Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Ανδρέας Ανδρεάδης : Μέτρα τώρα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, αλλιώς…

η εικόνα προφίλ του Andreas AndreadisΗ κλιματική αλλαγή μετατρέπει τον πλανήτη σε θερμοκήπιο. Η Ευρώπη δοκιμάζεται από τον χειρότερο καύσωνα μετά από
εκείνον του 2003, οι πολίτες , ιδιαίτερα όσοι δεν διαθέτουν συσκευές κλιματισμού ή δεν έχουν τη δυνατότητα διαφυγής σε πιο δροσερά μέρη υποφέρουν από την αφόρητη ζέστη , η γεωργική παραγωγή υφίσταται μεγάλες απώλειες, καταστροφικές πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Όλα τα παραπάνω φαινόμενα των τελευταίων ημερών οφείλονται εν πολλοίς στην κλιματική αλλαγή, ή επιδεινώνονται από αυτήν ( γιατί καύσωνες υπήρχαν και πριν 50-100 χρόνια άλλα όχι τέτοιας διάρκειας και έντασης) και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό είναι μόνο η πρόγευση ενός εφιαλτικού μέλλοντος, όπου τα «σαραντάρια» θα είναι... δροσιά μπροστά στα «πενηντάρια» στο τέλος του αιώνα;
Και η «ελπίδα» του πλανήτη για την αντιμετώπιση της καταστροφικής υπερθέρμανσής του, η συμφωνία του Παρισιού που υπογράφτηκε τον Δεκέμβρη του 2015 είναι ακόμα στα χαρτιά, δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται καν , ενώ η απόσυρση των ΗΠΑ διά χειρός Τραμπ δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο τελικά θα εφαρμοστεί.
Πώς να εφαρμοστεί όμως; Όταν την ίδια στιγμή ο πολιτικός κόσμος στην Ευρώπη και στις άλλες ηπείρους δεν αντεπιτίθεται στις επιλογές Τραμπ. Αμήχανος παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να δείχνει τη δέουσα προσοχή για την αντιμετώπιση του καταστροφικού φαινομένου, που μπορεί να επιδεινώσει ραγδαία και άλλα προβλήματα, όπως αυτό της αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμών και να δημιουργήσει νέες ροές προσφύγων , πολλαπλάσιες αυτών που μέχρι σήμερα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ωστόσο, τίποτα δεν χάθηκε ακόμα και «το παιχνίδι» μπορεί να αντιστραφεί, εάν εμείς οι λαοί του κόσμου αποφασίσουμε να το πάρουμε επάνω μας.
Αν αγωνιστούμε διεκδικώντας από τις Κυβερνήσεις , τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους της, έναν διαφορετικό εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης, που θα έχει ως στόχο την τήρηση των όρων της Συμφωνίας του Παρισιού, πράγμα που απαιτεί πολλές και πρωτοφανείς δράσεις, όπως:: δραστικές μεταρρυθμίσεις στην παραγωγή ενέργειας με μεγάλη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές, εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και δημόσια κτίρια, αλλαγές στις μεταφορές (προώθηση της ηλεκτροκίνησης) , στα τρόφιμα και στη διατροφή μας, στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στα απορρίμματα και στη διαχείρισή τους.
Με όλα τα παραπάνω που στοχεύουν πρωτίστως στην απεξάρτηση από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, με επενδύσεις προς οικονομίες χαμηλών εκπομπών ή μηδενικού άνθρακα, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας να βελτιωθεί η δημόσια υγεία, να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.
Ας ξεκινήσουμε τον αγώνα λοιπόν . Ας διεκδικήσουμε την ελπίδα για το αύριο, ζητώντας κατ΄αρχήν την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.