Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Η Ελλάδα ΠΕΘΑΙΝΕΙ και το πολιτικό σύστημα περί άλλων τυρβάζει

 


 

 Το δημογραφικό έχει αναδειχτεί εδώ και αρκετά χρόνια στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας. Τα έχουμε ξαναγράψει πρόσφατα. Το ισοζύγιο γεννήσεων.. – θανάτων το 2022 ήταν αρνητικό κατά 64.000 (76.541 γεννήσεις και 140.801 θάνατοι). Από το 2010 και μετά οι θάνατοι ξεπερνούν με αυξανόμενο ρυθμό τις γεννήσεις και απειλούν τη χώρα με αφανισμό σε βάθος χρόνου. Η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να αυξήσει κάποια επιδόματα για τις γεννήσεις. Για την ακρίβεια αποφάσισε: “Την αύξηση του επιδόματος γέννησης για κάθε παιδί από τα 2.000 που ισχύει σήμερα, σε 2.400 έως 3.500 ευρώ αναλόγως του αριθμού των τέκνων, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2023, ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Όπως δήλωσαν στη συνέντευξη τύπου το μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο λόγω της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης για τη στήριξη των νέων γονέων.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΤΟΥΠΑ
ΠΗΓΗ CAPITAL.GR

Το κόστος για την αύξηση θα καλυφθεί από την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ από επιδόματα που λάμβαναν έως πρότινος οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα, μέσα στο 2024 πρόκειται να υλοποιηθούν 6 ακόμη μέτρα στήριξης των νέων γονέων και της οικογένειας συνολικού ύψους 441 εκατ. ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε όσα υλοποιούνται ήδη από την κυβέρνηση σταδιακά από το 2019 έως σήμερα…”Αν τα μέτρα που ελήφθησαν μετά το 2019 είχαν κάποια πιθανότητα επιτυχίας αυτή θα είχε ήδη φανεί. Η μείωση των γεννήσεων μπορεί να μην είχε αντιστραφεί αλλά τουλάχιστον θα είχε επιβραδυνθεί. Μια ματιά στα στοιχεία δείχνει πως η μείωση των γεννήσεων επιταχύνεται. Αν υπολογίσει κάποιος και τους επιστήμονες που φεύγουν στο εξωτερικό, η Ελλάδα “εξατμίζεται”. Η κυβέρνηση αλλά και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού οφείλει να “ξυπνήσει” από τον λήθαργο της καθημερινής διαχείρισης.

Δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και μέλλον με τον πληθυσμό σε παραγωγική ηλικία μια χώρας-οικονομίας να μειώνεται. Ούτε οι συντάξεις ύψους 30 δισ. τον χρόνο θα μπορέσουν να συνεχίσουν να πληρώνονται αν δεν υπάρχει ανάπτυξη και φορολογικά έσοδα. Επιπλέον, ένας πληθυσμός που μειώνεται με μια οικονομία που θα συρρικνώνεται δεν μπορεί να στηρίξει την άμυνα και κατά συνέπεια της εθνική ανεξαρτησία της χώρας. Τα 100 εκατ. που αποφάσισε να ξοδέψει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αντιστρέψουν την τάση αφανισμού. Το πολιτικό σύστημα σύσσωμο θα πρέπει να αντιμετωπίσει το δημογραφικό σαν να απειλούνταν η ύπαρξη της χώρας από κάποια πολεμική αναμέτρηση. Γιατί αυτό θα συμβεί…

Κατά προτεραιότητα οι δαπάνες θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν με στόχο τη δημογραφική ανάταξη και την άμυνα της χώρας. Για να αποφασίσουν οι νέοι να κάνουν παιδιά θα πρέπει να έχουν γενναία κίνητρα. Όπως γράφαμε τις προάλλες κανένας δεν θα αποφασίσει να κάνει ένα, δυο ή τρία παιδιά επειδή θα εισπράξει 3-4 χιλιάρικα συνολικά. Αυτά αρκούν μόνο για τα έξοδα γέννησης. Τα οικονομικά κίνητρα θα πρέπει να είναι γενναία. Πριν λίγες μέρες η στήλη είχε προτείνει την κλιμακωτή μείωση του φόρου εισοδήματος έως τον μηδενισμό από τρίτο παιδί και πάνω, έως την ενηλικίωση των παιδιών.

Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι περί τα 11-12 δισ. ευρώ τον χρόνο και οι δαπάνες για συντάξεις περί τα 30 δισ. τον χρόνο. Το ήμισυ της συνταξιοδοτικής δαπάνης προέρχεται από τα φορολογικά έσοδα. Από το άθροισμα αυτό θα πρέπει να προκύψει δημοσιονομικός χώρος για τις φορολογικές πρωτοφανείς ελαφρύνσεις που θα δημιουργήσουν κίνητρα για αύξηση των γεννήσεων. Αν η χώρα καταρρεύσει δεν θα υπάρχουν ούτε συντάξεις ούτε χρήματα και προσωπικό για την εθνική άμυνα και την οικονομική ανάπτυξη.

 https://fonaklas.blogspot.com

1 σχόλιο:

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.