Η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών μπορεί τυπικά να χωριστεί σε δύο φάσεις…
Την πρώτη φάση των 3 ανακεφαλαιοποιήσεων όπου το ελληνικό κράτος επένδυσε 44 δισεκ. και αθροιστικά 54 δισεκ. μαζί με Cocos και άλλες μεθόδους κεφαλαιακής ενίσχυσης, προνομιούχες μετοχές, Warrants κ.α..Η φάση αυτή βοήθησε να διασωθούν οι ελληνικές τράπεζες αλλά για το ελληνικό δημόσιο αποδείχθηκε βιβλική καταστροφή.
Η δεύτερη φάση των τωρινών ιδιωτικοποιήσεων ο Ξηρουχάκης ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να υποστηρίζει και – σωστά – ότι δεν ευθύνομαι για ότι παρέλαβα…
Ο Ξηρουχάκης είναι αλήθεια προσπάθησε να πετύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους – ακόμη και κόντρα στο Μαξίμου που συντόνιζε…. ενίοτε τις τιμές…
(Ξέρουν αυτοί που πρέπει να ξέρουν τι γράφουμε)
Ο Ξηρουχάκης λοιπόν ήταν σε μια απόλυτη ομηρία και προσπάθησε να κάνει το καλύτερο δυνατό και το έκανε, είναι αλήθεια.
Όμως όταν βλέπουμε το ελληνικό δημόσιο να έχει επενδύσει 44 δισεκ. και να παίρνει πίσω 3,8 δισεκ. με 4 δισεκ. και να ενθουσιάζεται με την ζημιά των 40 δισεκ. πραγματικά μας ξεπερνάει και πραγματικά κατανοούμε γιατί αυτή η χώρα είναι αδιόρθωτη.
Έγιναν οι ιδιωτικοποιήσεις και κανείς δεν είπε το απόλυτα αυτονόητο…
Έλληνα επενδύσαμε 44 δισεκ. και πήραμε πίσω 4 δισεκ. αλλά αυτό μπορούσαμε ήταν ότι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε.
Η ζημιά 40 δισεκ. είναι οικτρή, είναι βιβλική είναι το 75% του τρίτου μνημονίου αναλογικά…
Το ελληνικό δημόσιο έφυγε από τις τράπεζες με ζημιά – σοκ 40 δισ. αλλά να μην το λέμε χαλάμε το αφήγημα...της «επιτυχίας»
Το συμπέρασμα του bankingnews είναι ένα… αντί να πενθούμε που χάσαμε 40 δισεκ. έχουμε πάθει ντελίριο ενθουσιασμού που ανακτήσαμε τα 4 από τα 44 δισεκ. σίγουρα αυτό το φαινόμενο χρήζει μόνο άμεσης ψυχιατρικής αντιμετώπισης… δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε αλλιώς…
Για την ιστορία… το αμερικανικό δημόσιο έφυγε από τις τράπεζες και άλλες εταιρίες που διέσωσε με κέρδη 43 δισεκ. δολαρίων… αλλά αυτοί είναι αμερικανάκια δεν ξέρουν… μόνο εμείς εδώ ξέρουμε…
Οπότε η αλήθεια είναι μια όχι δύο… μόνο μία αλήθεια.
Η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών επέφερε ζημία 40 δισεκ. ευρώ ζημία σοκ… μια ζημιά που θα γραφεί στο βιβλίο Γκίνες… για την αποτυχία…
Τι επένδυσε το ΤΧΣ και τι πήρε πίσω…
Τι επένδυσε το ΤΧΣ στην Πειραιώς 19,68 δισεκ. και πήρε πίσω 1,35 δισ... δηλαδή η ζημιά φθάνει τα 18,33 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ επένδυσε στην Πειραιώς 19,68 δισεκ εκ των οποίων 6,84 δισεκ. σε κεφάλαια και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos και 9,84 δισεκ. funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς και δεν περιλαμβάνουμε τις συναλλαγές όπως Geniki Bank ή Κυπριακές τράπεζες…
Το ΤΧΣ επένδυσε στην Εθνική 9,38 δισεκ. εκ των οποίων 8,46 δισεκ. σε κεφάλαια
Καθώς και funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές π.χ. FBBank 456 εκατ που κατέληξε στην Εθνική τράπεζα και πλήθος συνεταιριστικών τραπεζών…
Άθροισμα περίπου 9,38 δισεκ. ευρώ.
Το 22% πουλήθηκε σχεδόν 1 δισεκ. και το 18% θα πουληθεί 1,26 δισεκ. δηλαδή άθροισμα 2,26 δισεκ. ευρώ
Η ζημιά από την Εθνική τράπεζα 7,12 δισεκ. ευρώ.
Στην Eurobank το ΤΧΣ επένδυσε συνολικά 10 δισεκ. σε κεφάλαια 5,72 δισεκ και σε κάλυψη χρηματοδοτικού κενού άλλα 4,20 δισεκ. ευρώ, αθροιστικά περίπου 10 δισεκ. ευρώ…
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πήρε 93,65 εκατ δηλαδή ζημιά περίπου 10 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ επένδυσε τα λιγότερα στην Alpha bank 3,96 δισεκ και πήρε 293,48 εκατ.
Η ζημιά από την Alpha bank ανέρχεται σε 3,96 δισεκ. – 294 εκατ = ζημιά 3,66 δισεκ. ευρώ.
Υποσημείωση
Κακό bankingnews χαλάς το αφήγημα της επιτυχίας.... είναι ντροπή και αίσχος να γράφεις την αλήθεια... αλλά τι να κάνουμε ας γράψει και κάποιος την αλήθεια...
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.