Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Κατερίνα Μαυρίδου : Στην τελική ευθεία το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο πρόκειται να
τεθεί σε εφαρμογή εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, θα αποτελέσει μια ψηφιακή βάση δεδομένων στην οποία θα απεικονίζεται με πληρότητα και ακρίβεια το σύνολο της κινητής, ακίνητης και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων που υπάγονται στο Ελληνικό φορολογικό σύστημα. Αντικείμενο καταγραφής αυτής της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής θα αποτελούν οι κατοικίες, τα οικόπεδα, τα αγροτεμάχια, τα αυτοκίνητα, τα δίκυκλα, τα σκάφη αναψυχής, οι καταθέσεις, οι θυρίδες, τα χρηματικά ποσά εκτός των τραπεζικών ιδρυμάτων, οι μετοχές, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα έντοκα γραμμάτια, τα ομόλογα, τα εταιρικά μερίδια καθώς και οι συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής.
Με την αξιοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου η φορολογική διοίκηση θα είναι σε θέση να σκιαγραφεί το οικονομικό και εισοδηματικό προφίλ των φορολογουμένων παρακολουθώντας αποτελεσματικά την διαχρονική περιουσιακή εξέλιξή τους και διεκπεραιώνοντας, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, στοχευόμενους ελέγχους. Στις περιπτώσεις που θα εμφανίζεται αδικαιολόγητη απόκλιση ανάμεσα στο δηλωθέν εισόδημα και στα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία, ο φορολογούμενος θα υπόκειται σε έλεγχο με βάσει τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο δύναται να λειτουργήσει ως ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς θα παρέχει στον ελεγκτικό μηχανισμό μία αξιόπιστη βάση διασταύρωσης του εισοδήματος που δηλώνει κάθε φορολογούμενος και της περιουσίας που αυτός κατέχει.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με την ρεαλιστική απεικόνιση της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων που θα παρέχει, μπορεί να συντελέσει και στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των πολιτών.
Η κ. Μαυρίδου είναι Μέλος  του Δ.Σ.  Συλλόγου Εφοριακών  Ν.Σερρών, Υπ. Διδάκτορας Κοιν. Διοίκησης και Πολ. Επιστημών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.