

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κείμενο
Τόλης Ντόλκος Δημοτικός σύμβουλος Βισαλτίας 
 
 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΟ 29
Άλλη μια χαμένη θητεία για τον Δήμο Βισαλτίας...
Το post αυτό αφορά τα συμβούλια των δυο τελευταίων μηνών. Ήταν λάθος μου που δεν έχω γράψει κάτι από τις 31 Αυγούστου κι έπειτα. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι κάποια ζητήματα απαιτούσαν λίγο περισσότερο ψάξιμο κι όχι στο ότι όλα πάνε καλά. Ίσα ίσα -κατ' εμέ- όλα πάνε κατά διαόλου. Τα δύο σημαντικότερα θέματα βρίσκονται στην πρώτη και στην τελευταία πορτοκαλί βούλα 🟠.
Το προτελευταίο συμβούλιο ξεκίνησε με την Δημοτική Αρχή να απαντά σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης που δεν είχε απαντήσει στα προηγούμενα συμβούλια. Δεν περίμενα να πάρουμε απαντήσεις και το γεγονός ότι μας δόθηκαν πρέπει να το επισημάνω. Η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Φυσικά οι απαντήσεις ήταν ανεπαρκείς κατά την άποψή μου.
🟠 Πρώτο και καλύτερο το θέμα των Θερμών. Συνεχώς η παράταξη μας και ειδικά η αρχηγός μας ρωτά και ενδιαφέρεται έμπρακτα για το ζήτημα και απορώ με κάποιους/κάποιες που αναρωτιούνται τι κάνει η αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση (μιλάω για τον συνδυασμό μας αυτήν την στιγμή) πιέζει όσο μπορεί για ένα θέμα που η Δημοτική Αρχή φαίνεται να έχει αποφασίσει να μην ακουμπήσει, διότι τσουρουφλάει και δεν είναι η εποχή να καταπιάνεται κανείς με πολιτικά καυτές πατάτες. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Δήμαρχος μας ανακοίνωσε ότι δεν συμφωνεί με τους όρους της ΕΤΑΔ, ως εκ τούτου δεν έχει επέλθει καμία συμφωνία. Υποτίθεται ότι γίνεται επαναδιαπραγμάτευση για καλύτερους όρους. Η άποψη μου είναι ότι η τωρινή Δημοτική αρχή απλά καθυστερεί το θέμα, ίσως για λόγους προεκλογικούς ίσως για λόγους μη επαρκούς ικανότητας. Όπως και να 'χει, θεωρώ αστείες τις δικαιολογίες της μη υπογραφής σύμβασης (το αγκάθι σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή είναι η υπογραφή συμβάσεων σε 7 εργαζόμενους) και θεωρώ επίσης πολιτικό έγκλημα την χαμένη ευκαιρία των Θερμών. Για περισσότερες λεπτομέρειες στείλτε μου μήνυμα.
🟠 Με αφορμή την ενεργειακή κρίση ρωτήσαμε επίσης για το θέμα της ενεργειακής κοινότητας, για ενδεχόμενη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και για την κακή κατάσταση των ηλιακών λαμπτήρων στα χωριά του πρώην Δήμου Βισαλτίας (Λυγαριά, Βέργη, Δημητρίτσι). Υποτίθεται ότι επίκειται μελέτη για να διαπιστώσουμε αν μας συμφέρει να το κάνουμε, ενώ για τους λαμπτήρες ενημερωθήκαμε ότι η συντήρηση τους είναι στο πρόγραμμα.
🟠 Ο φάκελος για τον δρόμο Δάφνης - Αχινού έχει απορριφθεί οριστικά.
🟠 Οδοποιία. Κάποιοι γκρινιάζετε (με το δίκιο σας) και με ρωτάτε για την αγροτική και αστική οδοποιία. Βλέπετε στο fb φωτογραφίες με κάποια μπαλώματα σε συγκεκριμένα χωριά και αναρωτιέστε γιατί το δικό σας χωριό είναι παρατημένο. Η αλήθεια είναι ότι γίνονται κάποιες μικρές παρεμβάσεις, οι οποίες προφανώς υπερπροβάλλονται. Όμως για κάθε τέτοιο σημείο υπάρχουν άλλα 100 σημεία εντός Δήμου που δεν έχει γίνει ή δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η εξής νοοτροπία που άκουσα σε παζαρίσιο μουχαμπέτι: προτιμούμε να στέλνουμε μηχανήματα στα χωριά που οι πρόεδροι έχουν fb πάρα σε αυτά που δεν έχουν! Δεύτερον, γιατί τα έργα εντός Τερπνής και Νιγρίτας θεωρώ πως θα διακοπούν. Έχω αυτήν την αίσθηση και μακάρι να ΜΗΝ δικαιωθώ, αλλά θα το δείξει το μέλλον. Και τι θα γίνει με τις λακκούβες, τις καταστροφές των δρόμων, τα χώματα, τις πέτρες και την σκόνη; Τίποτα φίλοι μου. Πρέπει να κάτσουμε και να τα υπομείνουμε όλα. Και στην επόμενη βροχή που η Νιγρίτα θα πλημμυρίσει ξανά, θα ρίξουμε και πάλι το φταίξιμο στην κλιματική αλλαγή (δεν κάνω πλάκα, έχει ακουστεί κι αυτό σαν δικαιολογία).
🟠 Υπάρχει καταγγελία για έναν και ίσως περισσότερους υπάλληλους του Δήμου (με εξαιρετικές σχέσεις με τους αιρετούς άρχοντες), οι οποίοι χρησιμοποιούν τα μηχανήματα και τα οχήματα του Δήμου για προσωπική χρήση. Αν πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψη σας τραβήξτε φωτογραφίες και βίντεο. Δεν γίνεστε ρουφιάνοι. Τα λεφτά που σπαταλούνται δικά σας είναι.
🟠 Πολλοί συνδημότες αναρωτιούνται και αγανακτούν για την ποιότητα του πόσιμου νερού. Το να κάνω αυτοψία από χωριό σε χωριό ή το να παίρνουμε τηλέφωνα σε γνωστούς και φίλους για να μαθαίνουμε για το νερό είναι ημίμετρο. Μόνο οι έλεγχοι μπορούν να μας δώσουν σαφείς απαντήσεις. Ρώτησα λοιπόν τον Δήμαρχο αν γίνονται έλεγχοι στο νερό, πόσο συχνά γίνονται και αν ενημερώνεται το site της ΔΕΥΑΒ με τις μετρήσεις. Η απάντηση ήταν ότι γίνονται συχνοί έλεγχοι παντού κι ότι στο ίντερνετ υπάρχουν και πρόσφατα αποτελέσματα (τελευταίου διμήνου αν θυμάμαι καλά). Η ερώτηση μου όμως ήταν προβοκατόρικη γιατί ήξερα ότι δεν έχουν αναρτηθεί μετρήσεις εδώ και έναν χρόνο στο αρμόδιο site (της ΕΔΕΥΑ κι όχι της ΔΕΥΑΒ). Υπάρχουν μάλιστα σημεία υδροληψίας με τελευταία ενημέρωση 1μιση και 2 χρόνια πριν. Σε μερικά σημεία μάλιστα δεν υπάρχουν καθόλου δεδομένα. Στο πρώτο υστερόγραφο θα παραθέσω το ανάλογο link.
🟠 Εδώ και δύο μήνες περιμένουμε τα αναλυτικά έξοδα των Γερακινείων. Μας υποσχέθηκαν (για ακόμα μία φορά) ότι θα τα έχουμε στο μέλλον.
🟠 Άλλη παράταξη της αντιπολίτευσης ρώτησε κάτι για τις απευθείας αναθέσεις. Ότι και να πούμε για τις απευθείας αναθέσεις είναι λίγο. Τα λέμε τρία χρόνια και έχει μαλλιάσει γ γλώσσα μας. Όποιος ξέρει να ψάχνει στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ θα καραφλιάσει.
🟠 Συζητήθηκε με περίεργο τρόπο το θέμα των χωματερών, με αφορμή τα πρόστιμα που τρώει ο Δήμος μας. Μπήκα στην διαδικασία να ρωτήσω και για την χωματερή που καίει ακόμα μεταξύ Αχινού και Πατρικίου. Θα αφήσω link με το βίντεο στο δεύτερο υστερόγραφο. Εγώ απλά ρώτησα αν ο Δήμος έχει ευθύνη για αυτό το χάλι. Ποιο ήταν το ρεζουμέ της απάντησης; Ότι αυτά πάντα υπήρχαν, κι ότι απλά τώρα γίνεται θέμα γιατί κάποιοι με φωτογραφίες και βίντεο υποκρίνονται ότι έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Ότι ο Δήμος δεν έχει καμία ευθύνη και ότι φταίνε οι πολίτες.
Η αλήθεια είναι ότι φταίνε σε μεγάλο βαθμό και οι ασυνείδητοι συμπολίτες μας. Καλό είναι όμως να γίνει και κάτι γι' αυτό. Να βγείτε δημόσια και να κράξετε τους "βρωμιάρηδες" συμπολίτες μας κι όχι κάθε φορά που αναδεικνύεται η ανικανότητα επίλυσης προβλημάτων να τα ρίχνετε στην αντιπολίτευση. Να βάλετε πρόστιμα. Ξέρετε τι γράφουν στο fb μερικοί γλείφτες της Δημοτικής Αρχής; Ότι δεν φταίει η Δημοτική Αρχή για τις χωματερές, αλλά το ότι αυτοί που αναδεικνύουν το πρόβλημα δεν καθαρίζουν εθελοντικά τις χωματερές! Νοοτροπία για την χωματερή!
🟠 Υπήρχε καταγγελία από θεσμικό παράγοντα (αντιπρόεδρος κοινότητας Νιγρίτας) για επίθεση και δάγκωμα από σκυλί σε ηλικιωμένο συμπολίτη μας. Ποια ήταν η απάντηση; Ότι δεν φταίει ο Δήμος! Ότι ο Δήμος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τα στειρώσει και να τα αφήσει ξανά στους δρόμους. Ρωτήσαμε γιατί υπήρξε τότε άρνηση να δεχθούμε 300.000 ευρώ από το Υπουργείο για την δημιουργία κυνοκομείου. Η απάντηση ήταν ότι και να φτιαχνόταν κυνοκομείο τι θα το κάναμε; Χώρια ότι θα είχε έξοδα συντήρησης! Απαντήσεις για γέλια και για κλάματα!
🟠 Και πάμε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023. Το τέταρτο Τεχνικό Πρόγραμμα επί της συγκεκριμένης Δημοτικής Αρχής. Τις προηγούμενες φορές πέρασε το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης. Την τελευταία φορά μάλιστα ψήφισε και η συμπολίτευση το πρόγραμμα μας. Παρόλα αυτά είναι ζήτημα αν υλοποιήθηκε ένα 10% επί των έργων. Επειδή λοιπόν είναι κοροϊδία να συντάσσει Τεχνικό Πρόγραμμα η αντιπολίτευση, να συναινεί η συμπολίτευση αλλά τρία χρόνια να μην κάνει τίποτα, πήραμε συνειδητά την απόφαση να μην καταθέσουμε εναλλακτική πρόταση και να αφήσουμε να πορευθούν εξ ολοκλήρου με το δικό τους πρόγραμμα. Η Δημοτική Αρχή δεν παραδέχεται ότι δεν υλοποιήθηκαν τα περισσότερα έργα των παλιών Τεχνικών Προγραμμάτων και μας κατηγόρησε μάλιστα για έλλειψη συνεργασίας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν κάμερες εντός συμβουλίου για να παρακολουθήσετε τις κωμικοτραγικές και δίχως επιχειρήματα απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση μπορεί όποιος θέλει να ψάξει τα Τεχνικά Προγράμματα των τριών προηγούμενων ετών και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Δημοτικής Αρχής βιώνουμε έναν οργασμό παραγωγής έργων στον Δήμο μας. Αν συμμερίζεστε αυτόν τον οργασμό κι αν βλέπετε τριγύρω σας να αναπτύσσεται η περιοχή μας πείτε το μου κι εγώ αμέσως τα παρατάω όλα υποσχόμενος να μην ασχοληθώ ποτέ ξανά.
Κλείνοντας για το Τεχνικό Πρόγραμμα, θα ήθελα να αναφέρω ότι υπάρχει για πρώτη φορά μελέτη για master plan σχετικά με την αξιοποίηση των Θερμών. Επιμένω στα Θερμά γιατί θεωρώ το ζήτημα το σημαντικότερο του Δήμου. Μπορεί κάποιοι κακεντρεχείς να πείτε πως η τωρινή Δημοτική Αρχή έλεγε προεκλογικά ότι έχει έτοιμο πλάνο για τα Θερμά. Αντ' αυτού βλέπουμε μόνο τώρα να προτείνεται προς ένταξη μελέτη για master plan (20000 ευρώ) 3μιση χρόνια μετά. Ποιος κοροϊδεύει ποιον άραγε; Ρητορικό το ερώτημα.
ΥΓ: Εδώ θα βρείτε τα 48 σημεία υδροληψίας του Δήμου μας. Πατάτε σε όποιο σημείο θέλετε και σας βγάζει την τελευταία ανάλυση.
ΥΓ2: Η χωματερή που προανέφερα:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.