Η ΝΔ μπορεί να πέρασε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και να πιστώνεται ότι για πρώτη φορά θα μπορούν να δημιουργηθούν στην.. Ελλάδα ιδρύματα – παραρτήματα του εξωτερικού, όμως, στις τάξεις του κόμματος αλλά και κυβερνητικών κύκλων υπάρχει μαζεμένη δυσπιστία για τη συνταγματικότητα του νόμου.
Γιατί θα αργήσει η απόφαση;
Μάλιστα, πηγές με τις οποίες μίλησε το ΒΝ θεωρούν ότι το πιθανότερο είναι ότι το νομοσχέδιο θα το βγάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας αντισυνταγματικό αλλά η απόφαση θα πάρει πολύ καιρό. Γιατί; Πρώτα απ’ όλα διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλάζει κτήριο για να ανακαινιστεί το Μέγαρο Αρσακείου και ήδη πηγές του υπ. Δικαιοσύνης θεωρούν ότι όλες οι αποφάσεις θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο.
Επίσης, η νέα πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα θεωρείται πρόσωπο με μικρή επιρροή στο Σώμα οπότε σίγουρα δεν θα μπορέσει να βοηθήσει να είναι η απόφαση θετική.
Μάλιστα, κάποιοι θεωρούν ότι έπρεπε να μείνει στο ΣτΕ η Μαίρη Σαρπ η οποία έχει επιρροή στο Σώμα και θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα υπέρ της κυβέρνησης.
Αβέβαιος και ο Βενιζέλος για το ΣτΕ
Επίσης, σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες πηγές που μίλησε το ΒΝ, για το νομοσχέδιο έχουν πολλές αμφιβολίες ακόμα και όσοι συνταγματολόγοι έχουν αναφερθεί υπέρ του νομοσχεδίου. Για παράδειγμα, ναι μεν ο Βενιζέλος έχει στείλει τις γνωμοδοτήσεις του πάνω στις οποίες συντάχθηκαν πολλά άρθρα όμως, και εκείνος έχει παραδεχτεί ότι φοβάται πολύ τα ζητήματα ερμηνείας που θα δώσουν οι ανώτεροι δικαστές του ΣτΕ. Το ίδιο πάνω κάτω έχουν αναφέρει και άλλοι συνταγματολόγοι που είναι υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Για παράδειγμα, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σύμφωνα με τις ασφαλείς μας πληροφορίες, είδε πριν καταθέσει το νόμο αρκετούς συνταγματολόγους και συνεργάστηκε με πολλούς.
Είδε και τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θεώρησε (και τού το είπε) ότι το νομοσχέδιο θα έχει πρόβλημα στο ΣτΕ.
Επίσης, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έχει αποφανθεί ότι το νομοσχέδιο θα κριθεί στην Δικαιοσύνη αναφέροντας τα δύσκολα σημεία του νομοσχεδίου.
Όλα παίζονται τι θα κάνει με το άρθρο 16 το ΠΑΣΟΚ
«Όλα είναι μία ζαριά» θα πει πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ θεωρώντας ότι το ΣτΕ θα βγάλει άκυρο το νόμο όμως θα καθυστερήσει η απόφαση και εν τω μεταξύ θα έχει περάσει και η συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, η οποία αναμένεται να γίνει το 2027 μετά τις εθνικές εκλογές. Όμως, υπάρχει και το πρόβλημα τι θα κάνει πλέον το ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Ο Μητσοτάκης ήταν πολύ σκληρός απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη και τώρα μπορεί να μην μαζέψει τους 180 που χρειάζεται για την πρώτη αναθεώρηση του άρθρου.
Μηδαμινή αξία το νομοσχέδιο
Μπροστά σε αυτό το κλίμα και ενώ σε λίγες μέρες θα κατατεθούν προσφυγές κατά του νομοσχεδίου στο ΣτΕ, κανένα μα κανένα σοβαρό πανεπιστήμιο μεγάλης κλάσης δεν πρόκειται να επενδύσει στην Ελλάδα. Μόνο εάν πραγματοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση και δεν επικρέμεται η ακύρωση του νόμου από το ΣτΕ θα έρθει κάποιο σοβαρό πανεπιστήμιο.
Υπό αυτή την έννοια, το νομοσχέδιο έχει μηδαμινή αξία, έχει την αξία μόνο του να γίνουν κάποια παραρτήματα τριτοδεύτερων ξένων πανεπιστημίων το Σεπτέμβριο του 2025.
Αυτά τα τμήματα θα είναι τύποις νόμιμα αφού το ΣτΕ δεν θα έχει πάρει αποφάσεις.
Μόνο η τελική αναθεώρηση του άρθρου 16 θα δώσει πλήρη νομιμοποίηση σε αυτά τα πτυχία. Και μόνο τότε θα έρθουν σοβαρά πανεπιστήμια.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
,η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ανώτερη από την εθνική πρώτο. Το ΕΑΠ έχει χορηγήσει χιλιάδες πτυχία που έχουν πληρωθεί δεύτερο
ΑπάντησηΔιαγραφήΤους απαντούμε με μια γνώριμη φράση τους: «Τα σκυλιά αλυχτάνε αλλά το καραβάνι προχωρά». Και θα προχωρήσει η Κυβέρνηση σε όλες τις χρόνιες αγκυλώσεις, προς όφελος των Ελληνίδων και των Ελλήνων, που το αναγνωρίζουν και την εμπιστεύονται.
ΑπάντησηΔιαγραφή