Κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εντοπίστηκε σε θηρευμένο αγριόχοιρο στον Λευκώνα Σερρών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, στις 26.02.2024 επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, για την αφρικανική πανώλη του χοίρου (ΑΠΧ) (Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών-Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων) μία εστία της νόσου σε θηρευμένο αγριόχοιρο, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λευκώνος, του Δήμου Σερρών, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.
Υπενθυμίζεται ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χοιροτροφία και στην αγροτική οικονομία της χώρας. Με σκοπό την αποτροπή εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) πλέον των άλλων μέτρων κρίνεται επιτακτική η πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοσφάλειας.
Αυτό είναι το έβδομο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων που εντοπίστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών για το 2023 και το 2024. Είχε προηγηθεί η καταγραφή, το 2023, δύο εστιών αφρικανικής πανώλης σε νεκρούς αγριόχοιρους και τρεις σε χοιροτροφικές εκμεταλεύσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ενώ σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις είχαν καταγραφεί και μία εστία στην Π.Ε. Κιλκίς, μία στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης (ΜΕΘ) και μία στην ΠΕ Φλώρινας.
Για το 2024η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε δημοσιοποιήσει ότι ανευρέθηκαν συνολικά σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, μία εστία αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και μία στην Ενότητα Θεσσαλονίκης. Όμως και στους νεκρούς αγριόχοιρους βρέθηκαν μία εστία στην Ενότητα Σερρών, οκτώ στην Ενότητα Πέλλας, μία στην Ενότητα Θεσσαλονίκης και μία εστία θηρευμένου αγριόχοιρου στη ΜΕΘ.
Αντίστοιχα, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έχουν επιβεβαιωθεί εστίες κυρίως σε θηρευμένους αγριόχοιρους, σε περιοχές της Βουλγαρίας οι οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στη γειτονική χώρα, το έτος 2023 βρέθηκαν 3 εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 303 εστίες σε θηρευμένους αγριόχοιρους και το έτος 2024 έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 186 εστίες σε θηρευμένους αγριόχοιρους.
Οι χοιροτρόφοι και κτηνιατρικές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση προκειμένου το νόσημα να μην εξαπλωθεί.
https://olanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.