Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Κοίτα να μαθαίνεις : Η σιωπή των πολλών επιβραβεύει την κυριαρχία των μετρίων

 


 

 

 

Το ποσοστό της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες, διαρκώς βαίνει μειούμενο. Κατρακυλά συνεχώς  σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.   

 Άρθρο του Νίκου Κουφοτόλη

Παρατηρώντας τον πίνακα της συμμετοχής στις Εθνικές Εκλογές από το 2004 έως το 2019 σε σύγκριση πάντα με την Π.Ε. Σερρών, η συμμετοχή στις Σέρρες  είναι μικρότερη  επιπλέον -7% σε σχέση με την Πανελλήνια Συμμετοχή.

Το  ανερμήνευτο της αποχής…

Ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει όπως επιθυμεί την αποχή και τους λόγους που οι πολίτες αποφασίζουν  να μη συμμετάσχουν στις εκλογές (Εθνικές, Αυτοδιοικητικές, Ε.Ε.).

 

Από το «κάτι καλύτερο», που έχουν να κάνουν την ημέρα των εκλογών,  από το κόστος μετακίνησης, αν αφορά ετεροδημότες, έως και την καθαρά πολιτική έκφραση διαμαρτυρίας  ή ακόμη και από την αίσθηση ότι: «δεν μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις».

Και φυσικά, την ακόμα πιο «επικίνδυνη» αιτία της απόρριψης συλλήβδην του πολιτικού συστήματος και της  απογοήτευσης ότι «η συμμετοχή στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία δεν έχει να προσφέρει τίποτα».

 

 Ισχυροποιείται η άποψη ότι ο πολίτης αισθάνεται αποκομμένος, απομονωμένος, απορρίπτοντας συνολικά το πολιτικό σύστημα επιλέγοντας το ρόλο του παρατηρητή.

Δυστυχώς η αποχή βαθαίνει τη δημοκρατική κρίση της χώρας, ισχυροποιεί τα συστημικά κόμματα και τους δίνει κυβερνητικές δυνατότητες.

Η Επιστολική ψήφος θα μπορούσε να αποτελέσει μια αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπιση της αποχής. Η διεθνής εμπειρία υπάρχει σχετικά με την επιστολική ψήφο και κάθε πολιτισμένη χώρα του κόσμου έχει λύσει αυτό το θέμα.

Το θέμα δυστυχώς… προωθήθηκε για «αντιμετώπιση» στις… επόμενες γενιές.

 Στη βάση αυτού, ας αναλύσουμε τις τελευταίες εθνικές εκλογές (2019) σε επίπεδο Π.Ε. Σερρών.

Το εγγεγραμμένο εκλογικό σώμα ήταν 228.038 εκλογείς. Σε αυτές ψήφισαν 114.285 δηλαδή αποχή της τάξεως του 49,88%. Αν από τους ψηφίσαντες αφαιρέσουμε 1.488 άκυρα και 732 λευκά ψηφοδέλτια, τα έγκυρα ήταν 112.065. δηλαδή μόλις το 49,14% του εκλογικού σώματος της Π.Ε. Σερρών.

Σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ έλαβε 53.839 ψήφους, δηλαδή μόλις το 23,61% του εκλογικού σώματος της Π.Ε. Σερρών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 26.055 ψηφοδέλτια, δηλαδή μόλις το 11,42% του εκλογικού σώματος (228.038).

 

Τα ποσοστά υπολογίζονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μόνο επί των έγκυρων  ψηφοδελτίων (112.065) έτσι αυτά διαμορφώθηκαν στο 48,04% και 23,25% αντίστοιχα.  Αποτέλεσμα να καταλάβουν τις 5/6 έδρες της Π.Ε. Σερρών (4 ΝΔ, 1 ΣΥΡΙΖΑ)

Η «Άλλη» ανάγνωση του εκλογών στο Δήμο Σερρών (2019)

 

Την Β’ Κυριακή των εκλογών ο κ. Στέφανος Φωτιάδης έλαβε 41,89% και ο κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης 58,11%  (πάντα επί των έγκυρων ψηφοδελτίων) και εκλέχθηκε πανηγυρικά Δήμαρχος του Δήμου Σερρών.

Αυτό που αποσιωπήθηκε όμως είναι ότι ο νέος Δήμαρχος προτιμήθηκε από το «οικτρό» 23,6% επί των εγγεγραμμένων συνδημοτών μας (74.964).

Αναλύοντας τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2010 (Καλλικράτης – Β’ Κυριακή) οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι ο κ. Χρυσάφης εκλέχθηκε Δήμαρχος Σερρών, με τη μικρότερη συμμετοχή και τον μικρότερο αριθμό ψήφων που έλαβε Δήμαρχος στις εκλογικές αναμετρήσεις 2010, 2014 και 2019.

Το 2010 Δήμαρχος εκλέχθηκε ο κ. Πέτρος Αγγελίδης λαμβάνοντας 21.472 ψήφους. Επανεκλέχθηκε το 2014 με 19.016 ψήφους, ενώ το 2019 η εκλογή του σημερινού Δημάρχου του Δήμου Σερρών κ. Α. Χρυσάφη έγινε ψηφίζοντάς τον 17.992 πολίτες.

ε αναγωγή επί των εγγεγραμμένων  ο κ. Αγγελίδης έτυχε της αποδοχής το 2010 του 28,28%, το 2014  το ποσοστό κινήθηκε πτωτικά στο 25,58% και να φτάσουμε  το 2019 όπου ο κ. Χρυσάφης προτιμήθηκε σε ποσοστό το 23,6%. Το χαμηλότερο ιστορικά.

Τι  αποδεικνύουν οι αριθμοί …

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν 74.964 ψηφοφόροι μας εκ των οποίων στην επαναληπτική εκλογή (Β’ Κυριακή) που εξέλεξε Δήμαρχο, συμμετείχαν 32.001 συμπολίτες μας. Η αποχή άγγιξε το 57,31%. Υπήρξαν 431 άκυρα και 610 λευκά ψηφοδέλτια που σημαίνει ότι τελικά 30.960 συμπολίτες μας  (41,30%) αποφάσισαν για τον επόμενο δήμαρχο του Δήμου Σερρών.

Συμμετοχή στο Δήμο Σερρών για την εκλογή νέας Δημοτικής Αρχής (2019)

Σε ότι αφορά την αποχή (Α’ Κυριακή – 2019) σε επίπεδο Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Σερρών , διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής  καταγράφηκε στον π. Δήμο Σερρών (47,74%)

Συμμετοχή στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμο Σερρών 2019)

 

Η συμμετοχή και στις αυτοδιοικητικές εκλογές βαίνει μειούμενη διαρκώς.

Συμμετοχή Δημοτικές Εκλογές Δήμου Σερρών

 

 

Αναλύοντας τον παραπάνω πίνακα διαπιστώνει κανείς  ότι το μικρότερο ποσοστό συμμετοχής για το Δήμο Σερρών καταγράφηκε στις Δημοτικές Εκλογές τον Ιούνιο του 2019. (Β’ Κυριακή 6/2019 , Συμμετοχή 42,49%)

Θα ξεπεράσει η αποχή το 50% στην Π.Ε. Σερρών στις επικείμενες εθνικές εκλογές;

 

 Αν επαληθευτούν οι τάσεις, είναι το πιθανότερο σενάριο.

Πόσο θα επηρεάσει την κατανομή των βουλευτικών εδρών;

Σε 6εδρική Εκλογική Περιφέρεια, η αποχή δυσχεραίνει και καθιστά αδύνατη την εκλογή βουλευτή μικρού κόμματος. Ενισχύει τις δυνατότητες εκλογής βουλευτών από δύο (2) τα κόμματα εξουσίας, στη βάση των υπολοίπων ψηφοδελτίων τους. 

Σε ότι αφορά την Ελληνική Λύση τα υψηλά ποσοστά που λαμβάνει στην ΠΕ Σερρών και στη βάση της εκφρασμένης γεωγραφικά πολιτικής  της ισχύς, δεν κινδυνεύει άμεσα από την αποχή.

Αγγίζει τις αυτοδιοικητικές εκλογές ;

Στη φιλοσοφία του εκλογικού νόμου (που σχεδιάστηκε να εξυπηρετεί τους νυν δημάρχους) είναι απαγορευτικός σχηματισμός και η συμμετοχή πέρα των τριών – τεσσάρων ψηφοδελτίων. Δεδομένο ότι το ένα ψηφοδέλτιο θα κινείται στη βάση καταγραφής της εκλογικής πολιτικής του δύναμης (ΚΚΕ). Βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα αμιγώς κομματικά ψηφοδέλτια (πέρα από την κάποια χαλαρή στήριξη). Πιθανό  η όποια αντιπαράθεση  θα προσελκύσει ελάχιστα το ενδιαφέρον των πολιτών, εκτός και αν ένα τμήμα του αποφασίσει να μετατρέψει την εκλογική συμμετοχή του στη βάση της συναισθηματικής εκτόνωσης.

Όταν οι ίδιοι οι υποψήφιοι επιλέγουν να ενταχθούν σε συνδυασμούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους και τις προτιμήσεις τους (έχουμε παράδειγμα δημοτικού συμβούλου που διακηρύσσει ότι βαρέθηκε να είναι στα έδρανα της  αντιπολίτευσης και ήρθε καιρός να αποκτήσει στενότερη σχέση με την άσκηση πραγματικής εξουσίας στο Δήμο  Σερρών) είναι λογικό οι πολίτες να προσαρμόσουν ανάλογα την εκλογική τους συμπεριφορά.

Αδυναμία έκφρασης της κοινής λογικής και των προσδοκιών των νέων.

Τα πράγματα είναι απλά. Οι σκοπιμότητες, η απληστία, η αλαζονεία, η κακοδιαχείριση, η έπαρση, κατευθύνουν τις σκέψεις και τις πράξεις τους. Αδυνατούν να αντιληφθούν το αυτονόητο, ότι δηλαδή έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και την ουσία, με αποτέλεσμα οι νέοι αυτής της πόλης  να παρακολουθούν από απόσταση τα δρώμενα.

Είναι βέβαιο ότι στις στρατιές απογοητευμένων και παραπλανημένων κάποτε θα ξεσπάσουν. Ο τρόπος αγνοείται.

Θα συνειδητοποιήσουν ότι το να ασχολείται κανείς καθημερινά με αναρτήσεις στο fb και στο Instagram ”να βγάλω καμιά 50 φωτο να πετύχω καμία αυθόρμητη” γίνονται περίγελος των σοβαρών και τον σκεπτόμενων.

Στο βωμό της επικοινωνίας

Υπενθύμιση στους άρχοντες. Και στο Facebook και στο Instagram εκεί κάτω από την καρτέλα μενού (πάνω δεξιά στην αρχική οθόνη) να κάνουν κλικ στο «Ρυθμίσεις & Απόρρητο). Εκεί υπάρχει μια επιλογή «ο χρόνος σας στο Facebook» που σας μεταφέρει στον πίνακα ελέγχου… όσο το συντομότερο ανατρέξετε τόσο καλύτερα για εσάς αλλά και για τον τόπο.

Το να ασχολείται «άρχοντας» κανείς ολημερίς με το fb δεν τον κάνει νέο, το πιθανότερο είναι να γίνει περίγελος. Όταν απουσιάζει η ουσία και επιλέγεις να πολιτεύεσαι υποκριτικά, ενισχύεις την άποψή, ότι αυτή η γενιά που διοικεί θα πρέπει να αντικατασταθεί το συντομότερο δυνατό.

Ο κίνδυνος των Κυβερνητικών Υποψηφίων

Είναι ορατός ο κίνδυνος όμως,  «κυβερνητικοί» υποψήφιοι σύνηθες με τον μανδύα του καθαρού αυτοδιοικητικού αλλά επί της ουσίας με ξεκάθαρη κυβερνητική ταύτιση, να υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν ένα ιδιαίτερο κλίμα δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας εναντίον τους. Αν δε οι υποψήφιοι δεν καταφέρουν να συστηθούν στους πολίτες με τις προτάσεις τους, αλλά απλά επιμείνουν σε καταγγελτικές πρακτικές αυτό είναι βέβαιο ότι θα αποτυπωθεί μέσα από την αυξημένη αποχή.

 

Τα ερωτήματα ‘’όλοι ίδιοι είναι, οπότε γιατί να πάω να ψηφίσω‘’ ή στο εύλογο κι αν δεν είναι, γιατί ισοπεδώνεις και αδικείς όσους τολμούν να συμμετάσχουν και θέλουν να προσφέρουν.

Η επικράτηση των ιδίων έχει να κάνει με την σιωπή των πολλών.

Η σιωπή των πολλών τελικά επιβραβεύει τη κυριαρχία των μετρίων.

Ευχής έργον κάποιοι να αναδείξουν πολιτικά και να προτάξουν ως πολιτικό τους αφήγημα και την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών. Να θέσουν τις εκλογές στη σωστή τους διάσταση.  Οι πολίτες να συμμετέχουν  απαντώντας στο δίλημμα.   Μην αφήνεις τους άλλους να αποφασίσουν για σένα.

 https://www.anexartitos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.