Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Αμφίπολη : Ο Τζιτζικώστας «τρέχει» τη Βλαζάκη για τα Ε...ΣΠΑ!

Αν όλα πάνε καλά και δεν παρουσιαστεί καμία νέα
εμπλοκή, μόνο τότε αρχές καλοκαιριού του 2018, αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα των αρχαιολογικών ΕΣΠΑ σε Αμφίπολη, Πέλλα και Βεργίνα.
Ως τελευταία ημερομηνία επανυποβολής των φακέλων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ορίστηκε αυστηρά η 31η Οκτωβρίου.
Αν παρόλα αυτά παρέλθει η συγκεκριμένη ημερομηνία ορατός θα είναι ο κίνδυνος μιας οριστικής απένταξης κάθε έργου από τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να το αντιμετωπίζει η ανασκαφή της Αμφίπολης καθώς ο φάκελος της για να ολοκληρωθεί προϋποθέτει να γίνουν οι σημαντικότερες διορθώσεις.
Αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά στην ιστορία του ΥΠ.ΠΟ μια ανασκαφή, τέτοιου μεγέθους όπως το μνημείο του Καστά, απαιτεί όχι μόνο τεράστιο κόπο εργασίας αλλά κυρίως απαιτεί υπευθυνότητα και εμπειρία διαχείρισης από την ηγεσία του υπουργείου, κάτι που είναι πασιφανές πως δεν υπήρξε στη συγκεκριμένη περίπτωση με αποτέλεσμα να κριθεί «ανώριμο» το έργο.
Πεποίθηση όλων τώρα και προς αποφυγή ενός οριστικού μπλακάουτ είναι η λειτουργία του υπουργείου με «μεγάλες ταχύτητες» προκειμένου να ολοκληρωθούν τεχνικές μελέτες έως την προβλεπόμενη ημερομηνία κάτι που θεωρείται όμως ιδιαίτερα δύσκολο.
Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη χρεώνεται στη Γ.Γ Μαρία Βλαζάκη που υπογράφει το φάκελο υποβολής,
Αυτό σημαίνει ότι αν απενταχθεί το έργο από το ΕΣΠΑ δεν αποκλείεται να τεθούν ίσως και νομικά ζητήματα ή αξιώσεις από τους φορείς των Σερρών αλλά και από την τοπική κοινωνία της Αμφίπολης που θεωρούν ότι εμπαίζονται.
Ωστόσο η συνάντηση των στελεχών του ΥΠ.ΠΟ με την αρμόδια επιτροπή του ΕΣΠΑ ήταν σε μια σωστή κατεύθυνση αφού οι παρατηρήσεις που έγιναν στα στελέχη της Αθήνας ήταν σημαντικές και διαφωτιστικές.
Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας διαμήνυσε δια των εκπροσώπων του ότι τα ποσά που εγκρίθηκαν για τα ΕΣΠΑ είναι αδιαπραγμάτευτα και επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά προς όλα τα διευθυντικά στελέχη, ότι για την Αμφίπολη το ποσό ανέρχεται στο 1,5 εκ.
Οι εργασίες που προβλέπονται να γίνουν αφορούν, στην αναστήλωση του μνημείου, στην συντήρηση ευρημάτων και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στον τύμβο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πέλλας Μπετίνα Τσιγαρίδα με το φάκελο για το ανάκτορο της Πέλλας, όπου είχε και τις λιγότερες παρατηρήσεις , όπως και η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη για τη Μονή Δοβρά.
Παράλληλα κατέστη σαφές για μια ακόμη φορά ότι τα Οθωμανικά λουτρά της Βέροιας δεν θα χρηματοδοτηθούν από το ΣΕΣ 2014 -2020 και ότι ο φάκελος απορρίφτηκε οριστικά, ενώ επιλογή του περιφερειάρχη αποτελεί η ένταξη του Βήματος του Αποστόλου Παύλου στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Στο παρασκήνιο της σύσκεψης εκτιμήθηκε και από τις δυο πλευρές πως η συνάντηση αυτή ήταν καθοριστική και αναγκαία, ενώ από την Π.Κ.Μ ζητήθηκε για μια ακόμη φορά, η στενή συνεργασία και η συνδρομή κάθε βοήθειας προς όλες τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ πριν την οριστική υποβολή.
Ωστόσο χάνεται ένας ολόκληρος χρόνος για την έναρξη των εργασιών σε Αμφίπολη, Πέλλα και Βεργίνα με αποτέλεσμα να προκύπτουν όχι μόνο σοβαρές ευθύνες αλλά και βασικά ερωτήματα που αφορούν στη κυρία Βλαζάκη.
Εφόσον γνώριζε ότι οι φάκελοι των έργων είχαν ελλείψεις, γιατί τους κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή του ΕΣΠΑ και γιατί στη συνέχεια δεν ζήτησε να γίνουν οι ανάλογες συναντήσεις και συζητήσεις πριν την οριστική απόρριψη τους;
Μήπως τελικά επιθυμούσε μια απόρριψη με στόχο την ανακατανομή των κονδυλίων και την ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων φιλικών της προσώπων;
Η ίδια «ως ασπίδα προστασίας» και μετά από και τις καταγγελίες πέντε βουλευτών, διατείνεται σε φιλικούς κύκλους ότι πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι της Νέας Δημοκρατίας.
Από το ρεπορτάζ όμως σε καμία  των περιπτώσεων δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, παρά μόνο διαπιστώνεται μια ολιγωρία και μια πλημμελής διαχείρισης σοβαρών ζητημάτων, όπως τα ΕΣΠΑ.
του Γιώργου Ροδάκογλου
http://www.thousandnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.