Σελίδες

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Λαογραφικό Μουσείο Χαγιάτι Λαδιά : Περιοδική έκθεση- "Προικοσύμφωνα και νυφικά"

 


 

 H νέα περιοδική έκθεση, είναι αφιερωμένη στον γάμο και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Οι κοινωνίες διαχρονικά επαναπροσδιορίζουν τους θεσμούς τους σύμφωνα με τις εκάστοτε πολιτικοοικονομικές συνθήκες.
       Το Λαογραφικό Μουσείο Χαγιάτι Λαδιά στο πλαίσιο της νέας Περιοδικής Έκθεσής του στρέφει το βλέμμα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και εξερευνά τον θεσμό του γάμου μέσα από τα υλικά τεκμήρια της συλλογής του.
Μπαούλα με προικιά ανοίγουν, νυφικά φορέματα ξεσκονίζονται, προικοσύμφωνα και φωτογραφίες έρχονται σε πρώτο πλάνο για να συνθέσουν τις κοινωνικές, νομικές και ηθικές αντιλήψεις γύρω από τον θεσμό του γάμου το α' μισό του 20ου αιώνα.
       Πως επιλέγονταν οι σύζυγοι το 1900;
Τι πίστευαν οι άνθρωποι της προβιομηχανικής εποχής για τον γάμο;
       Αυτά και άλλα τέτοια ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν μέσα από τα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου.
Με σκοπό την ενίσχυση του αφηγήματος, σας καλούμε να συμμετάσχετε σε όλα τα στάδια της έκθεσης, δανείζοντας στο Μουσείο δικά σας αντικείμενα και κειμήλια (φωτογραφίες, ενδύματα, έγγραφα κ.α) που σχετίζονται με την εθιμοτυπία του γάμου από την δεκαετία του 1900 έως το 1950.

     Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, στις 20:00 μμ. στην Πρώτη. Κεντρική Ομιλήτρια της βραδιάς θα είναι η Σταυρούλα Γουδάκη (Ιστορικός Τέχνης), με θέμα : "Η ιστορία  και η εξέλιξη του νυφικού".

Διάρκεια: Ιούνιος - Δεκέμβριος 2024

Στοιχεία Επικοινωνίας: Βασιλική Λαδιά 6977924671

Info@hayatiladia.gr

www.hayatiladia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.