Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Π.Ε Σερρών : Οδηγίες πρόληψης της Ιλαράς

Αποτέλεσμα εικόνας για prolhch thw ilarasΗ Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Σερρών ενημερώνει
τους Σερραίους πολίτες και ιδιαίτερα όσους είναι γονείς, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την πρόληψη της ιλαράς. Συγκεκριμένα  τονίζεται ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ασθένειας είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR), με το οποίο επιτυγχάνεται υψηλού βαθμού εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. Υπενθυμίζεται ότι η σχολαστική τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας παιδιών και ενηλίκων από τα λοιμώδη νοσήματα.
Παρακαλούνται οι γονείς να ελέγξουν το βιβλιάριο υγείας των παιδιών τους και να απευθυνθούν σε παιδίατρο, γενικό ιατρό ή παθολόγο για τη σωστή τήρηση του προγράμματος εμβολιασμών. Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνεται η διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και η διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή –εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν.
 Σημειώνεται πως λόγω εξάπλωσης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία κλπ.), που βρίσκονται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι. Στη γειτονική Ιταλία έχουν εμφανιστεί 3.300 κρούσματα με καταγραφή 2 θανάτων.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΥΥΚΑ, ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο 4μηνο έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά (έως 3/9/17) και ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτός.
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους ιατρούς του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Σερρών για διευκρινίσεις σχετικά με τον εμβολιασμό. Για μια ακόμη φορά, υπερτονίζεται η αναγκαιότητα των εμβολιασμών για την προστασία της δημόσιας υγείας και ο τεράστιος κίνδυνος επιδημιών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.