Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Tάσος Χατζηβασιλείου για τις εκλογές στις ΗΠΑ: Νίκη του λαϊκισμού

Αποτέλεσμα εικόνας για τάσος χατζηβασιλείουΜε μια περιεκτική ανάλυση στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και τον Άρη Πορτοσάλτε, ο Σερραίος Πολιτικός Επιστήμονας και Αν. Γραμματέας
Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου δήλωσε πως το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών συνιστά θρίαμβο του λαϊκισμού επί του πολιτικού κατεστημένου των ΗΠΑ.

"Στην Αμερική είχαμε τη χειρότερη προεκλογική περίοδο του τελευταίου αιώνα. Η σκανδαλολογία και το βιτριόλι κυριάρχησαν στο προσκήνιο. Η λάσπη και οι κατηγορίες δεν άφησαν να αναδειχθούν ξεκάθαρα οι προγραμματικές διαφορές Κλίντον και Τραμπ. Όλοι ασχολούνταν με τα παραπολιτικά και όχι με τα πολιτικά νέα. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί δεν ασχολήθηκαν με τη θέση της Κλίντον ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο ρωσικό επεκτατισμό στη Μ. Ανατολή και την Αν. Ευρώπη, ούτε με τη θέση του Τραμπ που θέλει συνεννόηση με τη Μόσχα και οραματίζεται μια εξωτερική πολιτική που πιθανόν να προκαλέσει έναν αμερικανικό νεοαπομονωτισμό".

Ο Τ. Χατζηβασιλείου συνέχισε λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία ούτε στις οικονομικές προτάσεις των μονομάχων: η Κλίντον δεσμεύθηκε για αύξηση του κατώτατου ωριαίου μισθού από 7,25 σε 12 δολάρια και και ο Τραμπ υποσχέθηκε μικρότερη αύξηση, στα 10 δολάρια. 

Και πρόσθεσε: "Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, ένας μεγιστάνας του πλούτου έγινε η φωνή του φτωχού λευκού ψηφοφόρου. Είναι πραγματικά παράξενο να ταυτίζονται τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας με έναν δισεκατομμυριούχο".

Στην ερώτηση του Άρη Πορτοσάλτε "Γιατί συνέβη αυτό;", ο Χατζηβασιλείου έδωσε μια τεκμηριωμένη εξήγηση: "Όταν ο πολίτης αισθάνεται ότι το κράτος δεν τον στηρίζει οικονομικά και όταν αρχίζει να πιστεύει ότι οι αξίες και οι αρχές του διαφοροποιούνται από εκείνες του κράτους του, τότε αποστασιοποιείται. Αναζητεί αντισυστημικούς ηγέτες για να εκφράσει την οργή και την αποξένωσή του. Έτσι έγινε στην Αμερική. Οι ψηφοφόροι έβαλαν ως προτεραιότητα να ακουστεί η φωνή τους, όχι να κυβερνηθεί η χώρα από τον καλύτερο και ικανότερο ηγέτη. Και ο Τραμπ κατάφερε να πει όσα ήθελε να ακούσει ο ψηφοφόρος. Αυτή, άλλωστε, είναι και η δύναμη του λαϊκισμού".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.