Πριν από δύο καλοκαίρια, εκλάπη το πορτοφόλι
γόνου κορυφαίου πολιτικού στη Μύκονο- Από τον Μανώλη Κοττάκη
Οι συνεργάτες του, γνωρίζοντας από πληροφορίες -μικρός τόπος η Ελλάς- τους αρχηγούς των τριών «μαφιών» που φερόταν ότι διοικούσαν τότε τη νύχτα στο νησί, έστειλαν αμέσως τελεσίγραφον μήνυμα: «Όποιος το έχει κλέψει να το παραδώσει μέχρι το βράδυ, αλλιώς…» Οι μαφίες αυτές πλέον δεν υπάρχουν. Εις εκ των αρχηγών τους δεν ζει. Οταν έμαθα προσφάτως την ιστορία από έγκυρα χείλη -το πορτοφόλι επεστράφη-, δεν μπορώ να πω ότι δεν εντυπωσιάστηκα – εντυπωσιάστηκα. Είχα ακούσει πράματα και θάματα για τον τρόπο διοικήσεως της νήσου στις δύο φορές που την επισκέφθηκα στη ζωή μου, το 2007 και το 2017, αλλά έως εκεί δεν έφθανα.
Για χρόνια πολλά το εκπληκτικής αυτής ομορφιάς νησί μας, που ελκύει διασημότητες από όλον τον κόσμο, ήταν ταυτισμένο στις παραστάσεις μας με έναν συγκεκριμένο τρόπο: ως ο τόπος διακοπών των ισχυρών του χρήματος ανά τον πλανήτη. Ως ο τόπος που ο ελληνικός νόμος κάμπτεται έναντι της ακτινοβολίας του διεθνούς χρήματος. Ως ο τόπος που λειτουργούσε ανεξάρτητα από την ελληνική επικράτεια και η φοροδιαφυγή επίλεκτων μελών της επιχειρηματικής οικογένειας απασχολούσε τακτικά τα πρωτοσέλιδα των σκανδαλοθηρικών εφημερίδων.
Βεβαίως, όποιος γνωρίζει την αληθινή Μύκονο και τους αληθινούς Μυκονιάτες γνωρίζει πως καμία σχέση δεν έχουν με όλα αυτά. Είναι εξαιρετικοί άνθρωποι. Αλλά, δυστυχώς, έτσι είναι η εποχή. Να λογίζονται ως «Μύκονος» και διάφοροι εξωτικοί, που κατάφεραν με την ισχύ άλλων μέσων να κατισχύσουν των τοπικών δυνάμεων και να ελέγξουν την οικονομία του νησιού. Μεταξύ αυτών και αλλοδαποί μετανάστες, που με τα χρόνια κατάφεραν να κυριαρχήσουν σε μέρος της νύχτας. Οπως και να έχει, πάντως, η Μύκονος για τρεις λόγους μάς απασχολούσε τα προηγούμενα χρόνια: για την επιλογή της ως τόπου διακοπών διασημοτήτων -ο αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας, Μαγκουάιρ, πρωταγωνίστησε πέρυσι σε επεισόδιο στα Ματογιάννια-, για τη σχέση της νήσου με τον νόμο, για την ανάδειξή της σε παγκόσμια επικράτεια της απληστίας και της ύβρεως.
Οι εξωτικοί επιχειρηματίες και όχι οι κάτοικοί της οργανώνουν πακέτα διακοπών των ισχυρών με πλήρη τιμοκατάλογο, ο οποίος δύναται να περιέχει, αναλόγως του βαλαντίου, μεταφορά με ελικόπτερο, έξοδα προσωπικής ασφαλείας, ξεναγό νυχτερινής ζωής, διοργάνωση πάρτι, ουσίες, δροσερές παρουσίες κ.λπ. Η Μύκονος τα προηγούμενα χρόνια ανήκε στην αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης. Από πέρυσι, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Η Μύκονος ανήκει στην αρμοδιότητα των υπουργών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας. Ο,τι συμβαίνει εκεί, καθώς και σε κάθε άλλο νησί του Αιγαίου μας που είναι σε πορτοκαλί συναγερμό, αφορά και τους υπόλοιπους κατοίκους της επικρατείας.
Στο μέτρο που το υψηλό ποσοστό των ανεμβολίαστων μπορεί να λειτουργήσει ως δυναμικός πολλαπλασιαστής της μετάλλαξης. Όσο η Μύκονος ήταν «κλεισμένη» στον εαυτό της μας απασχολούσε για τις ομορφιές της, για τα σκανδαλώδη πάρτι της και για όποια συνεισφορά της στο ΑΕΠ και το δημόσιο ταμείο. Συν την τήρηση του νόμου, ο Χρυσοχοΐδης έστειλε φέτος όλο το Ηθών του Αμαρουσίου στο νησί, με επικεφαλής έναν εξαίρετο, λέγεται, αξιωματικό.
Ήταν οιονεί ανεξάρτητο κράτος. Από φέτος, όμως, η υγεία κάθε επισκέπτη της Μυκόνου αφορά καθέναν μας. Και αυτό πρέπει να γίνει η προμετωπίδα των υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων της νήσου, που πληρώνουν το μάρμαρο των μαζικών ακυρώσεων αυτές τις ημέρες, μετά το τοπικό lockdown Χαρδαλιά, με έγκριση Μητσοτάκη ασφαλώς. Ο νόμος, ναι, όπως εξελίσσεται το οικονομικό σύστημά μας, κάμπτεται πολλές φορές από το χρήμα. Η ζωή, όμως, δεν πρέπει να κάμπτεται από το χρήμα! Η ζωή στη Δύση έχει, ακόμη τουλάχιστον, μεγαλύτερη αξία από τους τζίρους. Το δόγμα «να γλεντήσουμε μέχρι τελικής πτώσεως και ποιος ζει και ποιος πεθαίνει ας το αφήσουμε» δεν είναι η απάντηση στην κρίση που, από οικονομική, εξελίσσεται σε ηθική.
Η αλήθεια δεν αργεί να φανεί, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Οι Τούρκοι της Γαλατά, που κρέμασαν τον Χαρδαλιά στο τσιγκέλι και έκαναν ως και διάβημα -οι γελοίοι- στον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα για το μπλόκο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ομολόγησαν μέρες μετά κρούσματα κορονοϊού στις τάξεις της ομάδας τους. Το ίδιο θα συνέβαινε στα νησιά του Αιγαίου και στη Μύκονο, αν οι Μητσοτάκης – Χαρδαλιάς δεν λάμβαναν μέτρα.
«Ηγεσία σημαίνει να δρας πρώτος» συνηθίζει να λέει ο πρόεδρος Πούτιν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό συνέβη. Οταν το νησί προσαρμοστεί στον νόμο εις τρόπον που να διαφυλάσσεται η υγεία όλων των Ελλήνων -όχι μόνον η Μύκονος, βεβαίως-, η κανονικότητα θα επιστρέψει. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο Ελλάδες, τα κορόιδα που εφαρμόζουν τον νόμο και οι έξυπνοι που, βασιζόμενοι στην ισχύ των πελατών τους, αδιαφορούν γι’ αυτό. Κατά τούτο, αξίζει έπαινος στον κύριο πρωθυπουργό για τη στάση του. Μετά τις αντικειμενικές αξίες της Μυκόνου ανεβαίνουν και οι υποκειμενικές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.