Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Π.Ε Σερρών . Οδηγίες για τους βαμβακοκαλλιεργητές

Στόχος του Δελτίου είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών
για την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας  και την αποτελεσματική φυτοπροστασία των βαμβακοφυτειών τους.

2.      ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
            Ο Ιούνιος ξεκίνησε με καλές θερμοκρασίες. Στο πρώτο 15ήμερο σημειώθηκαν τοπικές βροχοπτώσεις οι οποίες δεν συνοδεύτηκαν από πτώση των θερμοκρασιών, ενώ τροφοδότησαν με την απαραίτητη εδαφική υγρασία την καλλιέργεια. Από τα μέσα του μήνα ξεκίνησε μια άνοδος των θερμοκρασιών και ο αίθριος, ζεστός καιρός συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η συνεχής, αυτή, καλοκαιρία διακόπηκε από μια μεγάλη βροχόπτωση στις 28 Ιουνίου (12,4  mm),  που προκάλεσε και πρόσκαιρη κάμψη της θερμοκρασίας. Αξιοσημείωτοι είναι οι ισχυροί Β/Δ άνεμοι που φύσηξαν αδιάκοπα για δυο 24ωρα, στις 17 και 18/7 και ταλαιπώρησαν, κάπως,  τις βαμβακοφυτείες.
            Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε όλο το παραπάνω διάστημα, βοήθησαν στην καλή καρποφορία και πρωίμηση της καλλιέργειας. Τα πρώτα λουλούδια, όπως έχουμε αναφέρει στο 1ο δελτίο μας, έκαναν την εμφάνισή τους, στις πρώιμες περιοχές, τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.
            Από τις 8-10 Ιουλίου, ξεκίνησαν τα πρώτα ποτίσματα στα εξωχώραφα και προοδευτικά γενικεύτηκαν σε όλες τις βαμβακοφυτείες.
            Οι αρδεύσεις αποτελούν την κύρια καλλιεργητική φροντίδα των βαμβακοπαραγωγών αυτό το διάστημα. Από 10-12 Ιουλίου άρχισαν και οι πρώτες εφαρμογές των ανασχετικών, στα χωράφια που εμφανίζουν ιστορικό υπερβολικής βλαστικής ανάπτυξης.

3.      ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ
Στις πρώτες μέρες του Ιουλίου, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες προνύμφες της 1ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού. Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο δελτίο, ενημερώσαμε έγκαιρα τους βαμβακοπαραγωγούς για την εμφάνιση της γενιάς και τη σωστή αντιμετώπισή της. Κάναμε μια μεγάλη εξόρμηση ενημέρωσης, προκειμένου οι παραγωγοί να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των  παραγωγών ακολούθησαν και φέτος με εμπιστοσύνη τις υποδείξεις μας και απείχαν από χημικούς ψεκασμούς. Σε αυτό βοήθησε και η εντελώς  υποτονική εμφάνιση αυτής της γενιάς. Ελάχιστοι ήταν οι παραγωγοί που προχώρησαν σε χημική καταπολέμηση, που σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις δεν ήταν αναγκαία. Η πρώτη γενιά του σκουληκιού ολοκληρώθηκε, πρακτικά, στα μέσα Ιουλίου και  είμαστε σε αναμονή της δεύτερης γενιάς, που εκτιμούμε ότι θα εμφανισθεί στις τελευταίες μέρες του μήνα.  Σε αυτόν τον χρονικό προσδιορισμό, θα βοηθηθούμε και από την παρατήρηση των φερομονικών παγίδων.
Ασήμαντη είναι η παρουσία άλλων εχθρών της βαμβακοκαλλιέργειας. Περιορισμένη παραμένει η εμφάνιση τετρανύχου και ιασσίδων.

4.      ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Εν όψει της 2ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού, που αποτελεί και το σημαντικότερο εχθρό της βαμβακοκαλλιέργειας στην περιοχή μας, προετοιμαζόμαστε για την αποτελεσματική ενημέρωση των παραγωγών. Συντάξαμε σχετικό φυλλάδιο (το επισυνάπτουμε), το οποίο θα αποστείλουμε στα Μέσα Ενημέρωσης και θα διανείμουμε, σε εκατοντάδες αντίτυπα, στα σημεία συνάθροισης των παραγωγών στα χωριά. Η ενημερωτική μας εξόρμηση, θα περιλαμβάνει και βραδινές ενημερωτικές συναντήσεις με τους βαμβακοκαλλιεργητές.
            Σε ό,τι αφορά στο γενικότερο χειρισμό της καλλιέργειας, συστήνουμε στους παραγωγούς να φροντίζουν την ισορροπία των βαμβακοφυτειών τους, με τη χρήση των δύο βασικών εργαλείων του ενημερωμένου βαμβακοκαλλιεργητή: του ποτίσματος και των ανασχετικών. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η φάση καρποφορίας της καλλιέργειας, καθιστούν αναγκαία την επαρκή και στην ώρα της άρδευση. Όπου δε, παρά το σωστό πότισμα, περισσεύει τάση για υπερβολική ανάπτυξη, την ανακόπτουμε με εφαρμογή ανασχετικών.

            Παρακαλούμε τους φορείς στους οποίους αποστέλλουμε το Δ.Γ.Π., να βοηθήσουν και αυτοί, με κάθε τρόπο, να το πληροφορηθούν οι βαμβακοπαραγωγοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.