Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Σέρρες : Παράσταση διαμαρτυρίας των δασκάλων

 


Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών «Ο Εμμανουήλ Παπάς» σε συνεδρίαση του στις 22-01-21 ασχολήθηκε με το παραπάνω θέμα και αποφάσισε τα παρακάτω:
Αποτελεί διαπίστωση πως το Υπουργείο Παιδείας, διαχρονικά αγνοεί τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων. Το ωράριο και οι υποχρεώσεις των νηπιαγωγών είναι ήδη επιβαρυμένα από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, διαχρονικά, χωρίς κανένα σχέδιο και όραμα για το δημόσιο νηπιαγωγείο. Η συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγείων της χώρας οργανικά, είναι μέχρι 3/θέσια και οι νηπιαγωγοί, ανεξάρτητα από τον βαθμό και τον χρόνο υπηρεσίας τους, έχουν διδακτικό ωράριο είκοσι πέντε (25) ώρες εβδομαδιαίως, όπως και οι συνάδελφοι που υπηρετούν σε ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία. Επιπρόσθετα, οι νηπιαγωγοί ασκούν πέρα από τα διδακτικά τους καθήκοντα, αδιάλειπτη επιτήρηση χωρίς να παρέχεται καμία δυνατότητα διαλείμματος.
Μετά την αύξηση του ανώτατου αριθμού των παιδιών ανά τμήμα (από 22 σε 25) εν μέσω πανδημίας και την δημόσια κατακραυγή από όλη την κοινωνία, το ΥΠΑΙΘ, με μια νέα ΥΑ τροποποιεί αιφνιδιαστικά την ώρα αποχώρησης των μαθητών του νηπιαγωγείου από 13:00 στις 13:10 αυξάνοντας για πολλοστή φορά το ωράριο των νηπιαγωγών, χωρίς καμία αιτιολόγηση. Ωστόσο η απίστευτη προχειρότητα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ φάνηκε κατά τη συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ, όπου χωρίς ίχνος σοβαρότητας και υπευθυνότητας επικαλέστηκε την επέκταση του ωραρίου γιατί το «ζήτησαν κάποιοι γονείς»!! Η διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος των σχολείων δεν μπορεί να γίνεται σύμφωνα με τις επιθυμίες όσων έχουν σχέσεις με την ηγεσία του υπουργείου και εκφράζουν τις απαιτήσεις τους.
Η παραπάνω ενέργεια δεν έχει καμία λογική γιατί προκύπτουν επιπλέον προβλήματα:
Τι θα γίνει με τα συστεγαζόμενα, από τη στιγμή που θα σχολάνε σχεδόν την ίδια ώρα δημοτικά και νηπιαγωγεία; Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κλιμακωτή αποχώρηση που η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ με εμφατικότητα παίζει στα ΜΜΕ, ως ένα από τα βασικά μέτρα αποτροπής του συγχρωτισμού μαθητών και γονέων.
Οι γονείς που έχουν παιδί και στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό πώς θα βρίσκονται τον ίδιο χρόνο σε δύο διαφορετικά σημεία να παραλάβουν τα παιδιά τους κατά την αποχώρηση;
Μήπως όμως και αυτή η κίνηση εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια περί αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών, ενός ωραρίου που είναι ήδη από τα υψηλότερα συγκριτικά και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ζητούμε την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης ΥΑ που αλλάζει την αποχώρηση των νηπίων και των προνηπίων από τα Νηπιαγωγεία.
Καλούμε τη Δευτέρα 25/01/2021 και ώρα 13:45μ.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Σερρών όλους/ες τους/τις συναδέλφους/ισσες, με την προϋπόθεση να τηρηθούν αυστηρά, όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κλπ.), σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΟΕ έχει κηρύξει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τη Δευτέρα 25/01/2021.
Tο Δ.Σ. του Συλλόγου

9 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχει τσίπα ντιπ! Αντί για 25
    (για μερικούς, γιατί οι περισσότεροι έχουν λιγότερες) ώρες την εβδομάδα, θα δουλεύουν 25 ώρες και 10 (δέκα!) λεπτά. Ναι σωστά διαβάσατε, δέκα λεπτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πω πω αυξήθηκε τω ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγών κατά 10 λεπτά σχολάνε 1 και 10 αντί 1 το μεσημέρι. Πολύ μεγάλη καθυστέρηση δουλεύουν 4 ώρες ημερησίως. Ξέρετε τι απώλεια είναι ? Ντροπή επιτέλους σοβαρευτείτε λίγο . Με αυτά που λέτε προκαλείτε το κόσμο έντονα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δήθεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα που δημιουργούνται απο αυτή την επέκταση του ωραρίου κατά δέκα λεπτά στο σχολικό περιβάλλον. Βρίσκουν δικαιολογία για να καλύψουν τις δικές τους επιθυμίες στα παιδιά. Η αχίλλειος πτέρνα. ΑΙΔΩΣ κύριοι και κυρίες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ερώτημα.
    Πόσα μέλη του συλλόγου έχουν πτυχίο
    από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ?
    Πότε επιτέλους θα γίνει μια αξιολόγηση?
    Πότε θα γίνει ένα ψυχομετρικό τεστ?
    Ένας γονιός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πόσο προκλητικά είναι όλα αυτά και κάθε φορά που βγαίνει κάποιος νόμος επιτίθεστε για να αντιδράσετε . Είστε άκρως πίσω απο τον κόσμο. Ο κόσμος χάνεται ζεί με επιδόματα 534 ευρώ οικογένειες που εργαζότανε κανονικά και οι δύο γονείς με παιδιά και έρχεστε εσείς με τρόπο θρασύτατο και άκρως προσβλητικό σε όλους εμάς να πείτε ότι η παράταση ωραρίου κατά δέκα λεπτά είναι αντιδεοντολογική . Η ανοχή στο δημόσιο τομέα εχει φέρει τέτοια αποτελέσματα. Αμα δεν σας αρέσει παραιτηθείτε . Απλό είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για δείτε πόσοι εκπαιδευτικοί δημ.σχολείων εργάζονται και αμείβονται κανονικά ενώ θα έπρεπε να είναι στα σπίτια τους αφού εχουν κριθεί ακατάλληλοι για διδασκαλία αφού αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα. Τουλάχιστον ξέρω άτομο που πληρώνεται κανονικά πάει σχολείο για 2 ώρες όσο για να φανεί η παρουσία του , ασχολείται με τους Η/Υ και διαδίκτυο και φεύγει στις 11 . Αυτό καθημερινά και πληρώνεται κανονικά. Ο διευθυντής κάνει τα στραβά μάτια. Σε δημ.σχολείο Βισαλτίας. Δείτε πρώτα όλες τ ις αλχημείες σας και μετά να θέτετε θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λοιπόν έχουμε και λέμε: Εργαζόμενος (σε δημόσιο, ή ιδιωτικός, πτυχιούχος ή και όχι, μιας και υπολογίζουμε μόνο τον χρόνο εργασιας) με οκτάωρη ημερησια απασχόληση (χωρίς διαλείμματα, εκδηλώσεις, εκδρομές) δουλεύει 52 εβδομάδες Χ 40 ώρες = 2.080 ώρες ετησίως. Μείον 160 ώρες η άδεια του, 1.920 ώρες. Εκπαιδευτικός με 25 ώρες εβδομαδιαίως (στην πραγματικότητα σαραντάλεπτο, αλλά ας τις υπολογίσουμε ολόκληρες, έτσι γιατί είμαστε και large τυποι) για 39 εβδομάδες που εργάζονται το χρόνο, μας κάνει 975 ώρες ετησίως. Μείον 50 ώρες άδειας (10 ημερες) μένουν 925 διδακτικές ώρες (616 αν τις αναγάγουμε σε εξηντάλεπτα). Να προσθεσω εγώ, για να είμαστε δίκαιοι, και το 1/2 των ωρών που δουλεύουν στην τάξη, σαν χρόνο προετοιμασίας ή ελέγχου, άλλες 308 ώρες, σύνολο 616 + 308 = 924 ώρες ( ολόκληρες αυτες) Μπινγκο! Ούτε τις μισές των άλλων των φουκαράδων που λένε και δόξα τω θεώ. Για αμοιβές, λέω καλύτερα να μην το πιάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όταν όμως επίσης λόγω covid το ωράριο των νηπιαγωγείων τέλειωνε στις 12.45 δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας. Τώρα το τί δουλειά πρέπει να κάνει κάποιος για να μπορεί να αφήνει το παιδί του στις 8.15 και μετά να περιμένει στις 12.45 να το ξαναπάρει από το σχολείο και στη συνέχεια στις 13.15 να πηγαίνει σε κάποιο όμορο δημοτικο π.χ. σχολείο για να παραλάβει κάποιο άλλο παιδί του είναι ένα άλλο θέμα. Θα προτιμούσα αυτή την μεγάλη ομολογουμένως συμμετοχή και ανησυχία των νηπιαγωγών στη σημερινή συγκέντρωσή τους να την έβλεπα και σε άλλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τους σε πιο ουσιαστικά προβλήματα του κλάδου τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Nα δουλεύουνε κανονικά 40 ώρες εβδομαδιαίως όπως όλοι. Δεν κατάλαβα . Και άμα τους ακούσεις όλο κουρασμένοι είναι . Είναι άκρως προκλητικοί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.