Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Σέρρες : 2η γιορτή τέχνης

Το «2ο Φεστιβάλ Σερρών – Γιορτή Τέχνης 2018 – 2ο SERRES MUSIC + ART FESTIVAL»,  που διοργανώνει
ο Σύλλογος «ΓΙΟΡΤΗ ΤΕΧΝΗΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ», επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά, με ένα τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων, την Παρασκευή 14,  το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16  Σεπτεμβρίου στον υπαίθριο  ανοιχτό χώρο της αυλής της ΕΡΤ Σερρών (πρώην στρατόπεδο Κολοκοτρώνη).
Οι διοργανωτές προσκαλούν όσους αγαπούν την τέχνη και τον πολιτισμό, να επισκεφθούν τον όμορφα διαμορφωμένο χώρο, με φεστιβαλική διάθεση και να απολαύσουν  συναυλίες, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις τέχνης (μεταμεσονύκτιες προβολές ταινιών, εκθέσεις φωτογραφίας,  κοσμημάτων, κεραμικών, χειροποίητων μουσικών οργάνων, δημιουργίες με ύφασμα, κ.α.). Τα εξαιρετικά μουσικά σχήματα και οι άλλοι καλλιτέχνες,  θα δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα γιορτής, χαρίζοντας σε όλους μουσική και έργα τέχνης υψηλής αισθητικής.
Στο «2ο Φεστιβάλ Σερρών – Γιορτή Τέχνης 2018 – 2ο SERRES MUSIC + ART FESTIVAL» στέκονται αρωγοί:
Mε χορηγίες, οι σερραϊκές επιχειρήσεις ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΜΕΤΡΟΝ, ΝΕΚΤΑΡ, ΚΑΝΤΖΑΣ, ΓΑΤΙΔΗΣ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΓΑΛΑΞΙΑΣ, ΟΥΖΟ ΜΠΕΗΣ, ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ και ο παιδικός σταθμός ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ ΠΟΥ ΠΕΤΑ,
H ΕΡΤ Σερρών ως χορηγός επικοινωνίας .
Tα Υπουργεία Μακεδονίας – Θράκης και Πολιτισμού – Αθλητισμού, με οικονομικές ενισχύσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, στα τηλέφωνα 6937011433 (Παγώνα Κιάκου, Πρόεδρος) και στο 6972348223  (Γιώργος Ελληνούδης, Γενικός Γραμματέας)  ή στα email   artfestivalserron@yahoo.com   και geoellin@yahoo.gr. Ενημερωθείτε περισσότερο και στη σελίδα μας στο Facebook «ΓΙΟΡΤΗ ΤΕΧΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ Music and Art Festival».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου
Παιδικό πρόγραμμα (ώρα έναρξης 19.30)
Παραμυθολαλίσματα (αφήγηση παραμυθιών με μουσική): Ο Λευτέρης Πασσιάς στη μουσική και η Δήμητρα Σοφιαδέλη στην αφήγηση, μας ταξιδεύουν στον κόσμο των παραδοσιακών παραμυθιών.
Πρόγραμμα συναυλιών (ώρα έναρξης 21.00)
Άιντε Ψιλά Ψιλά :είναι ένα σχήμα μουσικών από την Θεσσαλονίκη που ασχολούνται και τους απασχολεί ένα ευρύ φάσμα ακουσμάτων με βασικό άξονα το παλαιό και νέο εναλλακτικό  «έντεχνο» ελληνικό τραγούδι, λαϊκές αναφορές αλλά και τραγούδια φρέσκα, της γενιάς που έρχεται.
H ποιοτική προσέγγιση και ο σεβασμός στους δημιουργούς και το έργο τους,
συνδυάζονται με την νεανική ματιά, το χιούμορ και τον φρέσκο αέρα των μουσικών, δίνοντας σύγχρονο ήχο σε αγαπημένα τραγούδια του χτες και του σήμερα.

Ταυτόχρονα παρουσιάζεται από το σχήμα και η προσωπική Δισκογραφική δουλειά του Νίκου Χρηστίδη με τίτλο :“Ο Τρελός του χωριού”, αλλά και τα νέα τραγούδια του. Τους Άιντε Ψιλά Ψιλά στελεχώνουν οι : Νίκος Χρηστίδης , Ιωάννα Κουρκούδιαλου και Πλάτωνας Τσιπίδης  από το 2010 όπου και δημιουργήθηκαν, ενώ συνεχώς πλαισιώνουν και συμπράττουν και άλλοι εξαιρετικοί μουσικοί.
Η σύνθεση της ορχήστρας είναι:
Νίκος Χρηστίδης : μπουζούκι | τζουράς | κιθάρα | τραγούδι
Ιωάννα Κουρκούδιαλου : βιολί | τραγούδι
Πλάτωνας Τσιπίδης : κιθάρα | τραγούδι
Γιάννης Ριζόπουλος : τύμπανα | κρουστά
Δημήτρης Γουμπερίτσης : κόντρα μπάσο
Λουκάς Κουρλής : πιάνο
Δημήτρης Ζερβουδάκης : (γεν. στις 11 Αυγούστου 1960) Γεννήθηκε, σπούδασε και κατοικεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος του Γυμνασίου φοίτησε στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1985 όντας φοιτητής ασχολείται με το τραγούδι και τη μουσική ιδρύοντας μαζί με άλλους φοιτητές το συγκρότημα “Νέοι Επιβάτες”. Λίγο αργότερα η επιτυχία του συγκροτήματος ανοίγει το δρόμο στη δισκογραφία. Μία ανεξάρτητη παραγωγή που επιμελείται ο ίδιος ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και με τίτλο του δίσκου “Σχετικά παράνομοι”, είναι η πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση. Μετά τα τρία χρόνια ο Δημήτρης Ζερβουδάκης εκδίδει με την εταιρεία που συνεργάζεται και σήμερα, τη Minos , την πρώτη του προσωπική δουλειά με γενικό τίτλο “Ακροβάτης” που έχει θερμή ανταπόκριση και κατατάσσει τον νέο καλλιτέχνη σε μία σχολή ποιοτικού σύγχρονου ήχου. Ακολουθούν κάποια χρόνια που ο Δημήτρης Ζερβουδάκης υπηρετεί την θητεία του και αμέσως μετά συνεργάζεται σε συναυλίες και στο βινύλιο με τον Γ. Μαρκόπουλο. Το καλοκαίρι του 1988 συμμετέχει στο συναυλιακό πρόγραμμα του Γιώργου Νταλάρα και αμέσως μετά τον επιλέγει ο Ν. Μαμαγκάκης για 3 τραγούδια στο δίσκο “Μυστικά τραγούδια”. Τον Οκτώβρη του 1992 ο Δημήτρης Ζερβουδάκης κυκλοφορεί τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο “Από Μάρτη Καλοκαίρι” ενώ ήδη έχει αρχίσει η συνεργασία του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία όλη τη χρονιά στον Απόλλωνα. Έκτοτε έχει κάνει πολλές δισκογραφικές δουλειές και έχει συνεργαστεί με πολλούς συνθέτες και καλλιτέχνες.
+   LATE NIGHT CINEMA     Μεταμεσονύκτια προβολή ταινίας
Σάββατο 15  Σεπτεμβρίου
Παιδικό πρόγραμμα (ώρα έναρξης 19.30)
Άρες μάρες (κουκλοθέατρο):  Οι «’Αρες Μάρες»» είναι μια νέα ομάδα κουκλοθεάτρου με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε από τη Μαργαρίτα και τη Δήμητρα Λιτητάρη, το καλοκαίρι του 2017. Οι παραστάσεις εκτός από κουκλοθέατρο, περιλαμβάνουν μουσικά μέρη, τραγούδια και αφηγήσεις. Οι θεματικές που επιλέγει επιχειρούν να προσεγγίσουν ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, που φτάνουν στους μικρούς θεατές μέσα από απλές, κωμικές ιστορίες. Οι «Άρες Μάρες» έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες παραστάσεις στην Θεσσαλονίκη και σε διάφορες πόλεις και χωριά της βόρειας Ελλάδας. Ακόμα, έλαβαν μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς. Στην ομάδα συμμετέχουν η Δωροθέα Μιχαήλ, η Ναταλία Λαμπαδάκη , η Φούλη Σγούρου και o Γιώργος Λιτητάρης-Trebanal Creative.
Το έργο   “Χελιδονοφωλιές”
Μια διαδραστική παράσταση με κούκλες και αφήγηση, ζωντανή μουσική και τραγούδι. Μέσα από τις περιπέτειες χελιδονιών και ανθρώπων μιλάμε για τη φιλία, την αλληλεγγύη και τη διαφορετικότητα. Γελάμε, κλαίμε , γκρινιάζουμε και ξανά γελάμε, με τις εποχές που αλλάζουν και τις ανατροπές που μας επιφυλάσσει κάθε αλλαγή . Όλα είναι μια περιπέτεια, που κάνει τους ήρωες της ιστορίας μας καλύτερους. Ίσως κι εμάς!  « Η Φρόσω μια μουρτζούφλω, παράξενη νοικοκυρά, τα θέλει όλα σε τάξη. Μα ένα μικρό κορίτσι και μια παρέα χελιδονιών της αλλάζουν τα σχέδια…»
Κείμενα, Μουσική, Κατασκευή κούκλας: Μαργαρίτα Λιτητάρη
Κατασκευή και ένδυση κούκλας, κοστούμια: Δήμητρα Λιτητάρη
Σκηνικά: Trebanal Creative
Παίζουν – ερμηνεύουν: Μαργαρίτα Λιτητάρη (εμψύχωση κούκλας, κιθάρα, λαούτο, τραγούδι) και Δωροθέα Μιχαήλ (εμψύχωση κούκλας, αφηγήσεις, κρουστά, τραγούδι)

*Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι «Σαν χελιδόνι» με την άδεια του δημιουργού του, Σωκράτη Σινόπουλου
Πρόγραμμα συναυλιών (ώρα έναρξης 21.00)
Christos El. Papadopoulos quintet : Δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2017. Ένα ιδιαίτερο μουσικό σύνολο , αποτελούμενο από κλαρινέτο, κανονάκι, ακορντεόν, ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς. Τον Απρίλιο του 2018 ηχογράφησαν την πρώτη τους δουλειά , με τίτλο ‘’Mysterious train”. Ένα μουσικό οδοιπορικό εμπλουτισμένο από μεσογειακούς ήχους με jazzy αισθητική πάνω σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Χρήστου Ελ. Παπαδόπουλου, ενορχηστρωμένο μέσα από την κοινή αισθητική της ομάδας των μουσικών.
The Speakeasies’ Swing Band : Από το 2010 οι The Speakeasies Swing Band, έχουν παίξει σε μεγάλες συναυλίες και φεστιβάλ ανά την υφήλιο. Έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο Swingalonica τον Μάιο του 2010 στη Θεσσαλονίκη και έκτοτε έχουν ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε φεστιβάλ του εξωτερικού όπως στο DIGA DIGA DOO festival στην Μπανγκοκ της Ταιλάνδης, στο Royal Jazz Fest του Μπαχρέιν, στο Hep Cat’s Holiday στη Μ. Βρετανία, στο Copenhagen Lindy Exchange στη Δανία, στο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ του Μπάνσκο στη Βουλγαρία και στο Summer Jamboree στην Ιταλία, φεστιβάλ στα οποία μοιράστηκαν την σκηνή με μεγάλα ονόματα του χώρου όπως οι Parov Stelar, Ray Collins, Cherry Poppin Daddies, Hillbilly Moon Explosion, κ,ά. To 2012 κυκλοφορούν τον πρωτο τους δίσκο ‘Bathtub Gin’ το οποίο πλαισιώθηκε από τα μουσικά βίντεο των ‘Bright Lights Late Nights’ και του βραβευμενου πλέον, από την International Songwriting Competition (ISC), ‘Black Swamp Village’. Το 2015 επανέρχονται με το ‘Land of Plenty’, έναν δίσκο αποτελούμενο απο 10 τραγούδια, σε ήχους Swing, Jazz, Blues και Dixieland. Το 2017 συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με την παράσταση “Homesickness Blues’’ σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και ενορχήστρωση Κώστα Βόμβολου.
Αποτελούνται από τους Κατερίνα Σισίννι στα φωνητικά, Πάνο Καρνούτσο  στην ηλεκτρική κιθάρα,  Γιάννη Νταλιάνη στην ακουστική κιθάρα, Πάνο Βουλγαράκη στο κοντραμπάσο, Μανόλη Σταματιάδη στο πιάνο, Χρήστο Παπαδόπουλο στο κλαρινέτο και Στέργιο Κόια στα τύμπανα.
+   LATE NIGHT CINEMA     Μεταμεσονύκτια προβολή ταινίας
Κυριακή 16  Σεπτεμβρίου
Παιδικό πρόγραμμα (ώρα έναρξης 19.30)
Θέατρο σκιών Θεοδόση Βογιατζή: Ο Θεοδόσης Βογιατζής γεννήθηκε στο Σκούταρι Σερρών. Από το 1985 τον κέρδισε η ποίηση, η μουσική η στιχουργική και αργότερα το θέατρο και το θέατρο σκιών. Ως τραγουδοποιός έγραψε περισσότερα από 100 τραγούδια. Το 2000 ηχογράφησε και κυκλοφόρησε ένα μουσικό CD με τίτλο «εποχή του συρμού» σε συνεργασία με τον Σερραίο μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή Θοδωρή Μανωλίδη. Τα τελευταία χρόνια ηχογράφησε και κυκλοφόρησε κάποια μεμονωμένα τραγούδια, σε ενορχήστρωση του γιού του και ταλαντούχου μουσικού Αλέξανδρου Βογιατζή.
Συμμετείχε επίσης ως στιχουργός σε δύο τραγούδια στην δισκογραφική δουλειά, του καταξιωμένου μουσικού και συνθέτη, Βαγγέλη Κοντόπουλου με τίτλο «παράξενα τραγούδια», που κυκλοφόρησε το 2016.
Το 2001 εξέδωσε την ποιητική του συλλογή «η οδύσσεια της καρδιάς». Επίσης δημιούργησε την «σκηνή τέχνης», μια αστική πολιτιστική εταιρεία.
Σκηνοθέτησε κι έπαιξε σ’ όλες τις θεατρικές παραγωγές της «σκηνής τέχνης». Έγραψε τρία θεατρικά έργα. «το κελί», «ο ζητιάνος» και «ο καταραμένος δράκος». Συμμετείχε ως ηθοποιός σε τρία κινηματογραφικά φιλμ. Δύο του Γιώργου Ακσεχερλίδη και ένα του Παναγιώτη Παπαδόπουλου.

Ένας εξαίρετος Καραγκιοζοπαίχτης, που από πολλούς θεωρείτε από τους καλύτερους στον χώρο. Έγραψε εννέα έργα για το θέατρο σκιών. Το 2008 στο φεστιβάλ Ελλήνων καραγκιοζοπαιχτών Ελλάδος κατέκτησε το πρώτο βραβείο καλύτερης παράστασης με το έργο του «Θησέας και Μινώταυρος». Τα σκηνικά και τις φιγούρες κατασκεύασε ο καταξιωμένος ζωγράφος Στράτος Γιαννακούδης, με τον οποίο συνεργάστηκε για χρόνια στο θέατρο και στο θέατρο σκιών. Τις μουσικές γράφει ο Αλέξανδρος Βογιατζής. Βοηθός σκηνής η Βούλα Βογιατζή.
Το θέατρο σκιών του Θεοδόση Βογιατζή, περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα δίνοντας παραστάσεις σε σχολεία, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε θέατρα και σε μπαρ.

Πρόγραμμα συναυλιών (ώρα έναρξης 21.00)
Markab Trio :  Δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2016. Αποτελείται από τρεις μουσικούς οι οποίοι ενώνοντας τις αγαπημένες μουσικές τους, δημιούργησαν ένα πολύγλωσσο ρεπερτόριο, που ποικίλει και αντλείται από διαφορετικές μουσικές κουλτούρες ανά τον κόσμο. Ο κοινός άξονας που συνδέει τα διαφορετικά ηχοτοπία, είναι η διάθεση για πειραματισμό και η πολυπολιτισμική αντίληψη της μουσικής, των μελών του. Όλα αυτά οδηγούν, σε ένα μουσικό ταξίδι που κάνει στάσεις στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Ισπανία, την Αρμενία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και πολλές άλλες χώρες.  Markab είναι το φωτεινότερο αστέρι του αστερισμού »Πήγασος» και προέρχεται από την αραβική φράση المركب الفرس Al Markab al Faras, δηλαδή «το Σαμάρι του Αλόγου», που αναφέρεται στο φτερωτό άλογο της μυθολογίας.
Ρούλα Τσέρνου: τραγούδι
Γιάννης Καρακαλπακίδης: κιθάρα, φωνητικά
Στέφανος Σεκέρογλου: βιολί, φωνητικά

dRom : Μια μπάντα που λατρεύει να ξεπερνάει  τα  όρια  του χώρου και του χρόνου. Καταγράφουν ήχους και αισθήσεις από τσιγγάνικες μελωδίες των προηγούμενων χρόνων και τους παντρεύουν  με την ουσία των Βαλκανίων. Γεμάτοι χαρά και ενέργεια, αυτοσχεδιάζουν με άγριους ρυθμούς, εντοπίζοντας μια διαδρομή που ξεκινά από την Ήπειρο, διασχίζει τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια, τη Σόφια και το Βελιγράδι και φτάνει στο Βουκουρέστι. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, το κλαρινέτο, το καβάλ, το ακορντεόν, οι κιθάρες, τα μπάσα και τα κρουστά, σφυρίζουν και τρέμουν τα πνεύματα …
ΟΙ dRom είναι οι  Θάνος Σταυρίδης – ακορντεόν,  Γιώτης Κιουρτσόγλου – μπάσο, Γιάννης Αθανασίου – σαξόφωνο,κλαρίνο, Γιάννης Καρακαλπακίδης – ηλ. κιθάρα και Χρήστος Τάσιος – τύμπανα.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Ώρα έναρξης 18.00
Εκθέσεις Φωτογραφίας
  • Χριστίνα Παπαφράγκου
  • Lee Wood
  • Τάσος Χανλίογλου
Εκθέσεις Κοσμημάτων
  • Κώστας Νυκτόπουλος
  • Αγγελική Σολάκη
  • Αθηνά Καμελίδου
  • Σταυρούλα Τύμτσιου
  • Βασιλική Ηλιαρέτη
Εκθέσεις Κεραμικής
  • Ελευθερία Τιτόνη
  • Πέπη Γεράκη
Έκθεση Μουσικών Οργάνων
  • Οργανοποιία Αναστάσιος
Έκθεση Δημιουργιών από ύφασμα
  • Αναστασία Γεωργιάδου
Έκθεση Ζωγραφικής, μακραμέ
  • Βούλα Χαλβατζή
Έκθεση χειροποίητης κούκλας από σφουγγάρι
  • Δήμητρα Σοφιαδέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.