Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Σέρρες : Ο Διόνυσος στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας

 


 

 «Διόνυσος, η πραγματική προσέγγιση», είναι το θέμα που θα αναπτύξει ο φιλόλογος Ευάγγελος Σιβρής στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας, την Τετάρτη 27 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών (Νικ. Νικολάου 20)

 

Διόνυσος ή Βάκχος; Ήταν τελικά αυτό που ευρέως λέγεται; Ήταν γλεντζές, μέθυσος, ασχολούνταν με το αμπέλι μόνον και τα παράγωγά του και ωθούσε στην ηδονική ασυδοσία; Ἠ μήπως ήταν κάτι άλλο, υψηλότερο, πιο πνευματικό, όπως η κορυφή του συναισθήματος, η αιτία του μεγαλύτερου ανθρώπινου πολιτιστικού δρώμενου, η κίνηση της ψυχής και ο αδελφός του φωτός; Ποια η σχέση του με αυτόν; Δύο διαφορετικές μορφές του ίδιου θεού, δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο θεός μας δείχνει το αιωνίως κυκλικώς γίγνεσθαι της ζωής από την μια κι από την άλλη καλεί τον άνθρωπο σε υπέρβαση του ορίου, ώστε να αντιληφθεί το μέτρο, προκειμένου να τιμήσει την φύση του και να εγερθεί πάνω από το κτηνώδες. Τα 436 προσωνύμια, τοπωνύμια, επίθετα και λατρευτικές επικλήσεις του θεού, όπως και τα χαρακτηριστικά και ιδιότητες, από ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, όπως αυτός είχε αναπτυχθεί, μας τα φανερώνουν.

Εάν επιθυμούμε να καταλάβουμε τις Βάκχες και αυτόν, πόσο μάλλον να εμβαθύνουμε, πρέπει ενωρίτερα να διαγράψουμε όλα τα στρεβλά από τον νου μας και να δούμε με την οπτική εκείνων, γιατί με κάθε άλλη ματιά θα αδικήσουμε κι εκείνους κι αυτόν, να ξεχάσουμε τους πίνακες του Tiziano Vecellio και του Peter Paul Rubens, των οποίων την καλλιτεχνική αξία δεν αμφισβητούμε, παρά μόνο την ουσιαστική προσέγγισή των, να ξεχάσουμε τον John Keats με το “θεό των ποτηριών που κατεβάζεις μονορούφι και των κεφάτων τραγουδιών”, να θυμηθούμε ότι τα όργια δεν είχαν την σημερινή χυδαία έννοια που έδωσαν κάποιοι, αλλά είναι πράξεις ευλάβειας και ότι βακχεύειν δε σημαίνει “γλεντώ”, παρά “αποκτώ μια ιδιαίτερη θρησκευτική εμπειρία” — την εμπειρία της κοινωνίας με τον Θεό, που μεταμορφώνει τον άνθρωπο σε βάκχο ή βάκχη. Τον Διόνυσο τον γνωρίζουν οι πολλοί, τον Βάκχο οι εκλεκτοί. Εἰσί γάρ δή οἱ περί τάς τελετάς ναρθηκοφόροι μέν πολλοί Βάκχοι δέ τε παῦροι.


Ο Ευάγγελος Σιβρής γεννήθηκε στα Σέρρας, με καταγωγή από εδώ, τελείωσε εδώ όλες τις σχολικές βαθμίδες, σπούδασε στην Α.Β.Σ.Θ. και επί 33 χρόνια είναι λογιστής φοροτεχνικός και ταυτόχρονα επιχειρηματίας, έχει κάνει εισηγήσεις φορολογικών και επιχειρησιακών σεμιναρίων και διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Σερρών και μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών επί πολλά χρόνια.

Έχει κάνει δημοσιεύσεις, ομιλίες και εισηγήσεις με φιλοσοφική θεματολογία και ταυτόχρονα έχει συγγράψει ανάλογα βιβλία τα οποία τελούν υπό έκδοση. Είναι και ερασιτέχνης αμπελουργός και οινοποιός.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νικ. Νικολάου 20

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες: 

-Μαθήματα Κλασσικής παιδείας

https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw

-Ζήσης Μητλιάγκας πρώην Δήμαρχος Σερρών:

https://www.facebook.com/zisis.mitliagas/

-Ανδρονίδης Θεολόγος:

https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

http://t-logo.blogspot.com

Τα μαθήματα θα μεταδίδονται τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.