Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Ψίθυρος πάνω από την πόλη : Το σενάριο ( 2+2+1+1 ) της κατανομής των βουλευτικων εδρών

 


 

 

 

Αχαρτογράφητα τα νερά σε ότι αφορά την κατανομή των 300 εδρών για την βουλή που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές .Καθότι θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής .

Δεδομένο 1ο οτι καταργείται το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα .Το οποίο ερμηνεύεται οτι αν η ΝΔ ακόμη και αν λάβει το ίδιο ποσοστό με το 2019 θα καταγράψει απώλειες 28 εδρών .

Δεδομένο 2ο οτι Σύριζα , ΚΙΝΑΛ , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ,ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 ευνοούνται αφού θα μοιραστούν αυτές τις έδρες.

Δεδομένο 3. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις ΝΔ και Σύριζα θα καταγράψουν μείωση των ποσοστών τους σε σχέση με το 2019

Δεδομένο 4ο  το εκλογικό μέτρο για κάθε μια από τις 300 έδρες προκύπτει από το πηλίκο της διαίρεσης του ποσοστού των κομμάτων που μπαίνουν στην βουλή με το 300 .Οι εκτιμήσεις λένε οτι για την μια έδρα το ποσοστό θα είναι μεταξύ του 0,29% έως 0,31% .Το 2019 το μέτρο ήταν 0.367%

Ερώτημα και σημαντικός παράγοντας ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στην βουλή 

Με αυτα τα δεδομένα σε ότι αφορά την κατανομή των 6 εδρών στην ΠΕ Σερρών .

Από την α κατανομη  100/6 =16,6%

ΝΔ 2

ΣΥΡΙΖΑ 1 

Για τις υπόλοιπες τρεις έδρες 

ΜΕΡΑ25 ,ΚΚΕ δεν φαίνεται να έχουν  τύχη καθώς θα πρέπει να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το 2019 

Η Ελληνική Λύση θα ξαναπάρει έδρα στην ΠΕ Σερρών . Αρκεί να διατηρήσει τα ίδια ποσοστά με το 2019 .

Το ΚΙΝΑΛ αν πανελλαδικά εκλέξει 5 επιπλέον βουλευτές τότε η μια σίγουρα θα είναι στις Σερρες .

Ο Σύριζα για να ελπίζει στην 2η έδρα θα πρέπει να πάρει στην ΠΕ Σερρών τουλάχιστον 1.500 με 2.000 ψηφοδέλτια επιπλέον από όσα πήρε το 2019.

Η ΝΔ για να ελπίζει στην 3η έδρα θα πρέπει να διατηρηθεί πάνω από τις 44.000 ψήφους στην ΠΕ Σερρών και να ελπίζει οτι   θα μείνει αδιάθετη έδρα .Αφού στην β κατανομή  η διανομη των αδιάθετων εδρών γίνεται  από το μικρότερο ( σε ποσοστα ) κόμμα που μπαίνει στην βουλή προς το μεγαλύτερο .

Αστάθμητος παράγοντας είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα πιάσουν πανελλαδικά το 3% και θα μπουν στην βουλη .Σε  Πεντακομματικη ή εξακομματικη βουλή  το παραπάνω σενάριο έχει μεγάλες πιθανότητες επαλήθευσης .Σε εφτακομματικη όλα ανατρέπονται και οι πιθανότητες της ΝΔ για 3η και του Σύριζα για 2η να εξαφανίζονται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.