Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Τα τρανταχτά λάθη να τα λέμε


 

 

Πριν από λίγες ημέρες παρακολουθήσαμε την επίσημη τελετή παράδοσης και παραλαβής του χειρόγραφου Ευαγγελίου του 11ου αιώνα από το Μουσείο Βίβλου της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας. 


Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το εν λόγω χειρόγραφο εκλάπη από τους Βούλγαρους κατακτητές το 1917 κι ύστερα από έναν περίπου αιώνα επεστράφη στο ιστορικό μοναστήρι. 


Όμως, κατά τη διάρκεια του Δελτίου Ειδήσεων της ΕΡΤ3 και στην απευθείας σύνδεση που έγινε για το εν λόγω θέμα είδαμε στη λεζάντα στο κάτω μέρος της οθόνης γεμάτοι έκπληξη στοιχεία, που δεν ευσταθούν.


Πρώτον, η Νικήσιανη είναι ένα κεφαλοχώρι, το οποίο δεν ανήκει στο Νομό Δράμας αλλά στο Δήμο Παγγαίου (σσ έδρα Ελευθερούπολη) του Νομού Καβάλας.


Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης βρίσκεται γεωγραφικώς εντός των ορίων του Δήμου Αμφίπολης (σσ έδρα Ροδολίβος) του Νομού Σερρών, διοικητικώς ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως (σσ καθότι Σταυροπηγιακή Μονή) ενώ εκκλησιαστικώς υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας.


Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος-Δημοσιογράφος)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.