Σε μια περίοδο που μιλάμε για υπερθέρμανση του πλανήτη και θερμοκρασίες ρεκόρ που κάνουν ανυπόφορη την κατάσταση το καλοκαίρι στο αστικό περιβάλλον, το πιο λογικό είναι να προστατεύεις «με νύχια και με δόντια» τα δέντρα που υπάρχουν σε κάθε πόλη.
Ένα δέντρο δεν αποτελεί μόνο ένα ολόκληρο οικοσύστημα, αλλά κάνει σκιά και ελαττώνει τη θερμοκρασία στον γύρω χώρο – μια δεντρόφυτη λεωφόρος μπορεί να είναι έως και 8°C πιο δροσερή από μια αντίστοιχη περιοχή έρημη, χωρίς βλάστηση.
Αντί προστασίας οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου «ΚΛΕΙΣΑΡΗ» αποφάσισαν να προβούν σε μαζική κοπή δέντρων;
Κάτι τέτοιο πληροφορηθήκαμε και φαίνεται ότι μάλλον είναι αληθείς οι πληροφορίες, αφού οι κομμένοι κορμοί δέντρων (που είναι και πολλοί) έχουν εναποτεθεί στο μέσον του στρατοπέδου και διακρίνονται από τον χώρο του Στρατιωτικού Πρατηρίου.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής;
- Πόσα δέντρα έχουν κοπεί;
- Υπάρχει έγκριση από κάποιον αρμόδιο υπεύθυνο δημόσιο φορέα;
- Είναι απόφαση της διοίκησης του στρατοπέδου;
- Υπάρχει μελέτη για κοπή δέντρων και πόσων;
- Θα κοπούν και άλλα;
Το ενεργό στρατόπεδο «ΚΛΕΙΣΑΡΗ» είναι μέσα στον αστικό ιστό της πόλης των Σερρών και επομένως κάθε παρέμβαση μαζικής κοπής δέντρων έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους κατοίκους της πόλης όσον αφορά την ποιότητα της ζωής τους. Περιμένουμε απαντήσεις από τους αρμόδιους.
ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΔΕΝΤΡΩΝ
Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να επισημάνουμε και ένα άλλο θέμα που τα τελευταία χρόνια έχει γενικευθεί και θεωρούμε, ότι έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις στο μικροκλίμα της πόλης μας.
Πρόκειται για το κλάδεμα των δέντρων
Εν όψει ενός δύσκολου καλοκαιριού που άρχισε ήδη, η εικόνα των δέντρων της πόλης τα τελευταία χρόνια είναι σοκαριστική.
Το αυστηρό κλάδεμα και η καρατόμηση ουσιαστικά των δέντρων, στην έκταση που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα, δημιουργούν πολλά προβλήματα
και αντιδράσεις. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί Έλληνες γεωτεχνικοί που έχουν εκφράσει σοβαρότατες επιφυλάξεις ως προς αυτές τις πρακτικές.
Ειδικά όταν τα κλαδέματα γίνονται την άνοιξη καθώς η άνοιξη δεν θεωρείται κατάλληλη εποχή παρά μόνον ίσως για κάποιο διορθωτικό και μέτριας έντασης αραίωμα των κλαδιών, υπό αυστηρούς όρους.
Τα δέντρα κλαδεύονται με τρόπο τόσο δραστικό και βάναυσο, ώστε σε πολλές περιπτώσεις να απομένει σχεδόν μόνο ο κορμός.
Αφαιρέθηκε δηλαδή η κόμη τους, με αποτέλεσμα αυτό που έμεινε να είναι μια εικόνα κακοποιημένων δέντρων, βάναυσα ακρωτηριασμένων και καρατομημένων, που έχουν απωλέσει εντελώς το φυσικό σχήμα τους.
Το πιο τραγικό είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στην άνοιξη, δηλαδή στην εποχή κατά την οποία τα πουλιά έχουν ήδη φωλιές, με συνεπακόλουθο την απώλεια πολυάριθμων νεοσσών και αβγών των πουλιών, που φώλιαζαν ήδη στα δέντρα.
Ένα δέντρο όμως που έχει χάσει το 70% –ή και περισσότερο– από την κόμη του προφανώς δεν μπορεί να έχει καμία αξιόλογη συνεισφορά στη σκίαση.
Θα χρειαστεί να περάσει πολύς χρόνος, αναλόγως το είδος του δέντρου φυσικά, μέχρι να ξαναποκτήσει την προηγούμενη λειτουργικότητά του, ως προς τη σκίαση και όχι μόνον, λένε οι ειδικοί.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα δέντρα μέσα στην πόλη προσφέρουν και πολλές άλλες
αξιοσημείωτες κι αναντικατάστατες οικοσυστημικές υπηρεσίες: απορροφούν αέριους ρύπους, συμβάλλουν στη ρύθμιση του μικροκλίματος, μειώνουν την ηχορύπανση, είναι πηγή αισθητικής απόλαυσης κ.λπ. Και, βεβαίως, αποτελούν ενδιαίτημα πολλών ειδών της βιοποικιλότητας. Όλες αυτές οι οικοσυστημικές υπηρεσίες υποβαθμίζονται
δραματικά, μετά από το αυστηρό κλάδεμα και την καρατόμηση.
Υπάρχει νομικό πλαίσιο, συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/147, που έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο με δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, και η οποία ορίζει ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αβγών των πουλιών.
ΜέΡΑ25 Σερρών
Διαταγή του διοικητή 10ου ΣΠ. Κάντε σε αυτόν τα παράπονα.
ΑπάντησηΔιαγραφήάλλη δουλειά δέν έχετε ευαισθητούληδες γυρολόγοι τής κακιάς ώρας?
ΑπάντησηΔιαγραφή