Σελίδες

Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Ελευθερία του Τύπου: Παραμένει τελευταία στην ΕΕ η Ελλάδα

 


 

  Την 88η θέση κατέλαβαβε για το 2024 η Ελλάδα στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα (RSF), με αποτέλεσμα να καταστεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ..η χειρότερη χώρα στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Η Ελλάδα είχε καταλάβει την 108η και την 107η θέση τα προηγούμενα χρόνια, ενώ φέτος η σημαντική άνοδός της στην 88η θέση δεν αντανακλάται σε κάποια ουσιαστική βελτίωση της βαθμολογίας της. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα αύξησε τη βαθμολογία της μόνο κατά 1,95 βαθμούς και η σημαντική άνοδός της κατά 19 θέσεις οφείλεται στην πτώση άλλων χωρών.

Σημειώνεται ότι το 2023 η Ελλάδα είχε συγκεντρώσει 55,2 βαθμούς, ενώ φέτος έφτασε μόλις τους 57,15.

Η γενική κατάταξη των χωρών

Σε ό,τι αφορά τη γενική κατάταξη την πρώτη θέση παγκοσμίως κατέλαβε η Νορβηγία, ενώ ακολουθούν η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.

Η Ελλάδα (88η) βρίσκεται πίσω από χώρες όπως το Κατάρ, η Μπουρκίνα Φάσο και η Ταϊλάνδη. Μετά τη χώρα μας ακολουθούν το Μπενίν, η Παπούα Νέα Γουινέα, ενώ στην 90η θέση καταγράφεται το ψευδοκράτος της «Βόρειας Κύπρου».

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ βρίσκεται στην 101η θέση, ενώ η Παλαιστίνη στην 157η. Από την άλλη, η Ρωσία κατατάχθηκε στην 162η θέση, ενώ η Ουκρανία στην 61η.

Την τελευταία πεντάδα σε σύνολο 180 χωρών καταλαμβάνουν το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν, η Συρία και η Ερυθραία.

RSF: «Συστημική κρίση στην Ελλάδα»

Στην έκθεσή τους οι RSF τονίζουν ότι στην Ελλάδα «η ελευθερία του Τύπου έχει υποστεί συστημική κρίση από το 2021. Το σκάνδαλο των υποκλοπών δημοσιογράφων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, όπως συμβαίνει με τη δολοφονία του βετεράνου ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ το 2021. Διαδικασίες SLAPP είναι κοινές και ένας δημοσιογράφος καταδικάστηκε αυθαίρετα για διάδοση ψευδών ειδήσεων το 2023». Η τελευταία φράση αναφέρεται στον καναδό δημοσιογράφο Romain Chauvet που καταδικάστηκε για την παρουσία του στο αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «η εμπιστοσύνη των πολιτών στα ΜΜΕ είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Μερικοί μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι, όπως η Alter Ego Media συνυπάρχουν μαζί με εκατοντάδες ειδησεογραφικούς ιστότοπους, γεγονός που συμβάλλει στον μεγάλο κατακερματισμό του τοπίου των μέσων ενημέρωσης. Ομοίως, λίγοι επιχειρηματίες διοικούν τη συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, ενώ εμπλέκονται σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς. Μερικοί από αυτούς έχουν στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ της χώρας. Ως αποτέλεσμα, ο Τύπος είναι πολύ πολωμένος».

Αναφερόμενοι στην πολιτική κατάσταση στη χώρα και το πώς αυτή επηρεάζει την ελευθεροτυπία, οι RSF τονίζουν ότι στην Ελλάδα «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη συντακτική τους ανεξαρτησία. Η ρυθμιστική αρχή ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (ΕΣΡ), που κατηγορείται ότι είναι αργή και αναποτελεσματική, δεν έχει αναθεωρηθεί σημαντικά ούτε από την τρέχουσα ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), την οποία εποπτεύει ο πρωθυπουργός, ενεπλάκη στην παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν στο στόχαστρο του spyware Predator».

Παράλληλα, τονίζεται ότι το νομικό πλαίσιο αμφισβητεί την ελευθερία του Τύπου. «Παρά τις συνταγματικές εγγυήσεις, η ελευθερία του Τύπου έχει αμφισβητηθεί σε νομοθετικό επίπεδο. Οι νέοι νόμοι που ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο, με σκοπό να παρέχουν καλύτερη προστασία στους πολίτες από την αυθαίρετη παρακολούθηση, ως απάντηση στο σκάνδαλο των υποκλοπών του Predatorgate, υπολείπονται των ευρωπαϊκών προτύπων. Ένα νέο νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης οδήγησε στη δημιουργία μιας αμφιλεγόμενης επιτροπής δεοντολογίας. Χωρίς απτά στοιχεία, ένας δημοσιογράφος καταδικάστηκε βάσει του ποινικού κώδικα για διάδοση ψευδών πληροφοριών, ενώ μια τροπολογία που ψηφίστηκε το 2023 αυξάνει τον κίνδυνο φυλάκισης δημοσιογράφων για δυσφήμιση», αναφέρουν οι RSF στην αναλυτική τους έκθεση για την Ελλάδα.

 

 https://fonaklas.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.