Αθανάσιος Μασλαρινός, Δήμαρχος Βισαλτίας

«Επενδύουμε στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του Δήμου Βισαλτίας, με όραμα και σχέδιο»

Το 2021, όπως και το 2020, ήταν δύο χρονιές που σημαδεύτηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο οι ανάγκες της καθημερινότητας είναι πολλές, όπως φυσικά και η ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Βισαλτίας. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια, για τα έργα που έχουν γίνει έως σήμερα;

Η πανδημία του κορονοϊού σίγουρα επηρέασε και τον δικό μας Δήμο, όπως όλον τον κόσμο. Βρεθήκαμε μπροστά σε νέα δεδομένα, καθώς έπρεπε να προσαρμοστούμε αλλά και να θέσουμε νέες προτεραιότητες. Παρ΄όλα αυτά, ακόμα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο της πανδημίας, ο Δήμος μας κατάφερε να υλοποιήσει με συνέπεια το πρόγραμμά του, ενώ παράλληλα αναλάβαμε πολλές πρωτοβουλίες  για τη διευκόλυνση και προστασία των συμπολιτών μας εν μέσω πανδημίας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων, ολοκληρώθηκαν οι γέφυρες Καστανοχωρίου και Τριανταφυλλιάς-Αμπέλων, ολοκληρώνονται οι πρώτες έξι παιδικές χαρές και αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες σε ακόμη δεκαεπτά σε ολόκληρο τον Δήμο. Επίσης, πραγματοποιήσαμε έργα συντήρησης και επισκευής ηλεκτροφωτισμού σε κοινόχρηστους χώρους και ανάδειξης πλατειών με καθιστικούς χώρους, ηλεκτροφωτισμό και λειτουργία σιντριβανιών και επαναλειτουργήσαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη η οποία στεγάζεται στο «Ιωάννειο» κτίριο στη Νιγρίτα.

Επιπρόσθετα, αναβαθμίσαμε τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου μας με νέες δράσεις και εκσυγχρονισμό των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, προχωράμε στην ανάδειξη των Αρχαιολογικών χώρων του Δήμου, ξεκινώντας από την Τερπνή, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών. Έγιναν εργασίες επισκευής-συντήρησης των σχολικών μονάδων του Δήμου καθώς και απολυμάνσεις δημοτικών –σχολικών κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής Βισαλτίας επετεύχθη για πρώτη φορά η χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας ως Μονάδα Ιαματικής Θεραπείας στα Ιαματικά Λουτρά Θερμών. Παράλληλα σε ότι αφορά τη γεωθερμία, καταφέραμε να πάρουμε την άδεια διάθεσης υγρού για αγροτική εκμετάλλευση, ένα πάγιο αίτημα ετών.

Τέλος, στη σκληρή μάχη που δίνει ακόμα η πατρίδα μας εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Δήμος μας ήταν εξ αρχής στην πρώτη γραμμή, λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία των υπαλλήλων του Δήμου αλλά και όλων των Δημοτών. Διενεργήθηκαν σε τακτά χρονικά διαστήματα δωρεάν Rapid Tests στους κατοίκους του Δήμου, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Παράλληλα τέθηκαν σε εφαρμογή έκτακτες υπηρεσίες υποστήριξης των πολιτών και προσφέρθηκαν δωρεάν 11.144 γεύματα. Σε συνεργασία με την 4η ΥΠΕ και το Κ.Υ. Νιγρίτας υλοποιήσαμε «Εμβολιαστικό Πρόγραμμα Κατ΄ οίκον» με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στο Νομό.

 

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη χώρα το 2021 ήταν οι καταστροφικές θεομηνίες τον Ιανουάριο και τον Οκτώβριο. Όπως βλέπουμε σε όλον τον κόσμο, η κλιματική αλλαγή μας χτυπάει την πόρτα και δεν μπορούμε πλέον να εθελοτυφλούμε. Θεωρείτε ότι ο Δήμος Βισαλτίας έχει λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει αντίστοιχες θεομηνίες στο μέλλον; Έχετε υλοποιήσει δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος;

Όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας και δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για αυτό. Στον Δήμο Βισαλτίας έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας, που προβλέπεται από το νόμο,  προκειμένου να εφαρμόσουμε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και πολιτικές που θα αποτρέπουν φυσικές καταστροφές όπως αυτές που είδαμε και το 2021 στη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τα δύο μεγάλα έργα της ΔΕΥΑΒ, Εκσυγχρονισμού Δικτύου Ύδρευσης της Δ.Κ. Νιγρίτας και Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών Νιγρίτας &  Τερπνής, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει το έργο «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων & σύνδεση με τον Βιολογικό της Νιγρίτας», συνολικού κόστους, και των τριών, πάνω από €13.300.000,00. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την σύνδεση της γεώτρησης «Κοσίγελο 2» με τον υδατόπυργο της Τερπνής δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα ύδρευσης σε ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου μας. Έγινε αποκατάσταση αποχετευτικού δικτύου στις Τ.Κ. Λευκοτόπου, Δημητριτσίου, Σιτοχωρίου, Φλαμπούρου, Τραγίλου και Μαυροθάλασσας, ύψους περίπου €150.000,00.

Επίσης, προχωρήσαμε σε αντιπλημμυρικά έργα σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, με τον καθαρισμό των ρεμάτων σε Ευκαρπία, Τράγιλο, Βέργη και Τερπνή. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη αντιπλημμυρικά έργα σε συνεργασία με το Υπουργείο υποδομών και τον Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή. Συμβάλαμε στην αποστράγγιση των πλημμυρισμένων εκτάσεων της βάλτας. Σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο έγιναν και συνεχίζονται ασφαλτοστρώσεις σε αγροτικές οδούς Σιτοχωρίου, Πατρικίου, Ιβήρων και Αχινού. Έγινε, δύο φορές μέχρι σήμερα, αποκατάσταση και βελτίωση στην αγροτική οδοποιία του Δήμου.

Επιπλέον, προμηθευτήκαμε 3 καινούρια απορριμματοφόρα οχήματα και παραλάβαμε 350 καινούριους κάδους οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε όλη την επικράτεια του Δήμου Βισαλτίας, ενώ τοποθετήθηκε σύστημα βυθιζόμενων κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης σε δύο σημεία στη Νιγρίτα και από ένα στη Μαυροθάλασσα και στην Τερπνή.

Ο Δήμος Βισαλτίας ενισχύθηκε με καινούργιους τριπλούς κάδους ανακύκλωσης για πλαστικό, αλουμίνιο και χαρτί, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε όλα τα δημόσια κτίρια του Δήμου. Είμαστε ο πρώτος δήμος σε όλη τη Μακεδονία που κάναμε για πρώτη φορά συλλογή άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Εκτός αυτών, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός όλων των υδραγωγείων και υδροληψιών ενώ επιπλέον ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών μετά από πολλά χρόνια.

Τέλος, ξεκινήσαμε μια σειρά δράσεων Οικολογικής συνείδησης όπως «Ένα δέντρο για κάθε παιδί», «Κάθε καπάκι ένα χαμόγελο» και ενεργοποιήσαμε το πρόγραμμα Ανακύκλωσης μικρών και μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων.

 

Ποιους στόχους έχετε θέσει για το 2022; Που θα επικεντρωθεί η προσπάθεια του Δήμου Βισαλτίας για τη νέα χρονιά;

 

Βασικά, πάγια προτεραιότητά μας αποτελεί η ενίσχυση, η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του Δήμου Βισαλτίας. Η επένδυση στις υποδομές είναι επένδυση στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του Δήμου μας. Την επόμενη χρονιά, σε συνεργασία με την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) θα προχωρήσουμε στην ανάδειξη των Ιαματικών Πηγών Θερμών. Ακόμα, αναμένεται η έναρξη του έργου «Οδικός άξονας: Νιγρίτα-Σοχός-Ασκός-Βαϊοχώρι», σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και τον Υπουργό Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή, που θα συνδέει τους Νομούς Σερρών και Θεσσαλονίκης με την πόλη της Νιγρίτας. Ακόμα, σχεδιάζουμε την «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την  πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες», μέσω του προγράμματος  «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ». Άμεσα θα ξεκινήσει η κατασκευή δεκατριών (13) στάσεων αστικής συγκοινωνίας σε όλο τον Δήμο μέσω του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» καθώς και οι εργασίες για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Αθλητικών Έργων & Υποδομών του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, με χρηματοδότηση των εργασιών από το Πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ”, συνολικού προϋπολογισμού 892.880,36 ευρώ. Επίσης, σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται η μελέτη για την επέκταση του ΕΠΑ.Λ Νιγρίτας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών. Τέλος, να αναφέρω την ικανοποίησή μας διότι εγκρίθηκε η πρόταση για αγροτική οδοποιία από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 574.000,00 €. Στο ίδιο πρόγραμμα, έχουμε υποβάλλει και άλλες προτάσεις, που περιμένουμε να ενταχθούν στο επόμενο διάστημα, με μεγαλύτερη αυτή της ύδρευσης της ανατολικής Βισαλτίας, που περιλαμβάνει τις πρώην Δ. Ε. Τραγίλου και Αχινού, ύψους 5.000.000,00 € .

Στα σχέδιά μας περιλαμβάνονται ακόμα προτάσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, όπως η ανάπλαση της πλατείας ΜΠΟΓΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ στη Νιγρίτα, δημοτικός κινηματογράφος, θερινό θέατρο, χώρος εκδηλώσεων, πισίνα ή κολυμβητήριο, κέντρο τοξοβολίας, πλήρη αξιοποίηση της πίστας motocross κ.ά, οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε στάδιο επεξεργασίας και σχεδιασμού.

 

Παρά τα έργα που μας αναφέρατε ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί και όσα σχεδιάζετε ακόμα να κάνετε, οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν για έλλειψη αποτελεσματικότητας. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές και δυστυχώς δεν διαθέτουμε κανένα μαγικό ραβδί που θα επιλύει άμεσα όλα τα προβλήματα. Ο Δήμος Βισαλτίας εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται στο περιθώριο, όχι με δικιά μας ευθύνη. Χρειάζονται πολλή δουλειά, μεγάλη οργάνωση, σωστός προγραμματισμός και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για να αλλάξει η κατάσταση που μόλις σας περιέγραψα. Οι δημότες για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες στασιμότητας βλέπουν βελτίωση στην καθημερινότητά τους, βασικά προβλήματα της καθημερινότητας επιλύονται. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των δημοτών μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν πολύ καλά τη δουλειά που γίνεται στον Δήμο, τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται για να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για τη σταθερή στήριξή τους.

 

Η μομφή που σας αποδίδουν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι είναι ότι δίνετε πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνία των έργων που κάνετε και λιγότερο στην παραγωγή έργου. Ποιο το σχόλιό σας;

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των δημοτών για όλα τα θέματα του Δήμου είναι υποχρέωσή μας ως Δημοτικής Αρχής. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Βισαλτίας, επιλέξαμε να πορευτούμε με εξωστρέφεια και διατηρώντας σταθερά ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους δημότες μας. Όμως, ουδέποτε σταθήκαμε σε έργα βιτρίνας. Αντίθετα οι παρεμβάσεις γίνονται πάντα με σχέδιο και με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας, με σεβασμό απέναντι στους δημότες και τις ανάγκες τους. Και αυτό είναι κάτι που οι δημότες το εισπράττουν και μας το αναγνωρίζουν. Έχουμε επίσης υποχρέωση να ενημερώνουμε τους δημότες μας, οι οποίοι δεν κατοικούν στα όρια του Δήμου Βισαλτίας. Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο ότι μετά από δύο χρόνια που έχουμε αναλάβει ως δημοτική αρχή, για πρώτη φορά, όλη η Ελλάδα γνωρίζει  τον Δήμο μας.

Ποια η ευχή σας για το 2022;

Το 2022 εύχομαι υγεία, αγάπη και πρόοδο σε όλα τα σπιτικά του Δήμου Βισαλτίας. Να είμαστε όλοι καλά, δυνατοί και υπομονετικοί, να θέτουμε διαρκώς νέους στόχους και να τους πετυχαίνουμε. Ειδικά για τα παιδιά μας, ως πατέρας και εγώ, θα ήθελα πρωτίστως να τους ευχηθώ υγεία και πρόοδο, να κάνουν όνειρα για τη ζωή τους και να τα κυνηγούν. Ο τόπος μας έχει ανάγκη τους νέους και τις νέες μας για να πάει μπροστά.

 

 

Αποκλειστική συνέντευξη στη “ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ” της Νιγρίτας