Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Σέρρες : Με μεγάλη συμμετοχη αθλητων τα ΜΠΕΚΙΑΡΕΙΑ


 

 

 

 Η Ένωση Αθλητικών Συλλόγων (ΕΑΣ) ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με τον Μουσικογυμναστικό Σύλλογο «Ορφέα» Σερρών διοργάνωσαν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου αγώνες στίβου εντός σταδίου στο Δημοτικό Στάδιο Σερρών με την επωνυμία «Μπεκιάρεια 2023», προς τιμή του Χρυσού Βαλκανιονίκη Πρωταθλητή Στίβου, Αθανάσιου Μπεκιάρη (1904-1956). 

 Αθλητές και Αθλήτριες από όλη την Ελλάδα πήραν μέρος προκειμένου να τιμήσουν την Μνήμη του Μεγάλου Αθλητή.

 

Ποιος ήταν ο Θανάσης Μπεκιάρης

O Αθανάσιος Μπεκιάρης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1904 , όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο . Από μικρός έδειξε τις ικανότητες του στον Αθλητισμό και κυρίως στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων . Στο Αθλητικό τμήμα του ΟΡΦΕΑ εντάχτηκε νέος , όπου υπό την καθοδήγηση του γυμναστού Μιχάλη Κουμούση το 1927 προπονήθηκε κατάλληλα και άρχισε να παίρνει μέρος σε αγώνες με μεγάλες διακρίσεις .

Αναδείχθηκε Βαλκανιονίκης στους δρόμους 10.000 μέτρων και 5.000 μέτρων , με πολλές ατομικές επιδόσεις.

 

Μερικές από τις επιδόσεις του είναι :

Στις 4 Μαΐου 1928 στους Πανελληνίους Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα ως προκριματικά για την ΙΧ Ολυμπιάδα του Άμστερνταμ,στις 22-28-29 Σεπτεμβρίου 1929 στους παμβαλκανικούς αγώνες που έγιναν στο στάδιο Αθηνών, στις 8-6-30 στους Παναθηναϊκούς Διεθνείς Αγώνες που έγιναν στο Στάδιο Αθηνών στους δρόμους 10.000 μέτρων ήλθε πρώτος όπου νίκησε τον πρωταθλητή Ευρώπης Σουηδό Δούκολα,στις 11-12/10/30 στην Α΄ Βαλκανιάδα που έγινε στο Στάδιο Αθηνών,στις 17-4-31 στους Τριεθνείς Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα , ο Μπεκιάρης κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 1500 μέτρα,κατά την μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων μέσω του νομού Σερρών στις 24-7-36  μετέφερε φλόγα στην στροφή Λευκώνος και την 26-27/6/38 στους Ελληνοαιγυπτιακούς Αγώνες που έγιναν στο γήπεδο της ΧΑΝ Θεσσαλονίκη , κατέλαβε την πρώτη θέση στα 5.000 μέτρα.

Ο Αθανάσιος Μπεκιάρης πέθανε το 1953 και ο τάφος του βρίσκεται στο Α΄ νεκροταφείο Σερρών , τον οποίο παρεχώρησε ο Δήμος Σερρών τιμής Ένεκεν.Τα μετάλλια του , περίπου 55 τον αριθμό , που κατέκτησε κατά τους διαφόρους αγώνες , βρίσκονται στον ΟΡΦΕΑ όπου εκτίθενται σε προσθήκη στον προθάλαμο της αιθούσης του , μαζί με κύπελλα του και την φωτογραφία του.

ΡΕΠΟΡΤAΖ -ΕΠΙΜΕΛEΙΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ 

 

 

 https://epiloges.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.