Σελίδες

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Δήμος Σερρών : Η δημοτική αρχή, το γήπεδο του Πανσερραϊκού… και οι ιστορίες του Πάρκου!

 





…Ο καιρός περνάει και το δημοτικό γήπεδο γερνάει και οι φθορές μεγαλώνουν και ταυτόχρονα όμως και οι ανάγκες του Πανσερραϊκού, που κλείνει φέτος 60 χρόνια ζωής! Ο ιστορικός σύλλογος της περιοχής μας, έχει για καμάρι το ποδοσφαιρικό τμήμα, που κάνει περήφανους τους Σερραίους σε όλη την χώρα και αγωνίζεται με επιτυχία στην Super League, χωρίς όμως να τον απολαμβάνουν οι Σερραίοι φίλαθλοι, αφού τον ταλαιπωρεί το «σπίτι» του! Το γήπεδο του…

Ένα γήπεδο πολλών δεκαετιών, που έχει γνωρίσει ένδοξες στιγμές, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία των «λιονταριών». Ένα γήπεδο, που έφτασε μια ανάσα απο τον εκσυγχρονισμό του, πριν απο τρία χρόνια… πλέον, όταν και δόθηκε το περιβόητο εκατομμύριο, του τότε υπουργού υποδομών κ. Καραμανλή αλλά δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, εξ ολοκλήρου και ικανοποιητικά, απο την προηγούμενη δημοτική αρχή.



Γήπεδο Πανσερραϊκού…μια ατελής αθλητική εγκατάσταση

Με τους κόπους και την δαπάνη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ της σημερινής ΠΑΕ Πανσερραϊκός, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες άδειες λειτουργίας στην μεγάλη κατηγορία και με το όραμα των διοικούντων, απο την πρώτη μέρα ανάληψης των ευθυνών τους, το 2018, για ένα πλήρως ανακαινισμένο και πάνω απο όλα ασφαλές γήπεδο, προς τέρψη των πολιτών και φυσικά, των φίλων της Σερραϊκής ομάδας, να μένει ημιτελές.



Για την ακρίβεια…να βρίσκεται σε λειτουργικό αδιέξοδο και χωρίς κανένα πλάνο απο τον ιδιοκτήτη του, παρά μόνο απο τον χρήστη του, που έχει σχέδια, επίσημες μελέτες και χρηματοδοτικό πλάνο, ώστε το γήπεδο του Πανσερραϊκού, να αποκτήσει επιτέλους την αξία που του αρμόζει, για την ομάδα και τους Σερραίους.

Το δημοτικό γήπεδο Σερρών δεν είναι πάρκο! Είναι…και πάρκο!



«Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ» όχι κατά Λουκά αλλά κατά Μητλιάγκα, στα Σέρρας, γνωρίζουν πολύ καλά, τι ισχύει πλέον κατά τας γραφάς… για το γήπεδο, που φιλοδοξεί να γίνει το στολίδι της πόλης και του Πανσερραϊκού, λίαν συντόμως. Όσες υποσχέσεις, ακούστηκαν, εδώ και 30 χρόνια για μετεγκατάσταση του γηπέδου και την διεύρυνση, του ήδη υπάρχοντος κεντρικού πάρκου, δίκαια έμειναν υποσχέσεις, διότι αυτό είναι ανέφικτο, λόγω υπέρογκου κόστους (κατεδάφισης, ανέγερσης και ανεύρεσης οικοπέδου με προδιαγραφές) και ανεδαφικού χρονοδιαγράμματος.



Σύμφωνα με την έρευνα μας και τις νέες διατάξεις παλαιότερων νόμων, το δημοτικό γήπεδο Σερρών, αποτελεί μια υφιστάμενη αθλητική εγκατάσταση ποδοσφαίρου εντός πόλεως και ως τέτοια, πρέπει να αντιμετωπίζεται απο όλους, έχοντες ή μη εξουσία. Μάλιστα αποτελεί την φυσική συνέχεια, μιας μεγάλης ενιαίας χωρικής σύνθεσης, που επιτρέπει πλήθος δραστηριοτήτων για τους δημότες, όπου συναντάμε, χώρους ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, ανάπαυσης, στάθμευσης και άθλησης.



Εφόσον μπει σε εφαρμογή ο εκσυγχρονισμός του δημοτικού γηπέδου, υπάρχει η πρόβλεψη για ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, όπου με βάση τα αναρίθμητα παραδείγματα γηπέδων, στα κέντρα πόλεων της χώρας μας (Ν. Φιλαδέλφεια, Αγρίνιο, Τούμπα) ή στο εξωτερικό (Μαδρίτη, Σεβίλλη, Λονδίνο κ.α.) προκύπτει και η συνολική αναβάθμιση της περιοχής. Ένα μοντέρνο, σύγχρονο γήπεδο, φέρνει νέες θέσεις εργασίας, αυξάνει την κίνηση των γειτονικών επιχειρήσεων και με σωστές παρεμβάσεις και σχεδιασμό, μπορούν να αξιοποιηθούν και να αναβαθμιστούν, όμορα οικοδομικά τετράγωνα και να αναπτυχθεί περαιτέρω η περιοχή. Με κάθε νομιμότητα…



Η μελέτη (2005) Δοξιάδη απο το Χάρβαρντ για το πάρκο των Σερρών…









Ο Θωμάς Δοξιάδης, είναι ιδρυτής του βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου doxiadis+, ο οποίος εργάστηκε στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ως υπεύθυνος για θέματα πρασίνου και υπήρξε διευθυντής Τομέα Εικόνας της Πόλης. Έχει συνεργαστεί με τον Καλατράβα και έχει εκπονήσει και επιμεληθεί πλήθος μελετών και κατασκευών στην χώρας μας, για μεγάλους κρατικούς φορείς αλλά και ιδιώτες.



Ο κ. Δοξιάδης έχει ένα πολύ εντυπωσιακό βιογραφικό. Σπούδασε στη σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Στο ίδιο πανεπιστήμιο έκανε και σπουδές Αρχιτεκτονικής Τοπίου, ενώ μετά από κάποια χρόνια ακαδημαϊκής πορείας επέστρεψε στην Ελλάδα, δημιουργώντας το μελετητικό γραφείο doxiadis+, το οποίο μέχρι στιγμής έχει βραβευτεί πολλές φορές. Πραγματεύεται την αρχιτεκτονική και την αρχιτεκτονική τοπίου στη βάση του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και της οικολογίας τοπίου, έχοντας ως βασική του αρχή η αρχιτεκτονική να γίνει όσο περισσότερο συμβατή γίνεται με το περιβάλλον.



Το 2005, προσέγγισε με την δική του ματιά, το κεντρικό πάρκο των Σερρών, μέσα απο μια ολιστική μελέτη του χώρου, συμπεριλαμβανομένου και του γηπέδου του Πανσερραϊκού… Πόσοι άραγε γνωρίζουν την ύπαρξη αυτής της μελέτης και πόσοι ασχολήθηκαν σοβαρά, με την αρχιτεκτονική πρόταση, ενός τόσο διακεκριμένου επιστήμονα, που έχει εργαστεί με επιτυχία σε μεγάλα project, παγκοσμίου φήμης; Μάλλον ελάχιστοι. Στο σήμερα, είναι σημαντικό να ληφθεί επιτέλους και αυτή η λύση, που περιλαμβάνει το δημοτικό γήπεδο, ως αναπόσπαστο κομμάτι του κεντρικού πάρκου, με σεβασμό, σε αυτό που πρεσβεύει και υπηρετεί για το φίλαθλο κοινό και όχι μόνο, της πόλης μας.

https://www.skape.gr/dhtml/ergo_meletes_parko_seron.html#

Ο εκσυγχρονισμός του δημοτικού γηπέδου…είναι υπόθεση όλων!



Η Διοίκηση της ομάδας, όσο καλές προθέσεις και να έχει, όσα ίδια κεφάλαια και να δαπανήσει σε μελέτες και σχέδια, οτι και να διορθώσει ή επισκευάσει, όπως άλλωστε έχει κάνει τόσα χρόνια, με την αγαστή συνεργασία των τοπικών αρχών και αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται απο κανέναν…απλώς δεν φτάνει. Χρειάζεται και η βούληση της δημοτικής αρχής, που πρέπει να δώσει άμεσα λύση, στην πιο σημαντική αθλητική εγκατάσταση της πόλης…που ρημάζει, ενώ η ομάδα της πόλης ανθεί.



Είναι ένα έργο σε άμεση προτεραιότητα, που θα το βρίσκει συνέχεια μπροστά της, η συμπαθεστάτη νέα δήμαρχος, έως ότου δοθεί, μια οριστική λύση. Ποια μπορεί να είναι αυτή; Η αποδέσμευση των σχετικών κονδυλιών και η άμεση αξιοποίηση τους νόμιμα, με βάση την ΓΓΑ, απο την ΠΑΕ Πανσερραϊκός, που είναι ο χρήστης της εγκατάστασης, ώστε να τρέξουν τα απαραίτητα έργα εκσυγχρονισμού και να τεθεί, πάλι το γήπεδο, με ασφάλεια σε λειτουργία.

Αρχικά… και στην συνέχεια…

Να παραχωρηθεί, στην ΠΑΕ Πανσερραϊκός για περισσότερα απο 15 χρόνια, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στα αναπτυξιακά προγράμματα που υπάρχουν και να εφαρμοστούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και να επιλυθεί έτσι, ένα βασικό ζητούμενο, που είναι τα έξοδα συντήρησης, που θα βαραίνουν την εταιρεία και όχι τους δημότες. Εδώ υπάρχει και αξιολογημένο, προηγούμενο, απο την Διοίκηση της ΠΑΕ, όπου έχει αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό και με θετικό αντίκτυπο προς την πόλη, ότι έχει παραχωρηθεί στον σύλλογο, μέχρι στιγμής.



Θυμίζουμε, το υπό κατασκευή προπονητικό κέντρο, στο αθλητικό πάρκο Ομόνοιας, την αναβάθμιση του βοηθητικού γηπέδου στην ίδια περιοχή και την αναμόρφωση του αθλητικού κέντρου της ΕΠΣ Σερρών.

Ο νόμος 4258/2014 άρθρο 13… περί εκσυγχρονισμού υφιστάμενων Α.Ε.Π.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
– Ορισμός:

Για την εφαρμογή του παρόντος κεφαλαίου, ως υφιστάμενες Αθλητικές Εγκαταστάσεις Ποδοσφαίρου (Α.Ε.Π.) εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων νοούνται όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές που βρίσκονται σε οικοδομικά τετράγωνα εντός σχεδίου πόλεως ή σε γήπεδα που περιβάλλονται από το σχέδιο πόλης, οι οποίες κατασκευάστηκαν προ της ισχύος του ν. 1577/1985 (Γ.Ο.Κ.) και πέραν των λοιπών αθλητικών δραστηριοτήτων χρησιμοποιούνται και για τη διενέργεια αγώνων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου της A΄ και B΄ Εθνικής Κατηγορίας (ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα των Super League και Football League) και για τις οποίες απαιτούνται ειδικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους ειδικούς ελληνικούς κανονισμούς και τους διεθνείς κανονισμούς της αρμόδιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (U.E.F.A.). Εξαιρετικά, εντός προθεσμίας δύο ετών από την έναρξη εφαρμογής της ταυτότητας κτηρίου, κατά τις διατάξεις του ν. 3843/2010, με ευθύνη των ενδιαφερομένων καταγράφονται όλες οι Α.Ε.Π. του παρόντος άρθρου. Με απόφαση των αρμοδίων Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

4 σχόλια:

  1. Ο Πανσερραϊκός αξίζει ένα καινούργιο, σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου, όπως ήταν το όραμα όλων των ανθρώπων του ποδοσφαίρου, εδώ και δεκαετίες. Στο υπάρχον παλιό και ξεπερασμένο γήπεδο, όσα λεφτά και αν διατεθούν θα γίνουν μπαλώματα και όχι ένα καινούργιο, σύγχρονο γήπεδο. Τα χρήματα που θα δοθούν για την ανακαίνιση του παλιού γηπέδου, είναι καλύτερο και συμφεροτερο να διατεθούν για να γίνει από τα θεμέλια και με όλες τις τελευταίες προδιαγραφές ένα καινούργιο και σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου σε μια άλλη τοποθεσία. Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος για κάτι τέτοιο, όμως όταν υπάρχει στόχος, όραμα και θέληση, τότε γίνονται όλα. Πρέπει όλοι να δείξουμε καλή διάθεση, συναίνεση, ψυχραιμία και ενότητα, χωρίς εγωισμούς για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο, που πηγάζει από την αγάπη μας για τον Πανσερραικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι νομιμότητες για το χώρο όπου βρίσκεται το γήπεδο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ. Είναι μία μόνο και αυτή λέει ότι εκεί δεν είναι χώρος γηπέδου, αλλά κεντρικού πάρκου.

    Όσο για τη μελέτη του κου Δοξιάδη, προφανώς αυτή συντάχτηκε με την παραδοχή (δεδομένο) να υπάρχει εκεί ΚΑΙ γήπεδο -καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου- KAI, ό,τι μείνει, να διαμορφωθεί σε πάρκο.
    Η πρόταση ωστόσο και του καλύτερου ακόμη παγκοσμίως επιστήμονα - μελετητή δε συνιστά νομοθέτημα ούτε αντικαθιστά τη νομοθεσία.
    Είμαι, εξάλλου, βέβαιος πως αν ο κος Δοξιάδης παρουσίαζε μια άλλη μελέτη, βάση των δεδομένων της νομοθεσίας (το πάρκο ολόκληρο ΧΩΡΙΣ γήπεδο) θα ήταν κατά πολύ αρτιότερη και χρησιμότερη για τους πολίτες.
    Και δε νομίζω πως θα αρνιόταν να συντάξει αυτή τη μελέτη.

    Οι επιστήμονες είναι δυνατό και πρέπει να κάνουν τις προτάσεις τους, καθένας στον τομέα της επιστήμης του, πλην όμως η τελική απόφαση είναι πολιτική.
    Και το πολιτικό προς απάντηση ερώτημα στην περίπτωση αυτή είναι:
    Γιατί ένα κτίσμα χωρίς καμιά σχεδόν άδεια και, επιπροσθέτως, επικίνδυνο από στατικής πλευράς να συνεχίζει να υπάρχει σε χώρο ο οποίος πρέπει να ελευθερωθεί για τη δημιουργία του κεντρικού πάρκου.

    Επαναλαμβάνω, το ερώτημα δεν είναι επιστημονικής-τεχνικής φύσης, αλλά πολιτικής.

    Αθανάσιος Μπόϊκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήδη έχουν προταθεί εφικτές λύσεις για την μετεγκατάσταση του γηπέδου. Το ότι δύναται να υπάρχει μια αθλητική εγκατάσταση εντός του πάρκου δεν σημαίνει ότι πρέπει να το υιοθετήσουμε κιόλας. Το γήπεδο έκανε το κύκλο του, ώρα να γκρεμιστεί... όπως και για τα υπόλοιπα κουφάρια της πόλης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γκρεμίστε το το κουφάρι...
    μελέτες και πράσινα άλογα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.